L1 TV doet verslag van Limburg Film Festival

L1 TV doet verslag van Limburg Film Festival

Zaterdag 11 januari 18:00, zondag 12 januari 13:00 | 18:00

Limburgse films zijn booming. Denk alleen maar aan het succes van Nao 't Zuuje, de documentaire over carnaval met prins Lex Uiting die bezoekersrecords vestigde. Of Wei, de documentaire van Ruud Lenssen over zijn dementerende vader, die momenteel langs uitverkochte film- en theaterzalen in Limburg toert.

Op 9 t/m 12 januari 2020 vindt in Venlo de vierde editie van het Limburg Film Festival (LFF) plaats in Velo. Een ‘showcase’ filmfestival dat de bijzondere Limburgse filmcultuur zichtbaar maakt. L1 is erbij. Presentatoren Wouter Nelissen en Jolien Linssen proeven de sfeer, doen verslag vanaf de rode loper en praten met filmmakers.

Ook L1 Cultuurcafé bezocht het festival. Luister hier maar!

Zo is er aandacht voor Petrus en Paulus, die vrijdagavond in première gaat op het LFF. Een film over de Limburgse tweelingbroers Pieter en Paul Roberts, die zeer uiteenlopende levenskeuzes hebben gemaakt.

Met filmmaker Ruud Lenssen uit Horst spreken we over zijn succesdocumentaire Wei; hoe moeilijk was het om de aftakeling van zijn eigen vader zo openhartig in beeld te brengen? En hoe ervaart hij het succes van zijn film?

Jotja Bessems uit Kerkrade maakte een film over de massale evacuatie van de bevolking van Kerkrade, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een minder bekend verhaal uit de Limburgse bevrijdingstijd.

Het LFF is ook de plek waar jong filmtalent een kans krijgt zich aan het grote publiek te laten zien. We spreken met Tommie Geraedts uit Herten en de Maastrichtse Luca Meisters over hun films, dromen en ambities.

En natuurlijk is er veel aandacht voor het randprogramma van het LFF. De seniorenmiddag, de workshops die op het festival gegeven worden, de documentairewedstrijd 148hour Docs, waarin binnen een week een documentaire moet worden gemaakt, en het filmklasje van het Venlose Blariacumcollege, waarin in de middelbare scholieren aan de slag met hun eigen filmproject.

"Limburg heeft een rijke filmcultuur, met makers die nationale en internationale faam genieten. We kennen twee Oscarwinnaars, Mike van Diem (Sittard) en Marleen Gorris (Roermond). Maar ook diverse Gouden Kalf winnaars, zoals Remy van Heugten (Heerlen), Michiel ten Horn (Horst) en Jim Taihuttu (Venlo). Zeker niet Rob Hodselmans te vergeten, met het zeldzaam unieke succes van NAO ’T ZUUJE. En er komt een sterke nieuwe lichting aan, mede gevormd door initiatieven zoals Cinesud en het Limburgs Filmfonds. Kortom, de Limburgse filmsector staat in bloei en dat verdient aandacht.

De eerste editie van het LFF vond plaats in januari 2017 en werd als een pilot georganiseerd. Met instemming van bestaande infrastructuur op het gebied van film in Limburg, zoals het Huis voor de Kunsten Limburg, Cinesud en L1. In de notitie ‘Film in Limburg’ dat in 2015 door het werkveld is gepresenteerd aan de provincie Limburg was de komst van een Limburgs filmfestival al een speerpunt. De resultaten en reacties naar aanleiding van deze eerste editie waren dermate goed dat we besloten hebben hier een jaarlijks terugkerend evenement van te maken in Venlo."

Anita Smeets
Filmtheater De Nieuwe Scene

Meer informatie over het festival

L1mburg Centraal: toekomstige klimaatregels Maastricht probleem voor marktkooplui

L1mburg Centraal: toekomstige klimaatregels Maastricht probleem voor marktkooplui

Appels uit Gronsveld voor voedselbank in Maastricht

Appels uit Gronsveld voor voedselbank in Maastricht

Gereanimeerd worden door André Rieu

Gereanimeerd worden door André Rieu

Oude tractoren tegen zero-emissiezone Maastricht

Oude tractoren tegen zero-emissiezone Maastricht

ENCI-archief overgedragen aan Sociaal Historisch Centrum voor Limburg

ENCI-archief overgedragen aan Sociaal Historisch Centrum voor Limburg

Cultuurcafé: van hiphop tot La Traviata

Cultuurcafé: van hiphop tot La Traviata

Programma's