L1 maakt documentaires over vastelaovend

L1 maakt documentaires over vastelaovend

L1 TV volgt dit seizoen enkele vastelaovesliedjesmakers op weg naar hun doel: het maken van het beste liedje van de provincie. Nu bestaat het ‘beste liedje van Limburg’ niet. Het zegt wel iets over de ambitie van vele tekstschrijvers en componisten tijdens carnaval. De tv-opnames zijn afgelopen zomer begonnen. Dan verschijnen al de eerste teksten van nieuwe vastelaovesliedjes op papier.

Onder meer Guus Steinen, Mark van Mullekom en de groep Alaaf Airlines worden gevolgd in hun schrijf- en componeerproces. De wijze waarop een liedje tot stand komt is bij iedereen anders.
“We zijn vooral geïnteresseerd in het ambacht”, leggen programmmamakers Sander Selen en Tom Doesborg uit. “Of een liedje het ver schopt op de diverse podia en in de verschillende konkoersen is voor ons niet belangrijk.”

We zijn vooral geïnteresseerd in het ambacht. Of een liedje het ver schopt op de diverse podia en in de verschillende konkoersen is voor ons niet belangrijk. Tom Doesborg, programmamaker L1

L1 wil de kijkers graag laten zien wat er achter de schermen gebeurt bij het maken van een vastelaovesliedje. "Eerst wordt lang gewerkt aan teksten en composities, daarna duiken de makers en uitvoerenden de studio in en vervolgens wordt hun muzikale creatie in het openbaar gelanceerd en staan jury's met een mening klaar. Het is een proces waarin heel veel goed maar ook veel fout kan gaan", aldus Doesborg.

Een kijkje achter de schermen krijgt L1 TV ook bij zesvoudig Limburgs Buuttekampioen Ger Frenken uit Roggel. In de documentaire 'De geboorte van een Buut' wordt duidelijk hoeveel tijd en energie een buuttereedner stopt in zijn humoristisch verhaal. “Op televisie ziet het er tijdens een buuttekampioenschap wellicht makkelijk uit, maar wat bijna niemand weet is dat buuttereedners vaak maanden zo niet jaren aan een buut werken,” zegt programmamaker Sander Selen.

Ook bij het volgen van Ger Frenken telt niet zo zeer het resultaat in de wedstrijd maar vooral de passie en energie die een buuttereedner in zijn act stopt.

Op televisie ziet het er tijdens een buuttekampioenschap wellicht makkelijk uit, maar wat bijna niemand weet is dat buuttereedners vaak maanden zo niet jaren aan een buut werken. Sander Selen, programmamaker L1

Minder bekend in Limburg is dansmarietje Cassie Schmeets. De huiskamer van haar ouders in Kerkrade staat vol bokalen, medailles en andere kampioenstrofeeën.

Ondanks de vele regionale, nationale en internationale overwinningen is de 18-jarige danseres vrij onbekend in onze provincie. Daarom volgt L1 TV ook Cassie tijdens het lange dansseizoen als lid van de dansbond MovingArts en als danspage bij de Akense Rathausgarde Öcher Duemjroefe. L1 maakt van dichtbij mee hoe het meest talentvolle dansmarietje van Limburg zich voorbereidt op en deelneemt aan verschillende danswedstrijden.

De drie documentaires worden in februari 2017 uitgezonden in de reeks Limburg Doc. Met de programma’s wil L1 de achtergronden van vastelaovend documenteren, als toevoeging aan de vele muziekprogramma’s die de regionale omroep ieder jaar uitzendt.

Logo 1Limburg

Programma's

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.