L1 Cultuurcafé - 21 september 2019

L1 Cultuurcafé - 21 september 2019

Zaterdag 21 september 2019 10:00-13:00

|
|
|

In het eerste uur van het L1 Cultuurcafé is kinderboekenschrijver Jacques Vriens te gast. Zijn nieuwste boek heet De Reis met de Vliegende Leunstoel, en dat boek verschijnt zondag 22 september. Vriens komt praten over (de totstandkoming van) het boek, zijn schrijverschap en zijn liefde voor Limburg.

Ook zijn we te gast in Weert, waar dit weekend de 75-jarige bevrijding herdacht wordt.

Geld gezocht voor plafond Cuypershuis
In het tweede uur gaan we praten over het plafond van het Cuypershuis, de voormalige woon- en werkplek van architect Pierre Cuypers, tegenwoordig een museum. Cuypers bouwde het pand in het midden van de 19e eeuw. Het plafond was bijzonder, maar is in de loop van de tijd verloren gegaan. Maar nu zijn er plannen om dat plafond te reconstrueren. Het ontbreekt alleen nog geld voor de uitvoering. Waarom was dat plafond dan zo bijzonder? Daarover Joyce van Cruchten van het Cuypershuis.

Zizon Quartet
Verder komt jazz-recensent Jo Dautzenberg het Zizon Quartet aan ons voorstellen, de winnaar van de EUJAZZ Young Talent Award.

Fluitiste Leonie Wolters
En in Emil en de Muziek gaat Emil Szarcowicz op bezoek bij fluitiste Leonie Wolters.

Pianotalent Xuan Xuan
In het derde uur een bijzondere muzikale gast, het 11-jarige pianotalent Xuan Xuan. Ze woont al een paar jaar in Maastricht met haar Nederlandse vader en Chinese moeder, en speelt al piano sinds haar derde. Ze deed onder andere mee aan de talentenjacht Superkids (op SBS6) en het Prinses Christina Concours. Xuan Xuan komt spelen en vertellen over haar muzikale carrière.

Bevrijding
Verder praten we met historicus Fred Cammaert over de bevrijding van Zuid-Limburg. Waarom stokte de geallieerde opmars op een gegeven moment? Roermond en Venlo werden pas in 1945 bevrijd. Hoe zag het front er in die dagen uit? En hoe anders was de bevrijding van Noord- en Midden-Limburg vergeleken met die van Zuid-Limburg?

Presentatie: Wouter Nelissen en Tom Doesborg

Zin om de uitzending live bij te wonen? je bent van harte welkom bij De Domijnen, Ligne 3 in Sittard.

Cultura Nova

Het internationale theaterfestival Cultura Nova in de regio Heerlen is van vrijdag 23 augustus tot en met zondag 1 september 2019.

L1 doet uitgebreid verslag van de 29e editie van Cultura Nova. Elke dag is er een nieuwe uitzending van CNtv om 18:00 tot 18:15. Herhaling: 22:00, 00:25 en 17:00 de dag erna.
Alles is terug te kijken via www.l1.nl/culturanova.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

1Lunch: Politicus zoekt 'online bullies' thuis op

Man die zijn dode moeder in huis verborg weer voor de rechter, traumahelikopter naar ernstig ongeval, tennisster Demi Schuurs gaat opnieuw meedoen aan de WTA Finals en politicus zoekt mensen op na online scheldkanonnades. Dit en meer in onze 1Lunch.

Programma's