L1 Cultuurcafé bezoekt de TEFAF

L1 Cultuurcafé bezoekt de TEFAF

Maar liefst vier Van Goghs en acht Picasso’s worden er dit jaar te koop aangeboden tijdens TEFAF, één van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld. Cultuurcafé verslaggever Jolien Linssen bezocht de beurs samen met kunstcriticus Ko van Dun.

Donderdag 8 maart begon ‘ie al voor een select gezelschap van VIP’s, zaterdag 10 maart gingen de deuren open voor het grote publiek.

We hebben het natuurlijk over de TEFAF, één van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld. Opvallend dit jaar: er zijn maar liefst 4 Van Goghs en acht Picasso’s te koop.

Jolien Linssen bezocht de beurs gisteren met kunstcriticus Ko van Dun.

Opwinding
Ook een doorgewinterd kunstkenner als Van Dun bezoekt de beurs met een gevoel van opwinding. “Je bent nooit omringd door zoveel goede kunst als op de TEFAF,” zegt hij. “Dat heb je zelfs in een museum eigenlijk nooit.”

Van Gogh
Hoewel de werken van Picasso en Van Gogh de grote publiekstrekkers zijn, is Van Dun kritisch over de kwaliteit van het werk.

Van Van Gogh kun je eigenlijk geen schilderij meer kopen dat echt kwaliteit heeft (…) En als je hier bijvoorbeeld kijkt naar een bloem stilleventje van Van Gogh; dan is dat toch iets wat schilderkunstig gezien niet echt het grote werk van Van Gogh is. Kunstcriticus Ko van Dun

Het schilderij ‘Seringen’, aangeboden door Hammer Galleries New York, werd in 1887 door Van Gogh vervaardigd, vlak nadat hij in Parijs was gearriveerd en voor het eerst in aanraking kwam met moderne impressionistische schilderijen. Pas dan ontdekt hij zichzelf als schilder en wordt hij de Van Gogh die wij waarderen, legt Van Dun uit.

Je ziet hier één van die studies op weg naar dat zich eigen maken van die nieuwe taal. Op zichzelf heel interessant, maar het is geen schilderij dat als schilderij helemaal af en is en vanuit een visie tot stand is gekomen. Kunstcriticus Ko van Dun

Picasso
Je hoeft je in de stand van Hammer Galleries maar om te draaien en je staat oog in oog met een aantal werken van Picasso. Het zijn werken die hij maakte in de latere fase van zijn oeuvre, wanneer hij veel losser gaat schilderen.

Hij wil gewoon zijn creatieve energie kwijt. Hij heeft haast, hij weet dat ‘ie niet nog het eeuwige leven heeft. Dan gaat ‘ie het veel directer doen. En dat zie je hier, zo’n schilderij als dit; je kunt als het ware de penseelstreken tellen waarmee hij dat gedaan heeft. Kunstcriticus Ko van Dun

‘Koop een Bonnard!’
Waar zou Van Dun zijn geld aan uitgeven op TEFAF? Geen Van Gogh of Picasso in ieder geval. Hij kiest voor een werk van de Franse schilder Pierre Bonnard (1867-1947), een naaktportret van zijn echtgenote Marthe. Van Dun: “Dit is echt een helemaal doorwerkt, doorwrocht schilderij dat recht doet aan de kwaliteit van het oeuvre (…) Dit staat echt voor de Bonard zoals ‘ie in de beste jaren van zijn leven schilderde.”

Foto's van Ginger Bloemen

1/62

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio. Meer L1 Cultuurcafé ontdek je op L1.nl/L1Cultuurcafe

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's

Natuurlijk Limburg

Met Edmond Staal van Het Limburgs Landschap maakt programmamaker Maurice Nijsten wandelingen door een Limburgs natuurgebied.

Postbus 31

Postbus 31 is het best beluisterde programma van L1 Radio, zondag van 09:00 tot 11:00 uur. Via presentator Pieter Kiewied feliciteren Limburgers Limburgers. En Tips voor de zondag.

Klassieke Avond van L1

De Klassieke Avond is iedere zondag op L1 Radio te beluisteren, van 18:00 tot 21:00 uur. De avond begint met een goed gesprek met een muzikale gast, gevolgd door L1-concertopnames.

