L1 Cultuurcafé: Indische muzikanten brachten moderne popmuziek naar Nederland

L1 Cultuurcafé: Indische muzikanten brachten moderne popmuziek naar Nederland

In de jaren vijftig veroverde rock ’n roll muziek de wereld. Vanuit de Verenigde Staten bereikte deze nieuwe muzieksoort ook Nederland: Elvis Presley, Bill Haley en Chuck Berry zorgden voor ophef onder de tieners van toen.

Opvallend was dat die muziek in Nederland vooral geïntroduceerd werd door muzikanten die uit Nederlands-Indië kwamen.

Deze maand draait in enkele Limburgse filmhuizen de documentaire Klanken van Oorsprong: een film over de Indische muzikanten uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Met hen ontstond het begrip Indo-rock.

Ook in Limburg richtten Indische jongeren bandjes op. Hun optredens veroorzaakten een shock, want rockmuziek was hier in de jaren vijftig nog redelijk onbekend. Op de Nederlandse radio werd rock 'n roll sowieso lange tijd niet gedraaid. Alleen via Amerikaanse legerzenders en Radio Luxemburg kon je de nieuwste popmuziek beluisteren.

Tielman Brothers
Gitarist Jan van Cleef van de voormalige Indo rockband The Vampires uit Venlo. "Je had Elvis Presley en Chuck Berry. Maar de Tielman Brothers waren onze idolen. Die kwamen ook uit Indië. Wat die op gitaren konden! Dat konden wij niet, we probeerden daar zo veel mogelijk van op te pikken".

Zoals de Tielman Brothers waren er meer Indobandjes: muzikanten die uit voormalig Nederlands Indië naar Nederland waren gekomen. Ook het gezin Van Cleef had Indonesië na de onafhankelijkheid verlaten. En zoals in veel andere Indo families zochten ze hun afleiding in de muziek. In de kelder onder hun huis speelden de broers Van Cleef samen met vrienden op goedkope gitaren die aangesloten waren op oude Philips buizenradio's. En daarmee was de Indo rock formatie The Vampires ontstaan.

Indische radiozenders
Waarom waren het nou juist Indische jongeren die de moderne popmuziek in Nederland introduceerden? Volgens Jan van Cleef van de Vampires kwam dat doordat je op de radiozenders in Indonesië al vroeg een overvloed aan rock 'n roll muziek te horen kreeg, een gevolg van de Amerikaanse invloed in die regio na de Tweede Wereldoorlog. Helemaal anders dan in Nederland: "Hier bestond een cultuur om de eigen muziek te laten horen. Amerikaanse muziek werd nog lang tegengehouden".

De Indische jongeren hadden dus een muzikale voorsprong. Jan van Cleef: "De kinderen van de KNIL militairen brachten die rockmuziek mee. Voor Nederland was dat een hele nieuwe muziekstroming en de jeugd pakte die met beide handen aan".

Luister naar de reportage over de Indorock:

|

De documentaire Klanken van oorsprong draait zondag 17 juni in City Cinema in Venlo en woensdag 20 juni in Filmhuis De Domijnen in Sittard.

Meer over The vampires en andere bands:

FILMTRAILER VAN KLANKEN VAN OORSPRONG

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's