L1 AvondGasten maandelijks vanuit Brussel

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Het achtergrondprogramma Avondgasten van L1 wordt tot de zomer een keer per maand uitgezonden vanuit Brussel. In de Belgische hoofdstad besteedt L1 aandacht aan de Europese zaken die Limburg direct raken.
Het achtergrondprogramma Avondgasten van L1 wordt komend jaar een keer per maand uitgezonden vanuit Brussel. In de Belgische hoofdstad besteedt L1 aandacht aan de Europese zaken die Limburg direct raken.
De Europese dimensie van het zedenmisdrijf in Valkenburg is een van de onderwerpen in de eerste uitzending vanuit het Europees Parlement, zo meldt Hoofd Nieuws Maurice de Heus.  “Het Openbaar Ministerie richt zich nadrukkelijk op mensenhandel in dit dossier. Burgemeester Jos Heymans van Weert is portefeuillehouder, maar als geen ander zal hij de Europese dimensie herkennen van de strijd tegen die mensenhandel. Daarover praten we in Avondgasten met de Limburgers die werken in de Europese Unie”.
Europese grenzen zijn relevant in vrijwel elk Limburgs beleidsterrein. Werkgelegenheid, milieu, criminaliteitsbestrijding, altijd is er een relatie met de buurlanden. “Kijk naar het idee van Beurskens om werklozen verplicht te laten solliciteren over de grens”, aldus De Heus. “We discussiëren erover,  maar de Brusselse beleidsmakers ontbreken vaak in het verhaal. Terwijl ondertussen tachtig procent van de regels voor het bedrijfsleven uit de EU komt.
Dat was de reden dat L1 afgelopen jaar het Europese verkiezingsdebat in Maastricht live heeft uitgezonden. En daar willen we ons met Avondgasten nadrukkelijk op richten.”
Avondgasten vanuit Brussel wordt donderdag 29 januari direct uitgezonden na het L1 Nieuws.  De eerste gast is Marc Sprenger, de Maastrichtenaar die Europa moest beschermen tegen ebola. Sprenger is directeur van het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding (ECDC) en heeft donderdagochtend een belangrijk overleg met het Europees parlement.
Parlementsleden Jeroen Lenaers uit Stramproy en Agnes Jongerius discussiëren over de Europese maatregelen tegen mensenhandel en de Valkenburgse zedenzaak.
De Limburgse directeur van de dierenwelzijn-lobby Reineke Hameleers praat over de trucs van invloed in Brussel, samen met Joke van den Bandt, belangrijkste lobbyiste in Brussel van de Limburgse werkgevers.
L1 TV is te ontvangen via kabel, webtv op L1.nl,  Ziggo Digitaal kanaal 30, UPC kanaal 713, Interactieve TV KPN kanaal 508, CanalDigitaal (Familie-pakket), DVB-T en Digitenne.
L1 Radio is te ontvangen via FM 95.3 en FM 100.3, webradio op L1.nl, Interactieve TV KPN kanaal 891, digitaal Ziggo kanaal 797, DVB-T en Digitenne kanaal 117.