L1 Recept: Machtig mooie mosselen

L1 Recept: Machtig mooie mosselen

Op het menu vandaag mosselen!
Hoe maak je ze nou klaar en kun je ze leren eten?

Pascal Laheij, chef kok in de instructiekeuken van de Hotel Management School in Maastricht.

Echt Nederlands top ingrediënt met vele mogelijkheden. Met mosselen kun je eindeloos variëren en omdat de zon nog volop schijnt een zomerse variant.

Mediterraans bereide mosselen
Receptuur voor 4 personen

4 kg. Mosselen
Enkele draadjes saffraan
4 eetlepels olijfolie
½ theelepel Gerookt paprika poeder
150 gram chorizo (in blokjes)
3 stuks Rode ui (in halve ringen)
2 tenen Knoflook (fijngehakt)
400 gram Tomatenblokjes op sap
115 gram Zwarte olijven (zonder pit, gehalveerd)
1 bosje Bladselderij (fijn gesneden)
Peper uit de molen


Week de saffraan in 50 ml. heet water.
Verhit in een passende pan de olie.
Bak in de olie de chorizo enkele minuten aan, voeg de uien en knoflook toe.
Voeg de paprika poeder toe en bak even kort mee.
Voeg het water met saffraan en de tomaat blokjes toe.
Leg hierop de mosselen, de olijven en de selder.
Doe een deksel op de pan en kook de mosselen in ± 6-8 minuten gaar.
Schud de mosselen even goed op.
Garneer met wat halve rode kleine tomaatjes en wat olijven er boven op.

Salade van tomaat en amandel:
8 stuks Tomaten
2 stuks Bosui
2 eetlepels Amandel schaafsel
Olijfolie
Rode wijnazijn
Grof zeezout en peper uit de molen

Bak de amandelschaafsel goud bruin.
Snijd de tomaat in plakjes en leg strak dakpansgewijs in een schaaltje.
Besprenkel de tomaat met olijfolie en rode wijnazijn.
Bestrooi met de fijn gesneden bosui en de amandelschaafsel.
Bestrooi met het grove zeezout en peper uit de molen.
Zijn er mosselen over, bewaar ze en bak ze de dag erna even op!

Gebakken mosselen:

Mosselen (uit de schelp gehaald)
Bloem
Kruiden naar smaak (bv kerrie poeder, slakken kruiden)
Fijn zeezout en peper uit de molen
Olie om te bakken

Haal de mosselen door de bloem en schud de overtollige bloem er af.
Verhit de olie in de pan en bak de mosselen goud bruin en krokant.
Breng op smaak.
Serveer ze direct en eet ze natuur of met bv remoulade saus.
Het mosselvocht zeker ook niet weg gooien, maak er een mooie saus of soep van.

Kerrie mosselsoep
150 gram Wortel
150 gram Venkel
125 gram Prei
150 gram Bleekselderij
6 gram Kerrie
Saffraan
2 bladeren Laurier
1/2 eetlepel Tijm
2 stuks Sinaasappel
3 stuks Tomaat concassèe
1,5 dl. Witte wijn
1 liter Mossel fond
1 dl. Sinaasappelsap
2 dl. Room

Snijd de groente in kleine blokjes. Schil de sinaasappel en snijd ook in stukjes.
Bak en een ruime pan de groente aan in wat olijfolie.
Voeg de kerriepoeder toe en bak even licht mee aan om de smaak vrij te geven.
Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat voldoende trekken. Passeer door een fijne zeef en laat de soep wat inkoken tot de juiste smaak.
Serveer de soep met wat mosselvlees, tomatenblokjes en wat fijn gesneden basilicum als garnituur.

Route Regio op L1 Radio

Nieuws, weer, verkeer en muziek. Iedere werkdag van 10;00 tot 13:00 op L1 Radio.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/Route-Regio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's