L1 geeft u het recept voor Limburgs lekkerste kerststol

L1 geeft u het recept voor Limburgs lekkerste kerststol

Chefkok Pascal Lahaij van het Teaching Hotel van de Hotel Management School Maastricht maakt voor ons een kerststol. Pascal geeft ook handige tips om wél zelf te koken maar niet overmand te worden door kerststress.Deze kerststol lukt altijd en is

Deeg:
350 gram bloem (en extra bloem om te bestuiven)
75 gram gesmolten boter
5 gram zout
2 gram koekkruiden
25 gram witte basterdsuiker
Rasp van 1 citroen
1 zakje gedroogde gist (7 gram)
1 ei
150 gram lauw warme melk
2 eetlepels bruine rum

Zeef de bloem met de koekkruiden boven op een schoon werkblad.
Maak een kring van de bloem en leg in de rand de gist, basterdsuiker, zout en de citroenrasp.
Breek het ei in het midden doe hierbij de lauwe melk en de rum.
Begin vanaf het midden langzaam de bloem eronder te roeren.
Kneed tot een deeg.
Bestuif het werkblad met wat bloem en kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
Bol het strak op en laat op een lauw warme plek ongeveer 45 minuten rijzen.

Vulling:
200 gram rozijnen
150 gram krenten
30 gram amandelen (grof gehakt)
30 gram walnoten (grof gehakt)
50 gram sinaasappel snippers (gesuikerd)

Kneed de vulling nu door het deeg.

Spijs:
300 gram amandelspijs
Rasp van 1/2 citroen
1 eidooier

Meng de spijs goed door met de eidooier en de citroenrasp.
Rol er een pil (worst) van even groot als het brood.

Afwerking:
50 gram gesmolten boter
Poedersuiker

Verwarm de oven voor op 220 °C.
Bestuif de deegrol met wat bloem en rol het deeg uit tot een groot ovale plak.
Leg het spijs in het midden en vouw de flap dicht.
Druk even goed aan en leg het brood op een bakplaat met bakpapier.
Bedek met een vochtige schone theedoek en laat op een lauw warme plek 45 minuten rijzen.
Bestrijk het brood met gesmolten boter en zet in de oven, draai de temperatuur terug naar 200 °C.
Bak de stol nu in ongeveer 35 minuten goud bruin en gaar.
Leg de stol op een rooster en bestrijk royaal met gesmolten boter en een dikke laag poedersuiker.

Handige tips voor het kerstmenu:

Samenstellen van het menu:
Maak altijd iets wat u al eens gemaakt of uitgeprobeerd heeft.
Maak iets wat past bij uzelf en bij de gasten waarvoor u kookt.
Denk ook aan de seizoenen en verkrijgbaarheid van de ingrediënten.
Denk ook aan uw eigen klassiekers.
Denk na over de keukenapparatuur en materialen die u ter beschikking heeft.
Denk ook aan borden, bestek en glazen.
Denk na over wat u goed kan voorbereiden, zodat u ook van het diner en uw gasten kan genieten.
Denk na over wat u zelf maakt en kan inkopen. (bv basis sauzen of onderdeel van een dessert)
Houd bij voorbaat rekening met eventuele diëten en of allergenen.
Maak een schriftelijk plan met recepturen, werkwijze, benodigd materiaal en natuurlijk een boodschappenlijstje.
Denk na over de wijnen die u erbij gaat serveren.

Inkopen van het menu:
Maak voor dat u boodschappen gaat doen een boodschappen lijstje met per winkel met dat gene u nodig heeft.
Koop op tijd in (en denk eventueel na over tijden dat het wat minder druk is!)
Zorg dat u hele verse producten koopt die ook nog enkele dagen houdbaar zijn. (vraag eventueel of de slager het kan vacumeren).
Denk ook na over het bewaren van ingrediënten (voldoende koelruimte!).
Schroom niet om aan vakmensen advies te vragen. (bv uw poelier, of groenteman!)

Bereiden van het menu:
Probeer zoveel mogelijk voor te bereiden en doe alles direct in passende pannen en schotels die zo op het fornuis of in de oven kunnen.
Schrijf met een boardmarker-stift op de pan of schotel wat het is.
Veel basis-sauzen en bijvoorbeeld desserts kunnen ruim van te voren gemaakt worden en perfect worden ingevroren.
Bij het doorgeven is het makkelijk om een handje hulp te vragen. (spreek dan van te voren goed af wie wat doet!).
Weeg alles goed af, dat voorkomt dat u te veel maakt en veel overhoud.
Ruim de keuken constant op en was tussendoor eens af. Zo houd u makkelijk overzicht!

Logo 1Limburg

Programma's