L1 Recept: Baeckeoffen

L1 Recept: Baeckeoffen

Route Regio gaat regelmatig langs bij een fanatieke en gezellige Limburgse amateurkok om zijn of haar favoriete recept te proeven én delen. Vandaag mag Peter op bezoek in de keuken van Michel Habets in Brunssum.

|
|
|

Het gerecht komt uit de Elzas, de naam is 'Baeckeoffen', juist ja, een verbastering van het Duitse Backofen.

Ik maakte daar begin jaren tachtig kennis met dit gerecht bij een visite c.q. werkbezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg. Ik zocht het recept op in mijn kookboeken en ja hoor, ik vond het. Sindsdien maak ik het regelmatig tot welbevinden van huisgenoten en gasten.

In de Elzas gaat de schotel zo'n 4 uur in een oven van moderate temperatuur, bij mijn werkwijze is het een stuk eerder klaar. Ik bak alles van te voren min of meer gaar en vervolgens gaat het geheel nog 25 minuten in de oven.

Het recept luidt als volgt:

  • drie soorten varkensvlees bijvoorbeeld gerookt spek, hamlappen, braadworstjes. Alle andere variaties zijn denkbaar.
  • kruimige aardappels, wortelen en uien (juist ja, dezelfde ingrediënten als bij hutspot)
  • kippenbouillon aangevuld met droge witte wijn (bijv. Pinot Gris) en dragon. Dragon in een hele kleine hoeveelheid, want dit kruid overheerst zeer snel.

Werkwijze

Het vlees in olie en roomboter bakken in een braadpan, geschilde aardappelen in schijven, wortelen en uien snipperen en separaat bakken in afzonderlijke pannen tot ze gaar zijn.

De gebakken aardappelen en de groente in lagen op het vlees in de braadpan leggen. De hete bouillon bijvoegen tot het geheel nog net niet onderstaat.

De braadpan in een oven schuiven van 200 graden, 25 minuten bakken. Goed opletten dat het niet gaat aanbranden. Laatste tien minuten met deksel op de pan.

De braadpan voorzichtig op de eettafel zetten en de eters bedienen zich met een soeplepel in een diep bord.

Uiteraard hoort er een glaasje Pinot Gris bij.

Michel Habets

Is jouw recept ook zo lekker dat heel Limburg het moet proeven? Meld je hier aan!​​

Route Regio

Nieuws, weer, verkeer en muziek. Iedere werkdag van 10;00 tot 13:00 op L1 Radio.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/Route-Regio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Route Regio was de afgelopen tijd al op heel veel plekken in Limburg te gast. Kijk en luister eens door op onze landkaart te prikken:

Logo 1Limburg

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

Man die zijn dode moeder in huis verborg weer voor de rechter, traumahelikopter naar ernstig ongeval, tennisster Demi Schuurs gaat opnieuw meedoen aan de WTA Finals en politicus zoekt mensen op na online scheldkanonnades. Dit en meer in onze 1Lunch.

Programma's