L1 Radio: Grensoverschrijdende geschiedschrijving

L1 Radio: Grensoverschrijdende geschiedschrijving

Nederlandse en Duitse historici gaan samen de geschiedenis van de 20ste eeuw schrijven. Daarbij staan de verhalen van de gewone mensen centraal.

Voor dit project van het Nationale Bevrijdingsmuseum Groesbeek, het Duitse oorlogskerkhof Ysselsteyn en het Preussenmuseum in Wesel trekt de Europese Unie 1,7 miljoen euro uit.

Over 10 jaar leeft er niemand meer die de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt dus wordt het tijd om de jeugd een grensoverschrijdende geschiedenis mee te geven Wiel Lenders

Door de verhalen vanuit verschillend perspectieven te vertellen - bijvoorbeeld dat van de burgerslachtoffers, de Nederlandse en Duitse evacuées, de vrouwen - krijgt de geschiedenis meer kleur. "Vaak is de oorlog door de ogen van mannen en militairen beschreven. De daden van vrouwen en het lot van burgers is daardoor op de achtergrond gebleven", zegt directeur Wiel Lenders van het Nationaal Bevrijdingsmuseum in het Gelderse Groesbeek.

"Over 10 jaar leeft er niemand meer die de Tweede Wereldoorlog bewust heeft meegemaakt dus wordt het tijd om de jeugd een grensoverschrijdende geschiedenis mee te geven", aldus Lenders.

De samenwerking zal vooral leiden tot een expositie die door de grensregio zal reizen. De reizende expositie gaat niet alleen over de beide Wereldoorlogen maar zal ook de vrede en opbouwjaren belichten.

|

L1 Radio

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3.

L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's