L1 Cultuurcafé - 3 nov 2018

L1 Cultuurcafé - 3 nov 2018

L1 Cultuurcafé kwam zaterdag 3 november vanuit Cultuurcentrum Achterolmen in Maaseik (B).

In deze uitzending zaten de volgende onderwerpen:

Terugluisteren

|
|
|

Weg van tekeningen

Herman Kuypers opent nieuwe expositie 'Weg van tekeningen' in Venlo. Hij is te gast in het eerste uur.

|
|
|

Grote overzichtstentoonstelling over Swartbroek

Op zaterdag 3 november en zondag 4 november zal er in de MFA Corneel, Ittervoorterweg 101A in Swartbroek een grote overzichtstentoonstelling met foto`s en documenten te zien zijn, ingericht door de stichting De Aldenborgh en de stichting Namen en Bijnamen.

Deze foto`s, documenten, kwartierstaten en verhalen over Swartbroeker verenigingen vormen ook de ingrediënten van het boek “Swartbroek, Namen en Bijnamen”. Op 15 december verschijnt dat boek. Leden van geschied- en oudheidkundig genootschap De Aldenborgh zijn enige tijd geleden begonnen met het verzamelen van oude foto’s en documenten over Swartbroek. Van bijna alle huizen en gezinnen die in 1950 in Swartbroek stonden respectievelijk woonden zijn inmiddels foto’s gevonden. Ook zijn van Swartbroeker families kwartierstaten uitgezocht, zodat iedereen met Swartbroeker “roots” gemakkelijk zijn of haar voorouders kan vinden.

|
|
|

Frank Zappa

L1-presentator Tim Op het Broek heeft het over Frank Zappa. Die Amerikaanse componist is dit jaar 25 jaar dood. Op 4 december 1993 overleed hij. Nog steeds wordt zijn nalatenschap gevierd door een grote groep fans. Zappa was een man van veel talenten: musicus, componist, zanger, producer, ontwerper, acteur en filmmaker. Hij stond bekend om zijn onafhankelijke geest en kritische opstelling tegenover de zogeheten gevestigde orde.

|

Recensie over Jazz

Een nieuwe recensie van Jo Dautzenberg. Deze keer geheel in het teken van Jazz: over de talenten en over de november jazz-maand.

|

Ensemble88 viert 30-jarig bestaan

Ensemble88 viert in december zijn 30-jarig bestaan, een Limburgs ensemble voor hedendaagse klassieke muziek. Er komt een jubileumconcert in de Muziekgieterij in Maastricht en het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.
En bijzonder aan het jubileumconcert is dat er een 'orchestre pour un jour', een orkest voor één dag, wordt gevormd met Limburgse amateurmuzikanten, en die kunnen zich aanmelden. We praten erover door met zakenleider leider van Esemble88, Jos Frusch.

|

Emil en de muziek

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz wil het geluid van Limburgse muzikanten ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek. Deze keer is hij te gast bij zangeres Celine Weerts uit Schimmert. Celine is - net als veel Limburgers - begonnen bij de plaatselijke fanfare. "De fanfare in Schimmert inderdaad. Begonnen met een trompet, en daarna ben ik bugel gaan spelen. Maar het ging me allemaal niet snel genoeg. Dus ik ben op mijn 11e op zangles te gaan."

|

Eerste Wereldoorlog

Reportage: deel 3 van een serie over de impact van de Eerste Wereldoorlog op grensprovincie Limburg.

De Eerste Wereldoorlog was de eerste moderne oorlog uit de geschiedenis. Nooit eerder zag de wereld tanks, bommenwerpers, gifgas en onderzeeërs. Met als gevolg vreselijke slachtpartijen.
Vier jaar lang -van 1914 en 1918- zaten de soldaten van de strijdende partijen onder verschrikkelijke omstandigheden ingegraven in de loopgraven.
Volgende week zondag is het honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan die Eerste Wereldoorlog.
Ook aan het neutrale Nederland ging die oorlog niet ongemerkt voorbij: grote aantallen vluchtelingen staken de grens over, zoals blijkt uit deel 3 van de reeks.

Meer over de Eerste Wereldoorlog in Limburg hoor je in deel 1 en deel 2.

|

Live muziek van Geoff Wyld

Live muziek van Geoff Wyld. Dat is een groovy alternatieve rockband, met vleugje Indy en een scala aan diversiteit. In het voorjaar van 2016 zijn ze begonnen en hebben ze als repetitiebasis het zuiden van het land: Vaals. Het trio bestaat uit Leroy Huis als lead-zanger, bassist en gitarist, Patrick Claessens als gitarist en vocals, en drummer en vocalist Jacko Franzen.

|
|
|

Presentatie

Presentatie: Wouter Nelissen en Nils Rompen

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Muziekfabriek 2021: Damiën van Elburg

Muziekfabriek 2021: Damiën van Elburg

Plankenkoorts: nieuw alternatief podium op L1 TV

Plankenkoorts: nieuw alternatief podium op L1 TV

Óngerwaeg ontmoet Sjaak van Kuëb uit Baarlo

Óngerwaeg ontmoet Sjaak van Kuëb uit Baarlo

Zo ziet het Online Limburgs Schuttersfeest uit

Zo ziet het Online Limburgs Schuttersfeest uit

Tour de L1mbourg: c'est parti!

Tour de L1mbourg: c'est parti!

L1mburg Centraal - 23 juni 2021

L1mburg Centraal - 23 juni 2021

Logo 1Limburg

Aantal meldingen van discriminatie flink gestegen

Aantal meldingen van discriminatie flink gestegen

Het aantal Limburgers dat vorig jaar melding heeft gemaakt van discriminatie is flink gestegen. In 2020 kreeg de Antidiscriminatievoorziening (ADV) 512 meldingen binnen, tegenover 280 het jaar daarvoor. Dat is een stijging van 83 procent.

Programma's