L1 Cultuurcafé - 17 augustus 2019

L1 Cultuurcafé - 17 augustus 2019

Zaterdag 17 augustus 10:00-12:00

Het klinkt als een droombaan: het artistiek directeurschap van een filmhuis. Hoe krijgt je zo’n job? Hoeveel films zie je per jaar? En hoe ziet een gewone werkdag eruit? We vragen het aan David Deprez (Oudenaarde, 1976), de artistiek directeur van Lumière Cinema in Maastricht, één van de grotere filmhuizen van ons land.

Tussen 11:00 en 12:00 uur is hij te gast in L1 Cultuurcafé.

Verder in deze uitzending o.a. zanger Rob Reyners over de muzikale theatervoorstelling ‘Kent u deze nog?’, cultureel festival Schijt aan de Grens, en dirigente Rita Scheffers over het succes van dameskoor Giocoso uit Weert.

Presentatie: Jolien Linssen

|
|

Kent u deze nog?

Kent u deze nog? Zo heet de muzikale theatervoorstelling die op zondag 25 augustus te zien en horen is in het Openluchttheater in Velden. Limburgse en Nederlandse klassiekers worden op de planken gebracht door vier jonge muzikanten. Aan de telefoon zanger Rob Reyners:

Beluister hier de hele reportage

Eerste Wereldoorlog was een zegen voor Maastrichtse baby's

In de 19e eeuw duurde het leven in de arbeidersbuurten van Maastricht meestal maar kort. Infectieziekten als pokken, mazelen en cholera sloegen veelvuldig toe. De helft van alle baby's werden nog geen jaar oud. Geen wonder ook, want mensen leefden in krotwoningen zonder toiletten.

De gezondheidstoestand veranderde toen mensen inentingen kregen, en de zuigelingensterfte nam sterk af tijdens de Eerste Wereldoorlog. Die oorlog was een zegen voor de baby's, zegt onderzoeker Willibrord Rutten van het Sociaal Historisch Centrum Limburg.

Hij voert een groot onderzoek uit naar de doodsoorzaken van Maastrichtenaren tussen 1860 en 1960. Daarvoor zoekt hij in de "kaartenbak van Magere Hein", het stadsarchief waarin artsen 100 jaar de doodsoorzaken van 70.000 Maastrichtenaren optekenden. Frank Ruber maakte de reportage:

|

Schijt Aan De Grens

Leuke evenementen blijven vaak binnen de provinciegrenzen en daar wil festival Schijt Aan De Grens een stokje voor steken. Op 24 en 25 augustus gaan Geijsteren, Venray en Overloon helemaal los op cultureel gebied. Aan de telefoon Jan Fleurkens van de organisatie.

Beluister hier de hele reportage


Emil en de Muziek: Ylka Kolken

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te ‘vangen’ in de radioserie Emil en de Muziek. Deze week ging hij langs bij singer-songwriter Ylka Kolken.

Ze begon op haar twaalfde met het schrijven van eigen liedjes. Tegenwoordig schrijft ze muziek samen met Gé Reinders. Op dit moment is ze bezig met een muzikaal scholenproject en eigen nieuwe nummers.

|

Filmhuis-directeur David Deprez

Tussen 11:00 en 12:00 us David Deprez te gast, artistiek directeur van Lumire Cinema Maastricht.

Beluister hier de hele reportage

Koor Giosco twee keer Europees kampioen

Rita Scheffers is dirigent van het koor Giocoso uit Weert, dat bestaat uit 21 zangeressen tussen de 19 en 33 jaar.

Vorige week won het koor twee keer goud tijdens de European Choir Games in Zweden.

Beluister hier de hele reportage

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's