L1 Cultuurcafé - 20 augustus 2022

L1 Cultuurcafé - 20 augustus 2022

Vrijdag 19 augustus gaat de nieuwste productie van Opera Compact in première. Het gezelschap onder leiding van sopraan Fenna Ogranjsek en regisseur Sybrand van der Werf maakte de afgelopen jaren naam door hun bewerkingen van opera's. Voorstellingen voor een zo breed mogelijk publiek, aangepast aan de huidige tijdsgeest, waar de keuze voor het repertoire ook altijd een link met hedendaagse thema's als diversiteit, vrijheid of het klimaat heeft. 

De nieuwste productie is Der Freischütz, waarin schutter Max een pact met de duivel sluit waardoor hij altijd raak schiet. Maar tegen welke prijs? Deze week waren de laatste repetities in het Openluchttheater in Valkenburg. Wouter Nelissen sprak er met Ograjansek en Van der Werf.

En verder:

De boom
In de roman De boom heeft de natuur haar eigen taal en zet ze alles in om de wereld te behoeden voor de desastreuze gevolgen van de menselijke activiteit. Schrijver Govert Derix vertelt over deze bijzondere roman waarin bomen een hoofdrol hebben.

Dagboek van een herdershond, het boek
78 keer werd de musical 'Dagboek van een herdershond' opgevoerd in het MECC in Maastricht. 80.000 mensen zagen de voorstellingen.De musical is gebaseerd op de gelijknamige tv-serie, eind jaren '70 uitgezonden door de KRO.Sinds kort is er ook  een biografie over de geestelijke vader van het verhaal, priester-schrijver Jacques Schreurs.  Biograaf Theo Schouw bekijkt in het museum in Stein samen met Frank Ruber het oorspronkelijke manuscript van Dagboek van een Herdershond. De titel van het boek was indertijd overigens 'Kroniek eener parochie'.

Een Italiaanse hertog uit Sittard
Verslaggever Niena Bocken duikt samen met stadsarchivaris Peer Boselie in de archieven van De Domijnen in Sittard. Daar wordt een dossier bewaard van een Sittardenaar die werd geboren als achterbuurtjongen maar uiteindelijk stierf als Italiaanse hertog.

Deel vijf van het gesprek dat collega Henk Hover had met muziekproducer Erwin Musper.

Presentatie: Wouter Nelissen

|
|
|

Cultuurcafé

Cultuurcafé is een L1-programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur.

L1 Radio
Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 live op L1 Radio.  Presentatie: Jolien Linssen, Judith Kuypers, Peter Beeker, Wouter Nelissen en Tom Doesborg.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren.

L1 TV
Iedere maand een nieuwe aflevering op L1 TV. Kijk in de programmagids voor de exacte uitzendtijden.

Ontdek hier alle afleveringen van Cultuurcafé

Conny Bruynaers wint Buuttecup 2023

Conny Bruynaers wint Buuttecup 2023

Ook Mértzitting Gennep gaat met entreebewijzen werken

Ook Mértzitting Gennep gaat met entreebewijzen werken

't Leste Waord van Lizette Colaris

't Leste Waord van Lizette Colaris

Cultuurcafé: culturele hoogtepunten van 2023

Cultuurcafé: culturele hoogtepunten van 2023

Limburgse 10 van december 2023

Limburgse 10 van december 2023

Cultuurcafé - 2 december 2023

Cultuurcafé - 2 december 2023

Programma's