L1 Cultuurcafé - 25 april 2020

L1 Cultuurcafé - 25 april 2020

Zaterdag 25 april 10:00-13:00 op L1 Radio

Terugluisteren zaterdag 25 april 2020

|
|
|

Willem Kurstjens over zijn boek Wilhelmina Blijft!

Onlangs verscheen de nieuwe roman van schrijver, dichter en uitgever Willem Kurstjens uit Venlo: 'Wilhelmina blijft!'

Kurstjens schreef een 'what if' verhaal over de vlucht van Koningin Wilhelmina naar Londen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Wat als Wilhelmina inderdaad naar Zeeland zou zijn gegaan, zoals oorspronkelijk het plan was?

In zijn boek besluit Wilhelmina de torpedobootjager die haar naar Engeland moet brengen, te verlaten. Ook doet ze afstand van de troon.

|

Boekentips van Wim Krings

Vorige maand startte Stichting CPNB, die zich inzet om het lezen te bevorderen, de campagne #ikleesthuis. En die werkt goed, zo werd eergisteren bekend gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van de 18-plussers in ons land tijdens deze coronacrisis boeken leest en audioboeken luistert.

Wim Krings, van Boekhandel Krings Sittard, heeft weer wat leestips:

  • Jesús Carrasco - De vlucht
  • Nino Haratischwili - Het achtste leven (voor Brilka)
  • Dichter. 16 Corona - De wereld staat stil
|

Kinderboekentips van Nicole Kleinen

We bellen natuurlijk ook met Nicole Kleinen van Boekhuis de Kleine Tovenaar in Roermond.

De tipsvan Nicole:

  • Michael Reefs - De tempeljagers
  • Brief voor de Koning van Tonke Dragt
|

Beluister hier een sprookje!


Coronavirus-maatregelen in een dans verbeelden

Danser en choreograaf Joost Vrouenraets staat bekend om zijn gedurfde projecten. Zo danste hij in 2015 van Heerlen naar Maastricht. Ook in deze tijd, waarin onze bewegingsvrijheid beperkt is, zoekt Joost naar manieren om zich uit te drukken. Sinds twee weken duikt hij op in de openbare ruimte; al dansend verbeeldt hij de veiligheidsmaatregelen omtrent het coronavirus.

|

Column Servé Hermans

Toneelgroep Maastricht zou dit voorjaar de drukste periode in zijn bestaan tegemoet gaan, met drie tourneeproducties en drie coproducties die tegelijk gespeeld zouden worden. Maar door het coronavirus zijn zo'n 130 voorstellingen en activiteiten geannuleerd. Artistiek leiders Servé Hermans en Michel Sluysmans berichten wekelijks (om beurten) vanuit een leeg Theater de Bordenhal over alles wat hen bezighoudt. Vandaag: Servé Hermans.

|

Romeinenweek begonnen!

Vandaag gaat de nationale Romeinenweek van start, en voor het eerst is dat een online editie. Veel aandacht voor de Romeinse tijd in Nederland dus. Zo kun je op de website van het Limburgs Museum meer te weten komen over Villa Voerendaal, de grootste Romeinse villa van Nederland en omstreken die we kennen. Er zijn daar zo'n 20.000 vondsten gedaan, die nu voor het eerst echt onderzocht worden.

|

Cultura Nova naar eind december

Tot en met 1 september zijn alle evenementen afgelast. Dat betekent dus ook geen muziek- en geen theaterfestivals. Vrijdag werd bekend dat de 30e editie van internationaal theaterfestival Cultura Nova in Heerlen van eind augustus wordt verplaatst naar eind december. Aan de telefoon Fiedel van der Hijden van de organisatie.

|

Limburg Festival naar 2021

Het internationaal theaterfestival in Midden-Limburg dan, het Limburg Festival. Zou van 12 t/m 16 augustus plaatsvinden, is nu geannuleerd. We moeten wachten tot volgend jaar. Jan Klompen van de organisatie.

|

Coronacrisis soundtrack van L1 Cultuurcafé

Welke muziek kan ons helpen in deze vreemde, ongekende tijd? Ik vraag het elke week aan iemand uit de Limburgse muziekwereld. Vandaag maken we de overstap van klassiek naar pop. Want Huub Ehlen nomineerde vorige week muzikant, zanger en componist Bart Oostindie.

|

Waar is Emil? Bij Jan Knooren

Vandaag gaat Emil op bezoek bij Jan Knooren, bouwer en reparateur van contrabassen, elektrische bassen en akoestische gitaren. Jan Knooren heeft met diverse musici en artiesten in de klassieke- en jazzmuziek als bassist over de wereld mogen toeren en is nu nog steeds bas docent aan de muziekschool van Kumulus in Maastricht. Naast muziek heeft Jan psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Maastricht, met een master in ontwikkelingspsychologie.

