Koningszilver Kerkrade terecht, twee arrestaties

Afbeelding ter illustratie © Bron: L1
Het verdwenen koningszilver van broederschap St. Sebastianus in Kerkrade is terecht.
De politie heeft twee verdachten aangehouden.
Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie in Maastricht heeft dat bevestigd. Meer informatie wil het OM nog niet kwijt. In de loop van de dag komt er een persbericht.

200 zilveren schildjes

De ruim 200 zilveren schildjes verdwenen vorig jaar mei uit een kluis van de Rabobank in Kerkrade. Een medewerker van de bank zou de koffer met het koningszilver per abuis bij het grofvuil hebben gezet, zo was toen het verhaal.
Volgens betrouwbare bronnen meldde iemand zich enige tijd geleden bij de broederschap, met de mededeling dat hij wist waar het zilver was. Hij kon het tegen betaling van een groot bedrag terugbezorgen. Het zou gaan om enkele tonnen.

Transactie

Of deze transactie uiteindelijk is doorgegaan, en hoe dat heeft geleid tot de aanhouding van de verdachten, is nog niet bekend. Daarover komt in de loop van de dag meer duidelijkheid. Volgens bronnen heeft een particulier recherchebureau een belangrijke rol gespeeld in de oplossing van de zaak. De Rabobank zou er niet bij betrokken zijn geweest.

Zoektocht

De vermissing van het eeuwenoude koningszilver kwam aan het licht toen een lid van de broederschap de koffer bij de bank kwam halen, voor een schuttersdag. De bank moest bekennen dat de koffer bij het opruimen van kluisruimtes was weggegooid. Een zoektocht bij de reinigingsdienst Rd4 bleef zonder resultaat. Afgelopen september werden de Rabobank Parkstad en de broederschap het eens over een schadevergoeding. De hoogte daarvan werd niet genoemd.

Strafbaar feit

Eerder al had justitie geconcludeerd dat er geen sprake was van een strafbaar feit. Maar dat blijkt nu dus toch het geval te zijn geweest.
Eerdere berichten
Lees alle eerdere berichten over het koningszilver hier>>
Bekijk alle berichten in een tijdlijn op www.l1.nl/koningszilver