L1 TV doet verslag van Limburg Film Festival

L1 TV doet verslag van Limburg Film Festival

Zaterdag 11 januari 18:00, zondag 12 januari 13:00 | 18:00

Limburgse films zijn booming. Denk alleen maar aan het succes van Nao 't Zuuje, de documentaire over carnaval met prins Lex Uiting die bezoekersrecords vestigde. Of Wei, de documentaire van Ruud Lenssen over zijn dementerende vader, die momenteel langs uitverkochte film- en theaterzalen in Limburg toert.

Op 9 t/m 12 januari 2020 vindt in Venlo de vierde editie van het Limburg Film Festival (LFF) plaats in Velo. Een ‘showcase’ filmfestival dat de bijzondere Limburgse filmcultuur zichtbaar maakt. L1 is erbij. Presentatoren Wouter Nelissen en Jolien Linssen proeven de sfeer, doen verslag vanaf de rode loper en praten met filmmakers.

Ook L1 Cultuurcafé bezocht het festival. Luister hier maar!

Zo is er aandacht voor Petrus en Paulus, die vrijdagavond in première gaat op het LFF. Een film over de Limburgse tweelingbroers Pieter en Paul Roberts, die zeer uiteenlopende levenskeuzes hebben gemaakt.

Met filmmaker Ruud Lenssen uit Horst spreken we over zijn succesdocumentaire Wei; hoe moeilijk was het om de aftakeling van zijn eigen vader zo openhartig in beeld te brengen? En hoe ervaart hij het succes van zijn film?

Jotja Bessems uit Kerkrade maakte een film over de massale evacuatie van de bevolking van Kerkrade, aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een minder bekend verhaal uit de Limburgse bevrijdingstijd.

Het LFF is ook de plek waar jong filmtalent een kans krijgt zich aan het grote publiek te laten zien. We spreken met Tommie Geraedts uit Herten en de Maastrichtse Luca Meisters over hun films, dromen en ambities.

En natuurlijk is er veel aandacht voor het randprogramma van het LFF. De seniorenmiddag, de workshops die op het festival gegeven worden, de documentairewedstrijd 148hour Docs, waarin binnen een week een documentaire moet worden gemaakt, en het filmklasje van het Venlose Blariacumcollege, waarin in de middelbare scholieren aan de slag met hun eigen filmproject.

"Limburg heeft een rijke filmcultuur, met makers die nationale en internationale faam genieten. We kennen twee Oscarwinnaars, Mike van Diem (Sittard) en Marleen Gorris (Roermond). Maar ook diverse Gouden Kalf winnaars, zoals Remy van Heugten (Heerlen), Michiel ten Horn (Horst) en Jim Taihuttu (Venlo). Zeker niet Rob Hodselmans te vergeten, met het zeldzaam unieke succes van NAO ’T ZUUJE. En er komt een sterke nieuwe lichting aan, mede gevormd door initiatieven zoals Cinesud en het Limburgs Filmfonds. Kortom, de Limburgse filmsector staat in bloei en dat verdient aandacht.

De eerste editie van het LFF vond plaats in januari 2017 en werd als een pilot georganiseerd. Met instemming van bestaande infrastructuur op het gebied van film in Limburg, zoals het Huis voor de Kunsten Limburg, Cinesud en L1. In de notitie ‘Film in Limburg’ dat in 2015 door het werkveld is gepresenteerd aan de provincie Limburg was de komst van een Limburgs filmfestival al een speerpunt. De resultaten en reacties naar aanleiding van deze eerste editie waren dermate goed dat we besloten hebben hier een jaarlijks terugkerend evenement van te maken in Venlo."

Anita Smeets
Filmtheater De Nieuwe Scene

Meer informatie over het festival

Nagenieten: Dit was de Tour de L1mbourg van 2020

Nagenieten: Dit was de Tour de L1mbourg van 2020

Column Jos van Wersch: Lange Frans for President

Column Jos van Wersch: Lange Frans for President

Tour de L1mbourg in Valkenburg aan de Geul met Leo van Vliet en André Rieu

Tour de L1mbourg in Valkenburg aan de Geul met Leo van Vliet en André Rieu

L1mburg Centraal: Docu corona in Limburg op leven en dood

L1mburg Centraal: Docu corona in Limburg op leven en dood

Tour de L1mbourg Kwizzele - 20 september

Tour de L1mbourg Kwizzele - 20 september

L1mburg Centraal: Coronaproof Elfia

L1mburg Centraal: Coronaproof Elfia

Logo 1Limburg

Is een eerlijk proces tegen Jos Brech nog mogelijk?

Is een eerlijk proces tegen Jos Brech nog mogelijk?

Volgende week begint het langverwachte proces tegen Jos Brech in de zaak Nicky Verstappen. Iedere dag blikken we vooruit op één aspect in de zaak. Maandag is dat trial by media: is Brech al niet veroordeeld door de media en het volk na alle publiciteit?

Programma's