L1 Cultuurcafé bezoekt de TEFAF

L1 Cultuurcafé bezoekt de TEFAF

Maar liefst vier Van Goghs en acht Picasso’s worden er dit jaar te koop aangeboden tijdens TEFAF, één van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld. Cultuurcafé verslaggever Jolien Linssen bezocht de beurs samen met kunstcriticus Ko van Dun.

Donderdag 8 maart begon ‘ie al voor een select gezelschap van VIP’s, zaterdag 10 maart gingen de deuren open voor het grote publiek.

We hebben het natuurlijk over de TEFAF, één van de grootste en belangrijkste kunstbeurzen ter wereld. Opvallend dit jaar: er zijn maar liefst 4 Van Goghs en acht Picasso’s te koop.

Jolien Linssen bezocht de beurs gisteren met kunstcriticus Ko van Dun.

|

Opwinding
Ook een doorgewinterd kunstkenner als Van Dun bezoekt de beurs met een gevoel van opwinding. “Je bent nooit omringd door zoveel goede kunst als op de TEFAF,” zegt hij. “Dat heb je zelfs in een museum eigenlijk nooit.”

Van Gogh
Hoewel de werken van Picasso en Van Gogh de grote publiekstrekkers zijn, is Van Dun kritisch over de kwaliteit van het werk.

Van Van Gogh kun je eigenlijk geen schilderij meer kopen dat echt kwaliteit heeft (…) En als je hier bijvoorbeeld kijkt naar een bloem stilleventje van Van Gogh; dan is dat toch iets wat schilderkunstig gezien niet echt het grote werk van Van Gogh is. Kunstcriticus Ko van Dun

Het schilderij ‘Seringen’, aangeboden door Hammer Galleries New York, werd in 1887 door Van Gogh vervaardigd, vlak nadat hij in Parijs was gearriveerd en voor het eerst in aanraking kwam met moderne impressionistische schilderijen. Pas dan ontdekt hij zichzelf als schilder en wordt hij de Van Gogh die wij waarderen, legt Van Dun uit.

Je ziet hier één van die studies op weg naar dat zich eigen maken van die nieuwe taal. Op zichzelf heel interessant, maar het is geen schilderij dat als schilderij helemaal af en is en vanuit een visie tot stand is gekomen. Kunstcriticus Ko van Dun

Picasso
Je hoeft je in de stand van Hammer Galleries maar om te draaien en je staat oog in oog met een aantal werken van Picasso. Het zijn werken die hij maakte in de latere fase van zijn oeuvre, wanneer hij veel losser gaat schilderen.

Hij wil gewoon zijn creatieve energie kwijt. Hij heeft haast, hij weet dat ‘ie niet nog het eeuwige leven heeft. Dan gaat ‘ie het veel directer doen. En dat zie je hier, zo’n schilderij als dit; je kunt als het ware de penseelstreken tellen waarmee hij dat gedaan heeft. Kunstcriticus Ko van Dun

‘Koop een Bonnard!’
Waar zou Van Dun zijn geld aan uitgeven op TEFAF? Geen Van Gogh of Picasso in ieder geval. Hij kiest voor een werk van de Franse schilder Pierre Bonnard (1867-1947), een naaktportret van zijn echtgenote Marthe. Van Dun: “Dit is echt een helemaal doorwerkt, doorwrocht schilderij dat recht doet aan de kwaliteit van het oeuvre (…) Dit staat echt voor de Bonard zoals ‘ie in de beste jaren van zijn leven schilderde.”

Foto's van Ginger Bloemen

1/62

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's