In memoriam Eric Hermans met klassieke gast Hans Leenders

In memoriam Eric Hermans met klassieke gast Hans Leenders

De klassieke gast van Emil Szarkowicz van zondag 3 december is dirigent, organist en componist Hans Leenders.

Hans Leenders is artistiek leider van het professionele kamerkoor Studium Chorale.

Dit is een koor mede opgericht door Eric Hermans, en vanwege het feit dat Eric Hermans maandag 6 november 2017 is overleden willen we deze uitzending ook gebruiken als een soort van in memoriam van Eric Hermans.

|

​In memoriam Eric Hermans

Eric Hermans
Eric Hermans

(17 december 1931 – 6 november 2017)

Hermans stond aan de wieg van het kamerkoor Studium Chorale , dat een initiatief was van een aantal studenten aan het Maastrichts Conservatorium. Zij waren van mening dat koorzang ernstig ondergewaardeerd werd in de muziekopleiding van zangers en instrumentalisten. Vanaf 1972 tot 1998 dirigeerde Hermans met grote bevlogenheid en vakmanschap het koor. Aanvankelijk lag de focus van Studium Chorale op oude muziek. Vanaf 1982 werd het repertoire verbreed naar alle stijlperiodes. Op initiatief van Hermans schreven meerdere componisten werken in opdracht voor het koor. Mede dankzij hem heeft Studium Chorale zich kunnen ontwikkelen tot het professionele ensemble, zoals het nu actief is.

Als dirigent leidde Hermans het koor vanuit een altijd zoeken naar de verbinding tussen woord en klank. Zingen was voor hem de ultieme verbinding tussen de klank en de betekenis van het woord. Zingen voegde voor hem een dimensie toe aan het woord. Vanuit zijn ervaringen als spraak- en zangdocent aan de toneelschool in Maastricht kende hij alle finesses van de samenhang van woord, klank en betekenis. Als autoriteit op dit gebied begeleidde hij meerdere landelijke toneelgezelschappen en acteurs in hun voorbereidingen voor spraakmakende voorstellingen.

Een belangrijke inspiratiebron voor Hermans bleef het gregoriaans, waar hij als kind in Kerkrade mee opgroeide. Als zanger in de Schola Maastricht deelde hij zijn kennis en ervaring met de collega’s

Hans Leenders is vanaf 1998 de opvolger als artistiek leider van Studium Chorale.

Hij is mede artistiek adviseur van het Nederlands Gregoriaans Festival, de Chorbiennale Aachen en het orgelfestival L’Europe et l’Orgue. Tevens is hij hoofdvakdocent orgel aan het Maastrichts conservatorium en gastdocent voor gregoriaans aan de Folkwang-Universität der Künste Essen.

Hans Leenders is cantor-organist van de OLV basiliek te Maastricht (Séverin 1652 en Müseler 1765?) en titulair-organist van de Kopermolen te Vaals (Hilgers 1765).

Gastdirectie’s o.m. bij Sloveens Radiokoor, Cappella Amsterdam, Groot Omroepkoor, Europa Cantat en vele Europese conservatoria.

Hij leidde orkestproductie’s met philharmonie zuidnederland, Symfonieorkest Vlaanderen, Florilegium Musicum (barokorkest) en Ensemble ’88 (muziekensemble gespecialiseerd in hedendaagse muziek) Dirigent van Cantatrix uit Friesland.

Als componist profileert hij zich de laatste jaren steeds meer.

Klassieke Avond

Iedere zondag van 18:00 tot 21:00 uur op L1 Radio.
Van 18:00 tot 19:00 uur de Klassieke Gast (ook als podcast), aansluitend een concert.

Ontdek meer over de Klassieke Avond.

Logo 1Limburg

Programma's