Blog: Kremlin kan puntje zuigen aan brief Commissaris van de Koning

Blog: Kremlin kan puntje zuigen aan brief Commissaris van de Koning

Blog van Leo Hauben, hoofdredacteur van L1

Een brief schrijven omdat je anders voor de rechter wordt gedaagd, is een hachelijke zaak. Dat overkwam Commissaris van de Koning Theo Bovens vandaag. De Limburger had met een kort geding gedreigd als Bovens niet zou terugkomen op een aantal uitspraken in de kwestie krant-Krewinkel-Kerkrade. Ik schat in dat er uren aan de brief is gesleuteld. Het Kremlin kan er een puntje aan zuigen.

Het draait allemaal om de journalist die uit een besloten vergadering oppikte dat de Heerlense burgemeester Ralf Krewinkel, terwijl hij ziek was, in Kerkrade naar de burgemeesterspost had gesolliciteerd. Het geluid van de besloten vergadering was buiten de raadszaal te horen. Toen de verrassende sollicitatie op straat lag, waren de rapen gaar. Krewinkel nam ontslag in Heerlen, Bovens boos, de gemeente Kerkrade deed aangifte tegen de krant omdat de informatie ‘onrechtmatig’ was verkregen.

Bovens trekt in zijn brief vandaag op een cruciaal punt een beschuldiging in.

Bovens trekt in zijn brief vandaag op een cruciaal punt een beschuldiging in. Een heel juridisch punt. De commissaris had namelijk bij L1 gezegd dat de journalist ‘onder valse voorwendselen’ en ‘willens en wetens’ in de buurt van de raadszaal was tijdens de besloten vergadering. Maar die beschuldiging kan Bovens op geen enkele manier hard maken nu hij de camerabeelden van de gemeente heeft gezien.

Bovens verbond hier ook nog de term ‘riooljournalistiek’ aan. Als je opzet niet hard kunt maken, zou je wel eens door de rechter wegens smaad op de vingers getikt kunnen worden. Dus kiest Bovens op dit punt eieren voor zijn geld. Hij schrijft het door hem geschetste beeld te willen ‘corrigeren’.

De Commissaris van de Koning biedt geen excuses aan, maar de krant is tevreden met het intrekken van de beschuldiging van opzet. In de brief van Bovens staat nog steeds dat de journalist ‘zich expres richting de deuren van de raadszaal heeft bewogen om de inhoud van de vergadering te kunnen verstaan.'
Het mooiste detail uit de brief vind ik dat de verslaggever ‘zonder jas’ het gemeentehuis binnenliep.

Het mooiste detail uit de brief vind ik dat de verslaggever ‘zonder jas’ het gemeentehuis binnenliep. Later in de brief constateert Bovens dat de journalist in een hoek tevoorschijn komt waar de kapstok is. Maar hij had toch geen jas aan, hoor ik Bovens suggereren.

Door de dreiging met een kort geding, is het een juridische discussie geworden. Terwijl Bovens eigenlijk een journalistiek-ethische discussie wilde aankaarten. Door ongelukkig woordgebruik is die discussie nauwelijks gevoerd.

Iedereen was meteen bezig om het eigen stoepje schoon te vegen. De gemeente nam de bode in bescherming (niet goed opgelet), Bovens verdedigde Krewinkel (de commissaris had diens sollicitatie ook niet kunnen doorsturen naar de raadscommissie) en de hoofdredacteur van de krant ging 100% voor zijn redacteur staan (kan niet anders, want twijfelen aan integriteit zou tot ontslag moeten leiden).

Daardoor is er door partijen nauwelijks debat gevoerd over de journalistiek-ethische kant van de zaak.

Journalisten hebben nadrukkelijk géén wettelijke geheimhoudingsplicht, integendeel.

Mag een journalist schrijven over een besloten vergadering als hij de informatie zelf heeft opgevangen? Mijn antwoord is volmondig ‘ja’. Journalisten hebben nadrukkelijk géén wettelijke geheimhoudingsplicht, integendeel. Tegels lichten is de opdracht. En soms ben je als journalist toevallig op een plek waar je wat hoort.

Aan het einde van zijn brief constateert Bovens bijna opgelucht dat zowel hij als de krant zeggen dat er niet is gelekt uit de Kerkraadse sollicitatiecommissie, dus hoeft Bovens daarvan geen aangifte te doen. Fijn om te lezen dat de Commissaris van de Koning de journalisten op dit punt simpelweg op hun woord gelooft.

Ik hoop overigens dat de gemeente Kerkrade de aangifte tegen de krant nu intrekt. Een strafrechtelijk kansloze missie als je het feitenrelaas in de brief van Bovens leest. Er zijn belangrijkere zaken voor politie en justitie te doen, ook in Kerkrade.

Leo.Hauben@L1.nl, hoofdredacteur L1
8 maart 2019

Logo 1Limburg

Programma's