Kinderen verwerkten overstroming Maas 1993 met tekeningen

Kinderen verwerkten overstroming Maas 1993 met tekeningen

De overstroming van de Maas in 1993 maakte ook veel indruk op de jeugd. Scholen werd geëvacueerd, de meeste kinderen hadden nog maar weinig besef van angst.

Het was vooral een spannende tijd. In het boek 'Als de Maas uitkomt' staan tientallen tekeningen en verhalen van kinderen die het destijds van dichtbij hebben meegemaakt. L1 ging terug naar de plek met alle herinneringen.

Monique Cretskens en Ralf Beerens zaten twintig jaar geleden samen in de klas. Zij hebben het hoogwater samen meegemaakt en Ralf maakte destijds een tekening van het geheel. Ralf was niet de enige die tekeningen maakte. Uit heel Limburg werden verhalen en schetsen verzameld.

In Meers wist de school aan een ramp te ontsnappen. Op het nippertje werd een dijkdoorbraak voorkomen. Directeur Nan Galema weet het nog als de dag gisteren. Voor oud-leerlingen Thijs van Lent en Nicole Janssen waren het vooral spannende tijden.

Ongeveer een jaar later, in januari 1995, was het weer raak. Toen werd heel Meers uit voorzorg een week ontruimd.

Meer over onze themaweek over de overstroming van de Maas op www.L1.nl/maas

Logo 1Limburg

Transgenderstel weer belaagd: 'Poging tot aanrijding'

Transgenderstel weer belaagd: 'Poging tot aanrijding'

De schrik zit er goed in bij het Heerlense transgenderkoppel Kristiana Moretti en Arianne Brink, dat deze zomer uit de Auroraflat verhuisde vanwege pesterijen en dreigingen. Ze zijn woensdag opnieuw belaagd, vertellen ze tegen L1.

Programma's