Beluister hier de hele reportage


Sanne Vaassen over Open Call

We vieren dit jaar 75 jaar bevrijding en in al die jaren is onze vrijheid misschien nog nooit zo ingeperkt geweest. De Amsterdamse instelling De Balie en het Amsterdams 4 en 5 mei comité hebben daarom een oproep gedaan aan kunstenaars in allerlei disciplines om na te denken over de betekenis van onze open samenleving, de Open Call. Negen kunstenaars hebben een geldbedrag gekregen om hun idee verder uit te werken, onder hen beeldend kunstenaar Sanne Vaassen.

|

Tussenstation Cosel

Afgelopen maandag verscheen het boek 'Tussenstation Cosel', geschreven door Herman en Annelies van Rens uit Beek. Het is het resultaat van hun onderzoek naar het lot van de joden die in de Tweede Wereldoorlog in de Poolse stad Cosel werden geselecteerd voor dwangarbeid. Onder hen waren ook veel Limburgse joden. Het is een geschiedenis waar tot nu toe niet veel over bekend was. Ze stuitten erop toen Herman bezig was met zijn proefschrift over de vervolgingen van joden en sinti in Limburg. Dit boek, geschreven samen met zijn vrouw Annelies, is het logische vervolg daarop. Herman en Annelies zijn te gast in de uitzending.

|

Meer hierover


Filmtip van Jan Salden

De bioscopen zijn dicht, maar dat betekent niet dat we geen films kunnen kijken. Gelukkig maar. Filmrecensent Jan Salden tipt elke week een film die juist in deze tijd de moeite waard is. Deze week: Dead Poets Society

|

L1 Cultuurcafé: filosofen die ertoe doen: Jurgen Habermas

Het coronavirus heeft ons allemaal in een ongekende situatie gebracht. In ziekenhuizen worden gevechten op leven en dood gevoerd; thuis heerst de discipline van de quarantaine. Dat zorgt voor onrust, angst en onzekerheid, en allerlei vragen. Wij gaan op zoek naar een antwoord, en doen dat bij de grote filosofen. Filosofiedocent René Gabriëls zoekt samen met Frank Ruber naar filosofen die ertoe doen - juist- in deze tijd. Vandaag: Jurgen Habermas.

|

Stijn Huijts over het Baldur-wagentje

De musea zijn en blijven nog wel even dicht. En dan moet je roeien met de riemen die je hebt. Via de radio laat Stijn Huijts, de directeur van het Bonnefantenmuseum in Maastricht, ons kennismaken met allerlei soorten kunstwerken. Vandaag heeft hij het over het Baldur-wagentje, een kunstwerk van Gerrit van Bakel

Meer hierover

Cultuurcafé

Van Beppie tot Bonnefanten. Alles over cultuur in Limburg hoor (zie) je in Cultuurcafé

L1 Radio
Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 live op L1 Radio.  Presentatie: Jolien Linssen, Judith Kuypers, Peter Beeker, Wouter Nelissen en Tom Doesborg.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren.

L1 TV
Iedere maand een nieuwe aflevering op L1 TV. Kijk in de programmagids voor de exacte uitzendtijden.

Ontdek hier alle afleveringen van Cultuurcafé

L1mburg Centraal: recordwarme februarimaand achter de rug

L1mburg Centraal: recordwarme februarimaand achter de rug

Pascale Plusquin naar Natuur en Milieufederatie Limburg

Pascale Plusquin naar Natuur en Milieufederatie Limburg

Meerwaarde dialect te vinden in kinderopvang

Meerwaarde dialect te vinden in kinderopvang

Gepensioneerde chauffeurs op de vrachtwagen

Gepensioneerde chauffeurs op de vrachtwagen

636 Limburgers jarig op 29 februari

636 Limburgers jarig op 29 februari

Recordwarme februarimaand achter de rug

Recordwarme februarimaand achter de rug

Programma's