L1 Cultuurcafé: De Romeinse Thermen in Heerlen

L1 Cultuurcafé: De Romeinse Thermen in Heerlen

De Romeinse Thermen in Heerlen zijn al in bijna tachtig jaar geleden ontdekt. Toch weten we eigenlijk nog maar heel weinig van dit badhuis, het oudste stenen gebouw van Nederland.

De opgraving van het complex gebeurde nogal amateuristisch. Bovendien werd die uitgevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, niet echt een tijd waarin veel geld werd uitgegeven aan archeologie.

Recent onderzoek heeft een schat aan nieuwe informatie opgeleverd. Bijvoorbeeld dat het badgebouw bijna 500 jaar is gebruikt, veel langer dan we dachten. Maar met de nieuwe kennis weten we ook dat de Romeinen na het baden spareribs gingen eten in snackbarretjes naast de Thermen.

Directeur Karen Jeneson verwacht volgend jaar nog veel meer nieuwe gegevens. L1-verslaggever Frank Ruber ging op onderzoek.

|

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Albanese bende: 'Makelaars durven geen aangifte te doen'

Albanese bende: 'Makelaars durven geen aangifte te doen'

Naar aanleiding van het oprollen van een grote Albanese drugsbende in Geleen werden verschillende partijen, waaronder makelaars, opgeroepen om waakzamer te zijn. De drempel voor makelaars om aangifte te doen als criminelen een woning aanschaffen, is echter…

Programma's