L1 geeft tips over veilig eten als het buiten warm is

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Hoe ga je veilig om met je eten als het buiten warm is? Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum geeft tips.
Hij waarschuwt ons bijvoorbeeld voor de campylobacter, zeg maar het gemene stiefbroertje van salmonella op kip.
L1 geeft tips over veilig eten als het buiten warm is
Dat er salmonella in kip voor kan komen en dat je het daarom goed moet doorbakken, dat weten de meeste mensen wel. Maar ken je de bacterie Campylobacter al? Deze bacterie maakt jaarlijks meer mensen ziek dan de bekendere salmonella-bacterie. Ook kunnen de klachten die je ervan krijgt ernstiger zijn. Gelukkig kun je er met een aantal eenvoudige stappen voor zorgen dat je niet ziek wordt.
Uit Brits onderzoek van de Food Standards Agency bleek onlangs dat op 73% van de onderzochte kip de Campylobacter-bacterie voorkomt. In Nederland zien we ook veel besmettingen: 31% van de kip bevat deze bacterie.
Wat is campylobacter?
De bacterie Campylobacter leeft in de darmen van dieren, vooral bij kip. Als een kip geslacht wordt kan de bacterie op het stukje vlees terecht komen.
Klachten
Hoge hoeveelheden campylobacter kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Je kan dan last krijgen van maag-darmklachten, diarree waarin bloed kan voorkomen, buikpijn en griepachtige verschijnselen. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. De klachten kunnen wekenlang aanhouden. Bij uitzondering kan een besmetting met de bacterie leiden tot het Guillain-Barré-syndroom. Dit tast het zenuwstelsel aan. Heel soms is er blijvende spierzwakte met symptomen als ernstige verzwakking van spieren, polioachtige verschijnselen en pijn.
Acties om campylobacter aan te pakken
Er komt in Nederland steeds meer aandacht voor de campylobacter-bacterie. Om het aantal besmettingen terug te dringen, is er een initiatief gestart door de overheid, de pluimveesector en onderzoeksinstellingen Centraal Veterinair Instituut (CVI) en Wageningen UR Livestock Research (WRL). Gedurende 4 jaar wordt op meerdere gebieden onderzoek gedaan naar campylobacter en hoe het aantal besmettingen omlaag kan.
Voorkomen door goed verhitten
Een besmetting met campylobacter, en ook salmonella, is te voorkomen door hygiënisch om te gaan met kip en ander vlees en vis. Het allerbelangrijkste is het vlees goed verhitten. Als je het vlees door en door bakt, worden alle bacteriën gedood.
Andere voorzorgsmaatregelen bij het bereiden van vlees:
- Was je handen voor het koken  en na het aanraken van rauw vlees.
- Was keukengerei direct na gebruik met heet water en afwasmiddel.
- Gebruik aparte snijplanken en messen voor rauw vlees en gaar vlees, en groente.
- Ga voorzichtig om met druipvocht van ontdooide kip.
- Bewaar kip in de koelkast, bij een temperatuur van 4 graden C. Invriezen kan ook. Dit vermindert het aantal campylobacter, maar het doodt niet alles.