7x11-Jubileum CV de Vöskes Meerlo

Horst aan de Maas

Persbericht 7x11-Jubileum CV de Vöskes

77 Jaar! Wat mooi! (Wà skôn)

Carnavalsvereniging de Vöskes viert dit seizoen 2023/2024 haar 7x11-jubileum. Officieel opgericht in 1947. Het eerste bestuur werd gevormd door leden van de ruiterclub, de voetbalclub en de fanfare. De eerste Meerlose prins werd benoemd tijdens het koffiedrinken en eieren eten bij Hoekse Hannes. Bij Egbert Geurts wordt de theemuts op zijn hoofd gezet en het tafellaken omgeknoopt en hiermee was de eerste Meerlose Prins Egbert I een feit. De eerste carnavalsactiviteit werd opgetekend in 1948. Volgens de overlevering vond deze plaats in zaal Speyken (’t Brugeind). De avond werd geopend door Prins Egbert I. Muzikaal werd deze ondersteund door een paar jongens van de fanfare (joekskapel?). Ook Burgemeester Baron de Weichs de Wenne was die avond aanwezig.

Meerlo is met haar 77-jarig bestaan één van de oudste carnavalsverenigingen van de huidige gemeente Horst aan de Maas en omliggende dorpen. Voor de oorlog en kort daarna werd carnaval gevierd in de stad, maar op de dorpen ontstond ook behoefte om carnaval te vieren in eigen dorp. Aan die behoefte werd 77 jaar geleden inhoud gegeven door de toenmalige bevolking.

De naam “de Vöskes” is eigenlijk een scheldnaam van heel vroeger. Het was toen de gewoonste zaak van de wereld, dat mensen uit andere dorpen werden benoemd met hun scheldnaam. Dat schelden is in de loop van de jaren gelukkig minder geworden, maar de scheldnamen zijn gebleven. In heel veel dorpen hebben de carnavalsverenigingen de scheldnaam aangenomen als hun naam.

De mensen van Tienray, Swolgen, Blitterswijck, Oirlo, Wanssum en Venray scholden die van Meerlo vroeger uit als “Vös”. Thei van de Voort uit Tienray heeft het allemaal een keer uitgezocht hoe wij aan onze naam zijn gekomen. Volgens Thei was het zo dat de mensen van de omliggende dorpen de inwoners uit Meerlo zagen als slimme, en soms ook sluwe mensen. Daar moet je rekening mee houden!

Jubileumweekend

CV de Vöskes viert haar 77-jarig bestaan met een 3-daags jubileumweekend van vrijdag 24 november tot en met zondag 26 november 2023. De feestlocatie is de loods bij Maatschap Cornelissen in de Veestraat. Zij zijn tevens hoofdsponsor van het jubileumweekend.

Op vrijdag 24 november verwelkomt CV de Vöskes de jeugd in een open (jeugd)avond. Aanvang is 19:00 uur en de festiviteiten eindigen om middernacht. De muzikale ondersteuning is in handen van DJ Jelle en verder treden Bjorn en Mieke later op de avond op. Als je jezelf jeugdig voelt dan ben je die avond ook welkom.

Op zaterdag 25 november verwelkomt de vereniging alle carnavalsverenigingen uit de gemeente Horst aan de Maas. Artiesten die avond zijn Sjloetingstied en Joekskapel Krom dur d’n Bocht. De feestavond begint om 20:00 uur en eindigt om 1:00 uur. Andere bezoekers zijn die avond ook welkom.

Op zondag 26 november staat in het teken van de reünie van de leden en oud-leden. Om 10:00 uur beginnen we de dag met een Heilige Mis. Aansluitend vindt de brunch plaats voor genodigden. Voor de brunch zijn speciaal alle oud-hoogwaardigheidsbekleders van CV de Vöskes (Oud Prinsen, Oud Boerenbruidsparen) genodigd. Om 13:30 uur start de feestmiddag. Optredende artiesten zijn Richtig Spiet en joekskapel Ald Iëzer uit Horst. Voor die middag/avond zijn de verenigingen uit de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum speciaal genodigd. Ook enkele andere verenigingen uit omliggende dorpen hebben toegezegd om te komen. De feestavond duurt tot 22:30 uur.

Alle dagen zijn entreevrij.

In het jubileumweekend gaan Prins Tim I en zijn prinses Marieke voorop met hun spreuk “Hop Hop Hop Gas d’r op!”. Zijn vormen hiermee het jubileumprinsenpaar. Bij de jeugd – de Vossekeutels en Vossekeutelinnekes – gaan Rafke Wijnhoven (Jeugdprinses) en Rens Wijnhoven als Jeugdprins voorop. Zij worden hierin bijgestaan door hun jeugdadjudant Jilt Coenders.

Wij danken alle vrijwilligers en sponsoren die ons 7x11-jubileum mogelijk maken heel hartelijk. Zonder hen was die alles niet mogelijk geweest.

Zien wij u ook tijdens ons jubileumweekend? U bent van harte welkom!

Voor meer informatie kijk op onze nieuwe website: www.cvdevoskes.nl of kijk en volg onze pagina’s op de socials Facebook en Instagram.

Info

Waar: Meerlo

Wanneer: vrijdag 24 november 2023 van 19:00 tot 23:59
zaterdag 25 november 2023 van 19:00 tot 23:59
zaterdag 25 november 2023 van 10:00 tot 23:59

Terug naar evenementen