L1 Cultuurcafe - 8 dec 2018

L1 Cultuurcafe - 8 dec 2018

Luister hier L1 Cultuurcafé van zaterdag 8 december terug.

Vanwege technische storingen werd deze uitzending eentje om niet snel te vergeten. Helaas niet live vanuit het Limburgs Museum in Venlo, maar geïmproviseerd vanuit de studio in Maastricht.

De volgende onderwerpen kwamen aan bod:

De popularisering van de kunsten

Muziekpublicist, schrijver en directeur van het Openluchttheater in Valkenburg Jos Frusch over de popularisering van de kunsten. Steeds vaker nodigen fanfares en orkesten bekende zangers of zangeressen uit om hun concerten op te luisteren, vliegen toneelgezelschappen BN'ers in en zie je al bewezen recepten in een nieuw jasje in het theater. Ondertussen doen tribute-bands het prima op de poppodia. Ook musea haken in op trends en bekende namen. Het publiek kiest liever voor een avondje met een al bekend repertoire en een klinkende naam, dan voor het risico van onbekend werk. Willen we niet meer verrast worden?

|
|
|
|

Limburgse filmbeelden van ruim 100 jaar oud

Limburgse filmbeelden van ruim 100 jaar oud van de Hollandia filmfabriek, voorloper van het Polygoonjournaal, zijn vandaag te zien in Maastricht. Onder de Cannerberg is het voormalige NAVO hoofdkwartier voor de gelegenheid tot bioscoop omgetoverd. Het Limburgs Museum leverde de historische beelden voor deze ondergrondse filmvoorstelling. Frank Holthuizen van het Limburgs Museum vertelt Nils Rompen er alles over. Mike Roelofs en Noor Roelofs laten een voorproefje horen van de live muziek en gedichten bij deze voorstelling.

|

Emil en de Muziek

In Emil en de Muziek stelt Emil Szarkowicz een van de Limburgse jongen talenten aan je voor, die aan bod komen in het L1 tv-programma Talent & Co. Met vandaag: fluitiste en multitalent Fabiënne van den Hombergh uit Herkenbosch.

|

Nu of Nooit

L1-presentator Tim Op 't Broek blikt vooruit op de finale van de bandwedstrijd Nu of Nooit, die deze avond in de Bosuil in Weert plaatsvindt. Wie opent dit jaar Pinkpop?

|

Het eerste levensgrote ruiterstandbeeld van Limburg

Het eerste levensgrote ruiterstandbeeld van Limburg is bijna klaar. Het standbeeld van graaf Philips de Montmorency krijgt over enkele jaren een plek in Weert. Maar het beeld reist komend jaar eerst naar Brussel, de stad waar de Spaanse hertog van Alva de opstandige Weerste edelman in 1568 liet onthoofden. In een bronsgieterij in Nederweert presenteerde kunstenaar Jos Dirix uit Neer het ruiterstandbeeld alvast aan een select gezelschap. Een reportage van Frank Ruber.

|

Fluid Festival in Maastricht

En we praten met Jesse Passenier van het Fluid Festival in Maastricht, waar muzikanten uitdagingen aangaan in hun zoektocht naar mengstijlen en gebruik van interdisciplinariteit. Voor liefhebbers van jazz, funk, pop en experimentele muziek. Floortje Hover is op deze dag onderweg naar Amsterdam voor het COC Songfestival, waar ze met haar liedje Isabelle Limburg vertegenwoordigt.

|

Fanfare St. Caecilia Puth oefent voor L’Adventure Musicale

Koninklijke Fanfare St. Caecilia Puth organiseert volgende week L’Adventure Musicale. Een concert in de kerk van Puth, waar wordt gewerkt met grote projecties op het dak en muren van de kerk.

De fanfare speelt samen met Anneke van Giersbergen. Ze begon bij gothic-metalband The Gathering, waarmee ze in 1996 op Pinkpop stond en de wereld over tourde. Nils Rompen ging kijken bij de repetitie.

|
|

Floortje Hover op weg naar COC Songfestival

Floortje Hover uit Echt vertegenwoordigt vanavond Limburg met het liedje Isabelle op het COC Songfestival in Amsterdam. Aan deze feestelijke liedjeswedstrijd met een roze rand doen dit jaar 13 deelnemers uit het hele land mee. Elk van hen met een zelfgeschreven lied dat live gezongen wordt. En één van hen gaat met de wisselbeker naar huis. Hoe staat het met de zenuwen bij Floortje? We bellen haar op.

|

Plat-eweg voert XXXXL actie voor de voedselbank

Plat-eweg komt vandaag live vanuit de Albert Heijn aan de Brugstraat in Sittard. Speciaal voor de actie L1 Samen voor de Voedselbank gaat Henk Hover zo veel mogelijk producten inzamelen.

|

Presentatie

Wouter Nelissen en Nils Rompen.

Terugluisteren

|
|
|

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Albanese bende: 'Makelaars durven geen aangifte te doen'

Albanese bende: 'Makelaars durven geen aangifte te doen'

Naar aanleiding van het oprollen van een grote Albanese drugsbende in Geleen werden verschillende partijen, waaronder makelaars, opgeroepen om waakzamer te zijn. De drempel voor makelaars om aangifte te doen als criminelen een woning aanschaffen, is echter…

Programma's