L1 Cultuurcafé - 14 maart 2020

L1 Cultuurcafé - 14 maart 2020

Zaterdag 14 maart 10:00-13:00 op L1 Radio

De nieuwe maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus hebben grote impact op de culturele sector. Theaters, musea en poppodia houden hun deuren ten minste tot eind deze maand gesloten. In L1 Cultuurcafé praten we tussen 11 en 12 uur over de gevolgen hiervan voor culturele instellingen, bezoekers en creatieve makers.

Even geen uitzendingen meer vanaf locatie

Naar aanleiding van de uitgevaardigde richtlijnen met betrekking tot het coronavirus maken wij tot 31 maart geen uitzendingen meer waar publiek bij aanwezig is. De uitzendingen van L1 Cultuurcafé komen de rest van de maand vanuit de L1-studio in Maastricht i.p.v. boekhandel Van der Velden - van Dam in Heerlen.

Presentatie: Jolien Linssen en Tom Doesborg.

Onder meer in deze uitzending

Fotograaf Petra Niessen over haar project Limburgse Maedjes

31 in Limburg woonachtige vrouwen van 40 jaar en ouder zijn geportretteerd en gevraagd om zonder oordeel naar zichzelf te kijken. Zichzelf te accepteren zoals ze zijn. Deze 31 portretten worden 14 en 15 maart 2020 in het podiumkerkje van Grevenbicht geëxposeerd met de bedoeling om deze, normaal gesproken anonieme, vrouwen een podium te geven. Bezoekers worden uitgedaagd te kijken en geen oordeel te hebben over iemand die ze dan voor het eerst zien. Als het lukt, dan zien ze de mooiste eigenschappen die zij en wij allemaal bezitten.

|

De Paersmêrrentj in Weert: kan deze middeleeuwse traditie worden gered?

Verslaggever Tom Doesborg is in Weert, waar enkele activiteiten worden georganiseerd voor het behoud van de Paersmêrrentj.

|

Waar is Emil? Bij vioolbouwer Niels Rijsemus

Sinds 2005 werkt Niels Rijsemus als zelfstandig vioolbouwer binnen het atelier van zijn vader Martin Rijsemus, waar Niels het vak van vioolbouwer heeft geleerd. Martin en Niels vormen nu samen "Vioolbouwers Maastricht." Emil Szarkowicz neemt er een kijkje.

Bekijk hier de hele reportage


Spaanse griep

Nederland zit behoorlijk op slot door het coronavirus. We hebben het er vanmorgen al veel over gehad. Zo'n pandemie is -historisch beschouwd- eigenlijk helemaal niet zo verwonderlijk. Besmettelijke ziekten zijn in de geschiedenis altijd voorgekomen. In de Middeleeuwen heerste de pest, en nog tot in de negentiende eeuw werden mensen geteisterd door cholera en pokken. Ruim honderd jaar geleden stierven in Nederland 40.000 mensen aan de Spaanse griep.Wereldwijd moeten er toen tientallen miljoenen mensen bezweken zijn aan die Spaanse griep. Op enkele plekken in Limburg is nog te zien wat die pandemie in 1918 heeft aangericht. Frank Ruber spreekt met emeritus hoogleraar Eddy Houwaart en beheerder Pierre Swaen van het kerkhof van Sint Pieter. Hier zijn nog enkele graven van slachtoffers van de Spaanse griep.

|

Jazz in Limburg

Jo Dautzenberg over de laatste ontwikkelingen op jazz-gebied in Limburg

|

Een lied voor de maan

Opera Zuid heeft samen met de Nationale Opera een fonkelnieuwe opera gemaakt, gebaseerd op het boek 'Een Lied Voor de Maan'van Toon Tellegen. Een sprookjesopera, met volledig nieuwe muziek. Komende woensdag zou de voorstelling in première gaan in CC Amstel in Amsterdam, maar die première is afgelast. Op 11 april staat een uitvoering gepland in Ainsi in Maastricht. Die gaat vooralsnog door. Wouter Nelissen sprak met librettist Willem Bruls uit Maastricht. Hij bewerkte de tekst van het boek voor de opera.

|

Muziek

Live muziek van het duo PYURE

|
|
|

L1 Cultuurcafé

L1 Cultuurcafé is een radioprogramma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur.

Presentatie: Jolien Linssen, Judith Kuypers, Peter Beeker, Wouter Nelissen en Tom Doesborg.

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren.

Óngerwaeg en een diëtist uit Maastricht

Óngerwaeg en een diëtist uit Maastricht

L1mburg Centraal - 2 februari 2023

L1mburg Centraal - 2 februari 2023

L1mburg Centraal: lauwe start van HPV-vaccinatie

L1mburg Centraal: lauwe start van HPV-vaccinatie

L1mburg Centraal: Petra Dassen is de beste bestuurder

L1mburg Centraal: Petra Dassen is de beste bestuurder

L1mburg Centraal: Limburgers uitstekend in sambo

L1mburg Centraal: Limburgers uitstekend in sambo

L1mburg Centraal: Roermond uitvalsbasis voor bende achter plofkraken in Duitsland

L1mburg Centraal: Roermond uitvalsbasis voor bende achter plofkraken in Duitsland

Programma's