Kijk hier alle afleveringen van de L1 Pride Week 2023!

Kijk hier alle afleveringen van de L1 Pride Week 2023!

LHBTQIA+ . Het is een hele mond vol en er bestaan ook nog eens tientallen variaties op. Niet zo gek dus dat je af en toe verdwaald raakt in deze lettersoep. Bij L1 gaan we tijdens de L1 Pride Week, van 11 tot en met 15 september 2023, in vijf afleveringen op zoek naar antwoorden op vragen over inclusiviteit en de stem van de queer gemeenschap.

Kijk hieronder alle afleveringen terug.

Het verhaal van Jip en waar staan al die letters voor?

De aflevering van 11 september 2023

De afkorting LHBTQIA+ zelf. Het is een hele mond vol en er bestaan ook nog eens tientallen variaties op. Niet zo gek dus dat je af en toe verdwaald raakt in deze lettersoep. In deze aflevering leggen we alle letters een-voor-een uit.

En verder het verhaal van Jip Hover uit Echt. Jip is non-binair, dat betekent dat je je geen man, maar ook geen vrouw voelt. Ook voor vader Henk was het even wennen. Ze vertellen in deze uitzending samen hun verhaal.

'Familie zei: het wordt moeilijk voor je'

De aflevering van 12 september 2023

Homoseksualiteit is strafbaar in 70 landen. In sommige landen riskeer je met je geaardheid zelfs de doodstraf. In deze aflevering gaat het over geloof, niet-Nederlandse roots en een andere geaardheid. Imran uit Maastricht vertelt in deze aflevering zijn verhaal.

'Kinderen zeggen vaak: kijk een homo'

De aflevering van 13 september 2023

Je wordt als vrouw geboren, maar je voelt je man. Of je wordt als man geboren, maar voelt je vrouw. Dan ben je transgender. Maar dan begint het pas, je transitie. Want er zijn lange wachtlijsten voor transgenderzorg. Ook in Limburg. Jeff van Reen uit Heerlen vertelt in deze video zijn verhaal en we bekijken hoe het in onze provincie gaat met de transgenderzorg.

Het ontstaan van Roze Zaterdag

De aflevering van 14 september 2023

In deze aflevering duiken we in de geschiedenisboeken. We gaan naar Roermond, waar op 14 april 1979 de eerste Roze Zaterdag plaatsvond. Dit was een demonstratie tegen uitspraken van bisschop Jo Gijsen. Hij zei destijds in een interview met Elsevier dat de kerk homo’s niet als volwaardig lid van de kerk opneemt. Bekijk in deze video meer over de Roze Zaterdag in Roermond.

Showtime voor Tiffany

De aflevering van 14 september 2023

Eigenlijk zou de letter 'D' ook aan LHBTQIA+ toegevoegd kunnen worden. Deze letter staat voor drag. Dankzij het programma RuPaul's Drag Race gaat er bij veel mensen een lampje branden bij het woord dragqueen. De Limburgse dragqueen Patty Pam-Pam uit Amstenrade deed zelfs mee aan het eerste Nederlandse versie van deze talentenjacht.
Cleopatra

Maar waar komt drag vandaan? De geschiedenis gaat helemaal terug tot het oude Egypte, waar Cleopatra op reliëfs en houtsnijwerken werd afgebeeld als een mannelijke farao met de mannelijke dubbele kroon. In deze video leggen we het uit! En verder hebben we afgelopen week collega Timo gevolgd in zijn dragtransformatie naar Tiffany. In deze aflevering zie je de finale!

Volg en deel L1 op social media

Volg L1 op onderstaande kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

L1mburg Centraal: veroordeling Jos Brech blijft in stand

L1mburg Centraal: veroordeling Jos Brech blijft in stand

René Claassen nummer zes op PVV-lijst

René Claassen nummer zes op PVV-lijst

Zangersheide maakt kampioenen voor de toekomst

Zangersheide maakt kampioenen voor de toekomst

Op zoek naar fruitnamen

Op zoek naar fruitnamen

OM eist 8 jaar cel en tbs voor verkrachten jongens

OM eist 8 jaar cel en tbs voor verkrachten jongens

Veroordeling Jos Brech blijft in stand

Veroordeling Jos Brech blijft in stand

Programma's