L1mbo Top 10

L1mbo Top 10, elke maand de tien beste Limburgstalige liedjes, plus een opvallende nummer 11

Het Geluid van Zuid

Het laatste Limburgse muzieknieuws krijg je van Henk Hover.

Wunderbar

Voor de vele liefhebbers in Limburg: Duitse schlagers, blaaskapellen en volkstümliche muziek in Wunderbar, iedere zaterdag van 16:00 tot 19:00 uur op L1 Radio. Presentatie: Rick Cremers.

Limburg Doc

Limburg Doc is dé plek op L1 voor tv-documentaires over onderwerpen uit eigen regio. Tevens een platfom voor jonge makers. Op zaterdag om 18:00 uur en zondag 11:00, 13:00 en 15:00 uur.

Limburg van Boven

We vliegen met een helikopter boven onze prachtige provincie. Zo heb je Limburg nog nooit gezien!

Tijd voor Toen

Tijd voor Toen, met bijzondere beelden van Limburg uit lang vervlogen tijden. Sinds 1997 zijn meer dan 150 afleveringen uitgezonden, door Omroep Limburg TV en later L1. De serie liep tot 2008.

Limburgs Land

Ger Houben is een vaste waarde op L1 Radio met Limburgs Land, iedere zaterdagochtend van 08:00 tot 10:00 uur. Over natuur en milieu in onze provincie en natuurlijk nuttige tuintips.

L1SPRT

L1SPRT maakt dagelijks een rubriek aan het einde van het nieuwsprogramma op tv. Op zaterdag met samenvattingen Jupiler League. Op zondag om 17:40 uur is er een lang sportprogramma.

Blaaskracht

TV-programma Blaaskracht gaat over harmonieën en fanfares. Ieder laatste weekeinde van de maand worden verhalen verteld over het muziekleven. Met ook concert-opnames.

LEF!

LEF! is hét podium voor jong talent uit de wereld van harmonie en fanfare. Een samenwerking van L1 en LBM. Presentatie: Sef Thissen

De Stemming

Interview- en discussieprogramma van L1 Radio met politiek, cultuur, economie, wetenschap en media. Verder debat, een column en altijd live-muziek. Iedere zondag van 11:00 tot 13:00 uur..

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag op L1 Radio (10:00-13:00 uur) een programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur. Met o.a. wekelijkse rubrieken De Vereniging en Emil en de Muziek.

Klassieke Gast

Elke zondagavond een goed gesprek met een gast uit de Limburgse klassieke muziekwereld

Óngerwaeg

Óngerwaeg zoekt naar bijzondere verhalen van gewone mensen. Presentator Bas van der Zwaan en 'zijn mannen' reizen door de hele provincie. Dagelijks op L1 TV: 17:00, 19:00, 22:00 uur.

AvondGasten

AvondGasten, met sprankelende gasten. Over politiek, sport, kunst, cultuur, economie en maatschappelijke onderwerpen. Op werkdagen om 17:55, 20:55 en 22:55 uur op L1 TV.

Muziekfabriek

Optreden in de Muziekfabriek op L1 TV staat bij veel Limburgse bands hoog op het verlanglijstje. Roemruchte namen kwamen er al voorbij: Rowwen Hèze, Volumia!, De Heideroosje en Neet oèt Lottum.

Limbourgeois

Limbourgeois is een tv-programma over het goede leven in Limburg (zondag 18:05 uur). Jo Cortenraedt bezoekt culinaire hotspots, recepties, openingen en exposities.

L1NWS

De eerste tv-uitzending van L1NWS is om 17:30 uur, zeven dagen per week. Op ieder half uur wordt deze uitzending herhaald en bij grote actualiteiten is er een 'verse' nieuwsuitzending.

Nieuw uit Limburg

Nieuw uit Limburg: Extra de aandacht voor kwaliteitsmuziek uit onze eigen provincie. Die plaat hoor je dan een week lang heel vaak op L1 Radio!

Plat-eweg

Plat-eweg is het dialect-muziekprogramma van Limburg, samengesteld en gepresenteerd door Henk Hover. Iedere zaterdagmiddag om 13:00 en doordeweeks om 19:00 uur. Met maandelijks de L1 Limbo Top 10.