L1 Cultuurcafé: Maar even in Heerlen, het Migratiemuseum

L1 Cultuurcafé: Maar even in Heerlen, het Migratiemuseum

Limburg telt vanaf komende week een museum méér: in de binnenstad van Heerlen opent het Migratiemuseum de deuren.

Dit tijdelijke museum in het Maankwartier wil de komende drie maanden het verhaal vertellen van de vele buitenlanders die tijdens de mijnbouwperiode naar de huidige Parkstad zijn gekomen. Maar het museum staat ook stil bij de hedendaagse migratie.

Rond het jaar 1900 begon de grootschalige mijnbouw. Maar in het agrarische gebied rond Heerlen, Kerkrade en Brunssum woonden nauwelijks mensen die kolen konden winnen. De mijnwerkers kwamen dan ook al snel uit het buitenland: uit Duitsland, Polen, Slovenië en later zelfs uit Marokko.

Milena Mulders is de initiatiefneemster van het pop-up Migratiemuseum aan het Maanplein. Haar grootouders en haar moeder waren ook migranten; ze kwamen uit het arme Slovenië naar de Limburgse mijnen.

Ook toen riep migratie weerstand op weet Mulders: "In de kranten van die tijd lees je verhalen vergelijkbaar met nu. Dat men bang was voor de mensen die binnenkwamen. Ik denk dat men elkaar moest leren kennen. Wat honderd jaar geleden overigens een belangrijk verschil met nu was: men had die migranten nodig. De Limburgers moesten het mijnwerkersvak van hen leren".

Het Migratiemuseum gaat niet alleen over de migranten van begin vorige eeuw. Mulders hoopt ook op de verhalen van hedendaagse migranten tot leven komen. "De plek die we maken is een uitnodiging om over migratie te gaan nadenken. Toen en nu".

In het L1 radioprogramma Cultuurcafé vertelde Milena Mulders uitgebreid over het Migratiemuseum.

|

Het museum in Heerlen gaat donderdag open. Dan heb je drie maanden de tijd om er rond te kijken. Daarna sluit het museum weer.

De muziek in de reportage kwam van Parkstadmuzikanten met buitenlandse roots: de Poolse zanggroep Syrena, het Sloveense gezelschap Tamburica en de Italiaanse Limburger Vincenzo Enzo.

L1mburg Centraal

Ons nieuws, jouw verhaal, dagelijks om 17:30 op L1 TV.
Meer L1mburg Centraal op L1.nl/L1mburgCentraal.

Logo 1Limburg

Albanese bende: 'Makelaars durven geen aangifte te doen'

Albanese bende: 'Makelaars durven geen aangifte te doen'

Naar aanleiding van het oprollen van een grote Albanese drugsbende in Geleen werden verschillende partijen, waaronder makelaars, opgeroepen om waakzamer te zijn. De drempel voor makelaars om aangifte te doen als criminelen een woning aanschaffen, is echter…

Programma's