L1 zoekt deskundige vrouwen

L1 zoekt deskundige vrouwen

De deukjes zitten nog in de tafel.

Van de afzeggingen van de allochtone, vrouwelijke huisarts in Maastricht voor ons programma AvondGasten. Alweer. Want als Marita met haar voorhoofd op de tafel beukt, dan is het serieus.

Als publieke omroep willen we vooral in ons achtergrondprogramma bij het nieuws verschillende geluiden laten horen. Van verschillende partijen, met verschillende achtergronden. Een palet van meningen dat net zo breed is als de provincie lang.

Dat valt niet mee. Ten eerste door onze eigen kaartenbak. Die is nog vooral gevuld met de Gerd Leersen, Big Bennys en Arno Kostens van Limburg. Allemaal ijzersterk in de analyse op hun eigen vakgebied, maar als ze samen aan tafel zitten wacht je toch op de start van het kwajongconcours.

Daarin zijn we niet alleen. Veel Nederlandse zenders en talkshows kampen met dat probleem. Slechts een derde van de gasten in de Nederlandse talkshows is een vrouw, en zorgelijk is dat dat percentage daalt. Als publieke omroep dragen we daarin een extra verantwoordelijkheid.

Daarom hebben we als L1 de afgelopen twee jaar expliciet gezocht naar vrouwen in ons programma Avondgasten. Soms lukte dat goed, zoals in discussies over burgemeestersbenoemingen, vluchtelingendebat of in Brussel.Maar het kost wel moeite om relevante vrouwenstemmen te vinden bij de nieuwsonderwerpen. Omdat we ze niet kennen, of omdat ze niet willen. Volle agenda, andere prioriteiten – het aantal deukjes in de tafel is getuige. Maar wat ook meespeelt, zo bleek tijdens een bijeenkomst met culturele minderheden: soms is er ook een gebrek aan vertrouwen.

Daar gaan we iets aan doen. Op dinsdag 15 maart nodigen we alle Limburgse vrouwen uit bij L1. Heb je een interessant verhaal en wil je dat kwijt, kom op visite. Om elkaar te leren kennen. Wij horen wat er speelt, jullie krijgen een beeld van wat wij zoeken in onze programma’s. Om uiteindelijk meer vrouwen op het Limburgse scherm te krijgen.

We organiseren het evenement samen met Vrouwen in de Media. Janneke van Heugten herkende dat een tafel vol Ferry Mingelens niet inspirerend of stimulerend werkt voor meiden die hun loopbaankeuzes moeten maken. En doet er daarom iets aan. Het inschrijfformulier voor de avond is hier te vinden. Kirsten Paulus is ons boegbeeld die avond. Voor de inspiratie. En voor die bult van Marita.

Maurice de Heus
Hoofd Nieuws & Sport

Meer artikelen in de weblog van Maurice de Heus >>

Logo 1Limburg

Programma's

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.