L1 Radio: 'Negen mannen zaten onterecht vast voor villamoord Arnhem'

L1 Radio: 'Negen mannen zaten onterecht vast voor villamoord Arnhem'

De Arnhemse villamoord, waarbij de advocaten en onderzoekers uit Limburg kwamen, is mogelijk de 'grootste gerechtelijke dwaling ooit'.

Bij de roofmoord uit 1998 zouden negen mannen ten onrechte zijn veroordeeld. Tot die conclusie kwam een onafhankelijke commissie die de Hoge Raad adviseert eerder deze maand.

De veroordeelden hebben hun straffen, die varieerden van vijf tot twaalf jaar, inmiddels uitgezeten. Eén van hen pleegde na de veroordeling zelfmoord in zijn cel.

Over die vermeende gerechtelijk dwaling spraken we met advocaat Hakan Külcü uit Maastricht. Als rechtenstudent bestudeerde hij de zaak. Hij schreef er zijn scriptie over. Hij kreeg inzage in het 3000 pagina's tellende dossier.

Ook volgens Külcü kan het niet anders zijn dan dat hier sprake is van de grootste gerechtelijke dwaling ooit. Dat heeft volgens hem alles te maken met de politieverhoren. Dat ging toen zo:

|

De zaak ligt nu bij advocaat-generaal van de Hoge Raad. Hij heeft nader onderzoek naar DNA-sporen en vingerafdrukken aangekondigd.

De advocaat-generaal zal uiteindelijk de Hoge Raad adviseren of de zaak moet worden heropend.

Avondshow

Dennis en Sjoerd brengen je naar huis met het laatste nieuws en de lekkerste muziek. Iedere werkdag van 16:00 tot 19:00 op L1 Radio.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/avondshow

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's