L1 Cultuurcafé: Maastrichts cultuurhuis omgetoverd tot Braziliaanse jungle

L1 Cultuurcafé: Maastrichts cultuurhuis omgetoverd tot Braziliaanse jungle

In Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht is op dit moment de expositie ‘Dreaming Awake’ te zien, waarin het tropisch regenwoud in het Amazonegebied centraal staat. Verwacht hier geen schilderijen en sculpturen: de benedenverdieping van het monumentale pand in de binnenstad is omgetoverd tot jungle.

Cultuurcafé verslaggever Jolien Linssen werd door Marres directeur Valentijn Byvanck door de tentoonstelling geleid.

3D schilderij
“Dit is één van de moeilijkste installaties die we ooit gedaan hebben,” zegt Byvanck over het werk van kunstenaar Luiz Zerbini (São Paulo, 1959). Zerbini transformeerde de begane grond van Marres tot een woudtuin van planten. Het resultaat is een 3D schilderij waar je als bezoeker doorheen kan lopen - niet gemaakt van canvas en verf, maar van planten, zand en hout.

Het past in een serie tentoonstellingen waarin wij mensen willen onderdompelen in een landschap Byvanck

Byvanck: “Het past in een serie tentoonstellingen waarin wij mensen willen onderdompelen in een landschap (…) Wat we eigenlijk proberen te doen is met kunstenaars iets te maken wat ze nog niet eerder hebben gemaakt en dan het hele huis te gebruiken.”

Geluidskunstwerk
De kunstwerken op de eerste verdieping van Marres hebben een heel ander karakter. Zo hangt er in één ruimte een virtual reality bril, een werk van kunstenaar Steegmann Mangrané (Barcelona, 1977). Zet de bril op en je waant je in een nachtelijk regenwoud.

Het oerwoud kan je in een situatie kan brengen waarin zo’n beroep wordt gedaan op je zintuigen dat je haast jezelf kwijtraakt Byvanck

En wat de denken van de grote, witte tentoonstellingsruimte waar helemaal niets te zien is? Inderdaad, het is een geluidskunstwerk, gemaakt door Dominique Gonzalez-Foerster (Straatsburg, 1965). Sluit je ogen en luister naar een tropische regenstorm, en verlies jezelf in het moment. Dat is althans de bedoeling van de tentoonstellingsmakers.

Byvanck: “Het oerwoud kan je in een situatie kan brengen waarin zo’n beroep wordt gedaan op je zintuigen dat je haast jezelf kwijtraakt. En dat is altijd heel belangrijk van dit soort tentoonstelling dat je ergens het idee hebt: er kan hier controleverlies optreden of je komt ergens anders terecht. Daarom heet de tentoonstelling ook Dreaming Awake. Want je bent even weg van de routine van elke dag.”

|
|
|

Bezoek de website van Marres: http://www.marres.org/programmas/dreaming-awake/

Promovideo Dreaming Awake

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's