L1 Cultuurcafé - 10 augustus 2019

L1 Cultuurcafé - 10 augustus 2019

Nog een blanco agenda? Luister dan zaterdag 10 augustus tussen 10:00 en 12:00 uur naar de uitzending van L1 Cultuurcafé.

We hebben de leukste culturele evenementen voor je op een rijtje gezet. Met o.a.: het Midzomer Boete Buutte Gala, een fotowedstrijd georganiseerd door het Limburgs Museum en een Rembrandt tentoonstelling in het Limburgs Schutterijmuseum.

Presentatie: Jolien Linssen

|
|

Tachtigjarige Oorlog: Erg Hollands

We gaan het hebben over de Tachtigjarige Oorlog. Het verhaal over die oorlog lijkt nog steeds veel op het verhaal uit onze schoolboeken: de glorieuze geschiedenis van de Hollandse opstand tegen de Spanjaarden. Een oorlog die uitliep op de geboorte van ons land. En natuurlijk op de Gouden Eeuw, waarin de handel tot grote rijkdom leidde.

Maar dat is een eenzijdig verhaal, dat helemaal voorbijgaat aan de rampspoed die de oorlog teweegbracht buiten Holland. Begin dit jaar riep historicus Jos Mosmuller uit Heerlen zijn vakbroeders op tot een meer evenwichtige geschiedschrijving. Frank Ruber maakte de volgende reportage:

|

Rembrandt in Steyl

Het is dit jaar 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed, en dus is 2019 uitgeroepen tot Rembrandtjaar. Met allerlei tentoonstellingen en activiteiten. Met name in de Randstad, maar ook in Limburg is er een museum dat zich aan Rembrandt heeft gewaagd: het Limburgs Schutterij Museum in Steyl.

Rembrandts beroemdste werk - de Nachtwacht - is immers een schuttersstuk. Aan de telefoon conservator Luc Wolters.

|

Emil en de Muziek: Jack Poels

Emil Szarkowicz heeft zich ten doel gesteld om het geluid van Limburgse muzikanten te vangen in een radioserie. Deze zomer laten we de mooiste gesprekken nog keer horen. Dit is Emil en de Muziek, met vandaag

|

Midzomer Boete Buute Gala

Kun je niet wachten tot het carnavalsseizoen weer begint, of wil je gewoon even lekker lachen, dan moet je morgen naar Neer. Want daar vindt voor de achtste keer het ‘Midzomer Boete Buute Gala’ plaats. Met optredens van buutereedners en ook muzikanten, zoals Marleen Rutten en Beppie Kraft. Aan de telefoon Ger Frenken, presentator van het Gala en zelf buuttereedner.

|

Tanja Ritterbex

Beeldend kunstenares Tanja Ritterbex groeide op in Bocholtz en woont tegenwoordig na allerlei omzwervingen in Berlijn. Ze maakt schilderijen, beelden, performances en video’s. Tijdens haar verblijf op Curacao eerder dit jaar maakte ze 60 nieuwe video’s, die werden tentoongesteld in Galerie Nest in Den Haag. Het zijn gekke, hilarische en vreemde werken. Tanja neemt de kijker mee in een gekke droomwereld, waarin ze zelf allerlei rollen speelt.

Ze was een tijdje geleden weer even in Limburg, om te werken aan een beeld voor de openbare ruimte. Jolien Linssen zocht haar op terwijl in Grathem.

|

Tentoonstelling over fotograaf Cas Oorthuys

In het Limburgs Museum in Venlo is op dit moment een overzichtstentoonstelling te zien met werk van de fotograaf Cas Oorthuys. Hij was één van de bekendste, belangrijkste en productiefste fotografen van ons land. Hij werd geboren in 1908 en wist de grote historische gebeurtenissen van de twintigste eeuw vast te leggen.

Door middel van een fotowedstrijd daagt het museum nu iedereen uit om zelf aan de slag te gaan als fotograaf, en jouw innerlijke Cas Oorthuys te vinden. Aan de telefoon projectleider Marieke Koppelmans.

|

De Brexitmoorden

Historicus Hugo Luijten besloot enkele jaren geleden het roer helemaal om te gooien. Hij stopte als geschiedenisleraar en werd schrijver. Na een roman die speelde in de Eerste Wereldoorlog volgden er thrillers. En dat loopt behoorlijk goed, want zijn boeken worden uitgegeven door de Vlaamse uitgeverij Lannoo.

Onlangs voltooide Hugo zijn laatste spannende boek: De Brexitmoorden. Over corruptie, vieze politieke spelletjes en moorden in Brussel.

De Limburgse auteur schrijft zijn boeken op een opmerkelijke plek: in een nachtcafé in Antwerpen. Dat is de stad waar de auteur uit Heel een tweede verblijfplaats heeft. Frank Ruber maakte een afspraak met Luijten op een andere plek die hem dierbaar is:

|

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's