Klassieke Gast met Björn Bus

Klassieke Gast met Björn Bus

Zondag 23 juni

De klassieke gast van Emil Szarkowicz van zondag 23 juni is dirigent Björn Bus.

Björn Bus, geboren in 1980 in Brunssum, heeft zijn muzikale wortels liggen in het plaatselijke Harmonie Orkest Concordia Treebeek, waar hij aanvankelijk slagwerk speelde en vervolgens trombone.

Onder de vleugels van Alex Schillings leerde hij het vak Directie, waarvoor hij in 2004 cum laude slaagde aan het Conservatorium van Groningen. In hetzelfde jaar voltooide hij aan het Conservatorium van Maastricht zijn opleiding voor uitvoerend musicus trombone klassiek onder supervisie van Harrie Ries.

Aansluitend volgde Björn aan de Hochschule für Musik te Aken een studie baroktrombone bij Wim Becu. Zijn master tweede fase Directie behaalde hij in 2010 eveneens cum laude aan het Conservatorium van Maastricht onder de bezielende leiding van Jan Cober.

|

Tijdens de finale van de Internationale Dirigentenwedstrijd van het Wereld Muziek Concours te Kerkrade in 2009 wist hij met de Marinierskapel der Koninklijke Marine een derde plaats in de wacht te slepen, die werd bekroond met de bronzen dirigeerstok.

Momenteel is Björn algemeen artistiek manager van WMC Kerkrade. Als dirigent is hij werkzaam bij het Orkest van de Nederlandse Douane, het Landesblasorchester Baden-Württemberg, Harmonie Sint Joseph Sittard en Harmonie Sint Jozef Kaalheide. Hij is tevens actief als bestuurslid van WASBE (World Association for Symphonic Bands and Ensembles) en het RIC (Repertoire Informatie Centrum).

Voorts treedt hij regelmatig op als gastdirigent bij orkesten en ensembles in binnen- en buitenland, waaronder o.a. het Rundfunk Blasorchester Leipzig, de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, de Banda Municipal in Barcelona en het Conservatorium Harmonieorkest Maastricht.

Hij is regelmatig te gast als leider van directiecursussen en is nationaal en internationaal actief als jurylid bij concoursen voor symfonische blaasmuziek.

Klassieke Avond

Iedere zondag van 18:00 tot 21:00 uur op L1 Radio.
Van 18:00 tot 19:00 uur de Klassieke Gast (ook als podcast), aansluitend een concert.

Ontdek meer over de Klassieke Avond.

Logo 1Limburg

Programma's