L1 Radio maakt Zeebaarsfilet met zilte groenten en Noordzeegarnalen

L1 Radio maakt Zeebaarsfilet met zilte groenten en Noordzeegarnalen

Henk Hoogakker van Kunst in Keuken te gast op L1 Radio.

Henk is pleitbezorger voor het gebruik van lokale producten in de keuken en komt met een heerlijk, zomers recept.

http://www.kunstindekeuken.nl/

Recept

Recept van Zeebaarsfilet met zilte groenten en Noordzeegarnalen

De Ploeg en de Goede Vissers: Kunst in de Keuken ging voort in Groningen

Groningen heeft voor mij twee ankerpunten: Het Groninger Museum én ‘mijn’ Café De Beurs op de Vismarkt! Daar was ik dus deze week op dinsdag. In het Groninger Museum was een indringende overzichtstentoonstelling van De Ploeg: Avant-Garde in Groningen, De Ploeg 1918-1929. Kunstenaars geïnspireerd door Kirchner en ook door Van Gogh. Ik vond de werken stoer en krachtig.

Verder uiteraard even naar De Beurs - een echte traditionele horecagelegenheid in de stad- en de Vismarkt. Daar komt zeker op dinsdag de verse vis binnen van de Waddenzee.

Dat is het vangstgebied van De Goede Vissers, die met name vanuit Lauwersoog uitvaren: vissers met respect voor de zee, onder anderen mijn Slow Food-vrienden Jan en Barbera Geertsema. Met en van hun heb ik al vaker genoten van mooie vis, heerlijke Japanse oesters( uit de Waddenzee…) en garnalen.

Henk Hoogakker

Ingrediënten

  • 4 stukken wilde zeebaarsfilets van zo 160 gram per stuk met vel
  • 300 gr Noordzeegarnalen, ongepeld
  • 2 ½ dl droge witte wijn,
  • Kruiden, zoals laurier, tijm en een sjalotje
  • 2 ½ dl. slagroom,
  • Zout en peper

Garnituur

  • 1 bloemkool
  • 2 dl melk
  • 2 dl slagroom
  • 200 gr lamsoor en/ of zeekraal
  • Bosui, in ringen
  • Olijfolie

Bereiden
Pel de garnalen. Zet de sjalotjes (in snippers) even fel aan in een bakpan met mooie liefst geklaarde roomboter en voeg de schillen van de garnalen toe. Bak even goed door. Blus af met de droge witte wijn, voeg de kruiden toe en laat een kwartiertje zachtjes trekken. Zeef het vocht (goed het vocht uit de schillen drukken!), voeg de room en peper en zout toe naar smaak (kook eventueel iets in) en roer tot slot de garnalen er door.

Was de bloemkool en snij die in stukken. Gaar de bloemkool in de melk en de room met zout. Pureer de kool en breng op smaak met peper en zout.

Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak de visfilets op de huid kort en fel. Niet te lang, anders worden ze droog. Tot slot even omdraaien en kort de andere kant bakken (halve minuut).

Bak de lamsoor en de zeekraal met de bosui kort in een beetje mooie olijfolie.

Uitserveren
Serveer de vis met de bloemkoolpuree, de lamsoor en de zeekraal en de garnalensaus.

Daar past een mooi glas Auxerrois bij van onze Limburgse wijnboeren. Voor mij die van Thorn.…

Meer weten? www.kunstindekeuken.nl , http://www.groningermuseum.nl/Avant-garde-in-Groni... en https://www.goedevissers.nl/

Het recept is uit het heerlijke dagkookboek ‘Liever Lokaal’ van mijn Slow Food- vrienden Annette van Ruitenburg, Elsje Bruijnesteijn en René Zanderink.

Henk Hoogakker

Meer recepten bij L1

Klik op de foto voor meer recepten
Klik op de foto voor meer recepten

Kris en Ruud op L1 Radio

Nieuws, weer, verkeer en muziek. Iedere werkdag met Kris en Ruud van 10;00 tot 13:00 op L1 Radio.

Uitzendingen en fragmenten terugluisteren? Kijk op L1.nl/Kris-en-Ruud

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's