L1 Cultuurcafé: Wie zijn de Meesters van Elsloo?

L1 Cultuurcafé: Wie zijn de Meesters van Elsloo?

Aan het einde van de Middeleeuwen waren er in Limburg tientallen beeldhouwers actief. Ze maakten prachtige houten beelden. Zo'n 200 daarvan zijn nog steeds te zien zijn in kerken en musea.

Lang is verondersteld dat ze allemaal uit één atelier afkomstig waren. Van de meester van Elsloo. Maar die theorie blijkt achterhaald. Uit onderzoek blijkt dat er tientallen beeldhouwers actief moeten zijn geweest.

Het was aan het einde van de Middeleeuwen namelijk een vruchtbare periode voor beeldhouwers in het huidige Limburg. In die tijd woedden er nogal wat oorlogen waardoor kerken vernield werden. Veel religieus erfgoed ging verloren.

Kerkgebouwen werden weer opgebouwd en kregen een nieuwe inrichting. Daardoor kon er in het huidige Limburg een levendige productie ontstaan van houtsculptuur. Meestal is onbekend wie deze beelden gemaakt heeft. Daarom is er een gezamenlijke noodnaam bedacht voor al die kunstenaars: “Meester van Elsloo”. Die naam komt van de Limburgse kunsthistoricus professor Timmers die de typische Maaslandse beeldhouwersstijl als eerste herkende in een prachtig beeld -Anna te drieën- in de kerk van Elsloo.

Inmiddels zijn er tweehonderd beelden die toegeschreven worden aan de Meester van Elsloo, een naam die dus staat voor dertig tot veertig beeldhouwers.

Een deel van het oeuvre is tot 16 juni te zien op een grote overzichtstentoonstelling over de Meester van Elsloo in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Conservator Lars Hendrikman ontving collega Frank Ruber tussen de 500 jaar oude beelden.

|

L1mburg Centraal nam een kijkje

Eerder nam L1mburg Centraal al een kijkje bij de tentoonstelling.

Bekijk hier de reportage

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's