L1 Cultuurcafé: Maastrichts cultuurhuis omgetoverd tot Braziliaanse jungle

L1 Cultuurcafé: Maastrichts cultuurhuis omgetoverd tot Braziliaanse jungle

In Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht is op dit moment de expositie ‘Dreaming Awake’ te zien, waarin het tropisch regenwoud in het Amazonegebied centraal staat. Verwacht hier geen schilderijen en sculpturen: de benedenverdieping van het monumentale pand in de binnenstad is omgetoverd tot jungle.

Cultuurcafé verslaggever Jolien Linssen werd door Marres directeur Valentijn Byvanck door de tentoonstelling geleid.

3D schilderij
“Dit is één van de moeilijkste installaties die we ooit gedaan hebben,” zegt Byvanck over het werk van kunstenaar Luiz Zerbini (São Paulo, 1959). Zerbini transformeerde de begane grond van Marres tot een woudtuin van planten. Het resultaat is een 3D schilderij waar je als bezoeker doorheen kan lopen - niet gemaakt van canvas en verf, maar van planten, zand en hout.

Het past in een serie tentoonstellingen waarin wij mensen willen onderdompelen in een landschap Byvanck

Byvanck: “Het past in een serie tentoonstellingen waarin wij mensen willen onderdompelen in een landschap (…) Wat we eigenlijk proberen te doen is met kunstenaars iets te maken wat ze nog niet eerder hebben gemaakt en dan het hele huis te gebruiken.”

Geluidskunstwerk
De kunstwerken op de eerste verdieping van Marres hebben een heel ander karakter. Zo hangt er in één ruimte een virtual reality bril, een werk van kunstenaar Steegmann Mangrané (Barcelona, 1977). Zet de bril op en je waant je in een nachtelijk regenwoud.

Het oerwoud kan je in een situatie kan brengen waarin zo’n beroep wordt gedaan op je zintuigen dat je haast jezelf kwijtraakt Byvanck

En wat de denken van de grote, witte tentoonstellingsruimte waar helemaal niets te zien is? Inderdaad, het is een geluidskunstwerk, gemaakt door Dominique Gonzalez-Foerster (Straatsburg, 1965). Sluit je ogen en luister naar een tropische regenstorm, en verlies jezelf in het moment. Dat is althans de bedoeling van de tentoonstellingsmakers.

Byvanck: “Het oerwoud kan je in een situatie kan brengen waarin zo’n beroep wordt gedaan op je zintuigen dat je haast jezelf kwijtraakt. En dat is altijd heel belangrijk van dit soort tentoonstelling dat je ergens het idee hebt: er kan hier controleverlies optreden of je komt ergens anders terecht. Daarom heet de tentoonstelling ook Dreaming Awake. Want je bent even weg van de routine van elke dag.”

Bezoek de website van Marres: http://www.marres.org/programmas/dreaming-awake/

Promovideo Dreaming Awake

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Meer L1 Cultuurcafé ontdek je op L1.nl/L1Cultuurcafe

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.