
Robert Janssen is in Roggel, bij het oogsten van de Yacon:
Foto's: Patrick Dreuning
Hij spreekt met de boer die tot 5 jaar geleden ook nog nooit van de Yacón had gehoord:
Hoe komt een exotische eetbaar knolletje uit het Andesgebergte terecht in..........Roggel.
Robert Janssen weet meer.
Yacón
De yacón (Smallanthus sonchifolius, ook wel: appelwortel) is een plant die oorspronkelijk uit het Andes-gebergte komt. De plant wordt ook op andere plekken verbouwd, waaronder Europa.
De wortel ervan kan rauw gegeten worden. De zoete smaak wordt mede veroorzaakt door inuline, dat in yacón in hoge mate (5,25 gram per 100 gram) aanwezig is. Omdat inuline slecht opgenomen wordt door het menselijk lichaam, kan yacón mogelijk een gunstige bijdrage leveren tegen obesitas en diabetes.
De yacón behoort tot de onderfamilie van de asteroideae, waar bijvoorbeeld ook de aardpeer en de zonnebloem tot behoren.
Voedingswaarde
De wortel van 100 gram verse yacón bevat:
- Water: 70-93 g
- Eiwitten: 0,3-3,7 g
- Voedingsvezels: 0,3-3,4 g
- Calcium: 23 mg
- Kalium: 228 mg
- IJzer: 0.3 mg
- Fosfor: 21 mg
- Vitamine C: 13 mg
L1 Radio
Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren.