L1 Cultuurcafé - 1 dec 2018

L1 Cultuurcafé - 1 dec 2018

Zaterdag 1 december, vanuit het Limburgs Museum in Venlo.

In deze uitzending:

Pierre Cnoops plotseling overleden

Uiteraard haden we de gehele uitzending door aandacht voor het plotseling overlijden van Pierre Cnoops. Diverse buuttes passeerden de revue.

|
|

Ook tijdens het L1 Nieuws van 12:00 uur veel aandacht en reacties.

|

Fotografe Susan Leurs

Fotografe Susan Leurs maakte een portretserie over de impact van pesten. De tentoonstelling is te zien vanaf 2 december t/m 24 februari in Centre Céramique, Maastricht. Zaterdag 1 december vertelt ze erover in L1 Cultuurcafe.

In 100 portretten en 10 verhalen geeft de tentoonstelling een beeld van de impact van pesten: wat doet het met mensen, welke invloed heeft het op hun leven? De blikken van sommige geportretteerden (slachtoffers en pesters) snijden door je ziel. Susan vroeg haar modellen zo natuurlijk mogelijk te poseren. Zonder make-up, zonder sieraden, zonder glimlach: naakt en kwetsbaar. Ze maakte de foto's analoog en alleen in zwart-wit. Deze analoge, tragere manier van werken bracht haar dichter bij de persoon, maar ook bij de inhoud van de serie. Er hangt ook een portret van de fotografe zelf. Zij werd als kind ook gepest, maar hield daar geen trauma's aan over.

Rond de tentoonstelling zijn workshops, lezingen en andere activiteiten met pesten als thema. Een ervan is een fotoshoot. Haar verzameling portretten is dan ook nog niet compleet. Het project loopt nog door. Waar het eindigt, weet Susan Leurs nog niet.

|
|
|

Jos Schatorjé geeft het stokje over

Jos Schatorjé vertrekt per 1 januari 2019 als algemeen directeur bij het Limburgs Museum. Hij verwezenlijkte het idee van een Limburgs Museum, van museumconcept tot een volwaardig instituut van Limburgs cultureel erfgoed, waarvan hij 25 jaar algemeen directeur en boegbeeld was. Hij ziet dit als een natuurlijk moment in zijn carrière om het stokje over te dragen aan een nieuwe bestuurder.

|
|

Ko van Dun over David Lynch

Sinds donderdag is in het Bonnefantenmuseum in Maastricht een tentoonstelling te zien over filmregisseur en beeldendkunstenaar David Lynch. We bespreken de tentoonstelling met Ko van Dun.

|

Rundfunk gaat het theater in

Een gesprek met Yannick van de Velde van Rundfunk, een populaire tv-serie met absurde sketches die zich afspelen op een middelbare school. En nu is er ook een theatershow.

|

Een fotoserie over de prostitutie

Drie weekenden lang toont in kunsthuis De Bakkerij fotograaf Mikel Buwalda uit Venlo zijn nieuwe fotoserie over de prostitutie. Op zaterdag 1 december presenteert toneelgroep LEV temidden van zijn foto’s het theaterstuk “(s)exposure“.

“(s)exposure” is een grensverleggend stuk van Lisenka Hubers onder regie van Stefan van der Heijden. Het gaat over man/vrouw verhoudingen, vooroordelen en overgave. Door de ogen van Amy krijgen we een inkijk in het beroep van prostituee en de vooroordelen die hierover bestaan en over vrouwelijke seksualiteit in het algemeen. Een boeiend samenspel tussen Amy en de interviewer houdt het publiek een spiegel voor. Hoe ruimdenkend zijn we nu echt? Welk gedrag wordt geaccepteerd of veroordeeld?

|
|

Emil en de Muziek

Radiomaker en muzikant Emil Szarkowicz wil het geluid van Limburgse muzikanten ‘vangen’ in de radioserie Emil en de muziek.

Met deze week: een van de jonge talenten die geportretteerd worden in de serie Talent & Co. Jongeren met een talent voor muziek, dans, toneel of drama. Die ervan dromen om het met hun talent ver te schoppen. Vanaf vandaag op L1 TV en op 5 januari mondt deze serie uit in een groot slotconcert in PLT Kerkrade.

Elke week dus een kennismaking met een van de talenten. Deze week ging Emil op bezoek bij: Sino Schoonbrood.

|

Hoeveel steden telt Limburg?

Woon je in een dorp of in een stad? Meestal is die vraag makkelijk te beantwoorden. Maar pas op: Limburg telt meer steden dan je zou denken. Er zijn nogal wat dorpen die ooit stadsrechten hebben gekregen en zich dus trots stad mogen noemen.

Historicus Hans van Hall zocht in de archieven en vond op die manier 17 steden in Limburg. Met de landkaart onder de arm zocht Frank Ruber Hans van Hall op. Samen maakten ze de "Limburgse 17 steden tocht". Van Hall houdt op 13 december een lezing over Middeleeuwse steden in Limburg. Dat is in Oos Zittesj Hoes aan de Odasingel 659 in Sittard.

|

Live muziek van Austin Leaves

Vandaag komt de live muziek van Austin Leaves uit Heerlen.

|
|
|

Terugluisteren

|
|
|

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.

Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 23 januari 2020

L1mburg Centraal - 23 januari 2020

Kwizzele Wall of Fame: Piet en Bert

Kwizzele Wall of Fame: Piet en Bert

L1mburg Centraal: Raad Roermond buigt zich over verhuiskosten burgemeester

L1mburg Centraal: Raad Roermond buigt zich over verhuiskosten burgemeester

L1mburg Centraal: 25 jaar geleden overstroomde Limburg

L1mburg Centraal: 25 jaar geleden overstroomde Limburg

L1mburg Centraal: Expositie over hoe vrouwen en kinderen de oorlog beleefden

L1mburg Centraal: Expositie over hoe vrouwen en kinderen de oorlog beleefden

L1mburg Centraal: De baas van morgen ontmoet de baas van vandaag

L1mburg Centraal: De baas van morgen ontmoet de baas van vandaag

Logo 1Limburg

Programma's