L1 Cultuurcafé: Huub Stapel is de nieuwe Filmburger van verdienste

L1 Cultuurcafé: Huub Stapel is de nieuwe Filmburger van verdienste

Huub Stapel is de nieuwe Filmburger van verdienste. Frank Ruber gaat op zoek naar de plek waar de jeugdige Stapel serieus werk maakte van zijn aspiraties om acteur te worden. 

Frank sprak met Jac Giesen, in de jaren tachtig directeur van de Toneelacademie in Maastricht, over zijn toenmalige leerling Huub Stapel.

|

Filmplatform CineSud benoemt de acteur tot Filmburger van Verdienste. De benoeming wordt vergezeld met een speciale filmprijs ter ere van de carrière en verdiensten van de acteur voor de Limburgse en Nederlandse film. Eerder ging deze titel naar Ben Verbong en Henk van der Linden.

Acteur is dankbaar
De uitreiking vond plaats in het kader van de Maand van de Limburgse Film van L1, CineSud en het Limburg Film Festival. Zaterdag werd de acteur verrast tijdens een feestelijke lunch op Château Neercanne in Maastricht. "Wauw, wat leuk, zeg! Dankjewel! Ik zal hem thuis goed neerzetten. Ik ben mijn oude Limburgse jas nooit verloren. Limburg is nooit ver weg geweest", zegt Stapel.

Van alle markten thuis
Stapel volgde de toneelopleiding in Maastricht en studeerde ook af als docent drama. Sinds de jaren '80 is hij niet meer weg te slaan van het witte doek. Wie denkt aan de Dick Maas-films De Lift, Flodder en Amsterdamned denkt aan Huub Stapel. Niet alleen in tientallen speelfilms was hij te zien, ook speelde Stapel in meerdere televisieseries als De Partizanen en Flikken Rotterdam. "Ik ben het meest trots op De Partizanen. Het speelt in Limburg af", aldus de acteur uit Tegelen, die al jaren boven de rivieren woont.

Weer in theaters te zien
Sinds 2003 staat Stapel na een onderbreking van elf jaar weer op het toneel. Voor zijn rol in de theatervoorstellingen Eten met Vrienden en De Kus werd Stapel genomineerd voor de Louis d'Or. Na Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus is de Limburger met Het Huwelijk solo in het theater te zien.

'In de bres srpingen'
"Huub verdient deze prijs dubbel en dwars. Niet alleen door zijn imposante carrière in film, theater en op televisie, maar met name ook voor het altijd aanwezige ambassadeurschap voor Limburg en de Limburgse cinema. Niet voor niets sprong hij eind vorig jaar ook op de bres voor het behoud van het Limburg Film Fonds", vertelt directeur Guido Franken van CineSud.

Projecten in Limburg
De provincie zit diep in Huubs hart, want ook nu is hij met diverse projecten bezig. Samen met filmregisseur Pieter Kuijpers, ook toevallig uit Tegelen, werkt hij aan een productie die zich in Venlo en zijn geboortedorp afspeelt. "Het gaat over een forensisch psychiater en hij heeft een wonderlijk verleden. Maar dat komt dus als een boomerang terug. Meer kan ik niet zeggen", aldus Stapel.

Daarnaast is Stapel bezig met een film met een Limburgse link, namelijk de mijnen. "Acteur Joes Brauers speelt hierin mijn zoon."

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

AvondGasten Europa: wordt het Maastrichtse Euro-project na drie decennia voltooid?

Pitlane over de GP van Spanje

Pitlane over de GP van Spanje

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Route Regio: Guido Dieteren zoekt vrijwilligers

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

Limburg Doc: Wiesje Vaessen, de vergeten kampioene

De Stokkemer Stadsmuzikanten te gast in Wunderbar

De Stokkemer Stadsmuzikanten te gast in Wunderbar

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Route Regio: nieuwe start voor gemeenschapshuis Vilt

Logo 1Limburg

Programma's