L1 Cultuurcafé: De culturele nalatenschap van ENCI

L1 Cultuurcafé: De culturele nalatenschap van ENCI

De gemeente Maastricht moet snel met een plan komen voor de herbestemming van de ENCI-fabriek bij de Sint Pietersberg. Een deel van de gebouwen van de cementfabriek zijn zo waardevol dat ze bewaard moeten blijven. In de aanpalende groeve zou na de sluiting een geologisch park gebouwd kunnen worden.

Daarvoor pleiten twee deskundigen: paleontoloog John Jagt van het Natuur Historisch Museum Maastricht en wetenschapshistoricus Ernst Homburg.

De ENCI kondigde vorige week aan dat de fabriek komend jaar gesloten wordt. De cementproductie zou niet meer rendabel zijn. In 2018 is de mergelwinning in de groeve in de Sint Pietersberg al beëindigd.

Voor Jagt en Homburg is het duidelijk dat dit het moment is om door te pakken met de herbestemming. Homburg die tot voor kort verbonden was aan de Universiteit Maastricht vindt dat de herinnering aan de ENCI levend gehouden moet worden door gebouwen te beschermen: "Er staan een aantal zeer karakteristieke en mooie gebouwen. Vooral het kantoor en een aantal hallen. Ik ben ervoor om een herbestemming te vinden. Daar zijn ze al tien jaar mee bezig, ik hoop dat er met de sluiting een bruidsschat komt om dit proces aan te jagen".

Voor John Jagt is het ook belangrijk dat er snel gehandeld wordt. Hij hoopt dat het plan voor een geologisch park nu eindelijke serieuze kansen krijgt. In de groeve zou hij graag een dependance van zijn museum willen openen: "Als ik in de groeve sta zie ik een mosasaurus zwemmen. En dat wil ik overbrengen op publiek. Met een virtual-realitybril op kun je bezoekers op de locatie rond laten lopen door een subtropische zee van 66 miljoen jaar geleden".

Volgens Ernst Homburg willen de Heuvelland gemeenten graag een geologisch park ontwikkelen op meerdere locaties. "De Sint Pietersberg is een icoon. Maar de gemeente Maastricht ligt dwars. Nu de ENCI sluit zou ook de Maastricht over de brug moeten komen"

Frank Ruber maakte de volgende reportage, met wetenschapshistoricus Ernst Homburg en paleontoloog John Jagt over de nalatenschap van cementfabriek ENCI in Maastricht:

|

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: oldtimer voor je oude dag

L1mburg Centraal: oldtimer voor je oude dag

L1mbo Top 10 van januari 2020

L1mbo Top 10 van januari 2020

Derde Halve Finale LVK 2020 vrijdag op L1

Derde Halve Finale LVK 2020 vrijdag op L1

L1 Cultuurcafé - 18 januari 2020

L1 Cultuurcafé - 18 januari 2020

Kwart ieuw Boètezitting

Kwart ieuw Boètezitting

Buitengewoon: de oehoes bij de ENCI-groeve

Buitengewoon: de oehoes bij de ENCI-groeve

Logo 1Limburg

Programma's