Kijk, dit is de papierfabriek van Meerssen van binnen

Kijk, dit is de papierfabriek van Meerssen van binnen

Meerssen Papier is officieel in handen van de nieuwe eigenaar Rolf Pijsel.

Hij heeft de fabriek, bedrijfshal, twee kantoorpanden en vier hectare grond voor het symbolisch bedrag van 1 euro overgenomen van de provincie. Ook krijgt hij 4,3 miljoen euro voor achterstallig onderhoud.

Wil je binnen in de papierfabriek kijken? Hier een exclusief bezoekje, met foto's van Danique Daemen:

In totaal is er in de afgelopen jaren al ruim 5 miljoen euro gemeenschapsgeld in de papierfabriek gestopt. Maar is dat het wel waard?

Kleurenpapier en koffiefilterpapier
In de komende jaren moet zo'n 6000 ton kleurenpapier en koffiefilterpapier van de banden gaan rollen bij Meerssen Papier. De nieuwe eigenaar Rolf Pijsel verwacht de komende jaren fors te groeien. Daarom huurde hij in 2015 de papierfabriek van de Provincie nadat Meerssen Papier opnieuw was omgevallen.

Achterstallig onderhoud
Al snel blijkt dat de fabriek niet voldoet aan de eisen van de tijd. Er moet fors geïnvesteerd worden in achterstallig onderhoud. Zo zijn er gaten in de vloeren, vallen stukken uit het plafond, dragende balken hebben betonrot en de brandveiligheid is in het geding. Ruim 11 miljoen is nodig voor de renovatie. Geld dat de nieuwe eigenaar niet heeft en ook de eigenaar van de fabriek, de Provincie Limburg, wil niet opdraaien voor deze kosten. Daardoor dreigt de fabriek opnieuw failliet te gaan.

Symbolisch bedrag
Om dit te voorkomen krijgt Pijsel de fabriek nu voor 1 euro. Dat gebouwen voor een symbolisch bedrag worden verkocht om ze van de ondergang te redden. Dat gebeurt wel vaker. Dan gaat het meestal om gebouwen van cultuurhistorische waarde, zoals monumenten, kastelen of kloosters. Maar om de oude fabriek in Meerssen als cultuurhistorisch te bestempelen dat gaat te ver.

1 euro of slopen
Voor 1 euro krijgt de nieuwe eigenaar veel terug. Een fabrieksterrein van 4 hectare met een fabriek, bedrijfshal en 2 kantoorpanden. Hij krijgt zelfs nog ruim 4,3 miljoen euro voor achterstallig onderhoud mee. Maar had provincie een keus? Het was deze oplossing of slopen van het gebouw en verlies van zo'n 50 banen. Op het eerste oog lijkt sloop niet zo gek. Een keer doorpakken en het hoofdpijndossier is van tafel. Maar ook dat kost geld. Veel geld. Tussen de 2,5 en 10 miljoen euro. Dat hangt af van de vervuiling van de grond en de herbestemming van het gebied.

Medewerkers van 45 jaar en ouder
En wat gebeurt er dan met de veelal oudere medewerkers? Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt staan bedrijven in de maakindustrie nog steeds niet te springen om medewerkers van 45 jaar en ouder. De kans is dan ook groot dat ze geen baan meer vinden en in de WW terecht komen. En ook dat kost geld. Daarnaast betalen ze dan nauwelijks belasting en leveren ze de schatkist de komende jaren niets op. Integendeel.

100.000 euro per medewerker
Toch vindt een aantal politieke partijen dat er genoeg gemeenschapsgeld in de fabriek is gestoken. Zo werd ze in 2009 gekocht voor 3,3 miljoen toen de Italiaanse eigenaar failliet ging. Daarop vond er een doorstart plaats en werd het verhuurd aan Meerssen Papier. Opbrengst 2,5 miljoen. Maar nu moet de provincie dus weer in de buidel tasten. In totaal is er zo'n 5 miljoen euro gemeenschapsgeld geïnvesteerd. Dat is dus 100.000 euro per medewerker. Een heel bedrag. En dat voor een fabriek die niet onmisbaar is voor de regio, zo stellen critici. En veel indirecte werkgelegenheid (zoals bijvoorbeeld bij Maastricht Aachen Airport wel aantoonbaar is) is er ook niet.

Levensvatbaar?
Toch hoeven de miljoenen geen weggegooid geld te zijn. Als het bedrijf vanaf nu gaat groeien, zoals de nieuwe eigenaar verwacht, dan is dat goed voor de economie en de werkgelegenheid. Of dat daadwerkelijk gebeurd, is afwachten. Volgens sommige experts is de fabriek ouderwets en niet levensvatbaar. Een oud-directeur van de fabriek riep de politiek zelfs op geen geld te steken in de fabriek omdat de fabriek 'matig zou functioneren'. De machines zijn volgens hem sterk verouderd. Ook de papiersector heeft het zwaar te verduren. Dat blijkt wel uit het feit dat de afgelopen jaren verschillende kleinere papierfabrieken het loodje legden. Want niet alleen Meerssen Papier ging ten onder. Ook bijvoorbeeld fabrieken in Nijmegen en het Belgische Drogenbos.

Onderscheidend
Maar zover zal het volgens de huidige eigenaar Pijsel niet komen. Volgens hem was Meerssen Papier de afgelopen 3 jaar winstgevend met het produceren van hoogwaardig kleurenpapier. Daarmee onderscheidt het bedrijf zich van de concurrenten, zo stelt hij. Daarnaast wil hij in de toekomst ook koffiefilterpapier in Meerssen gaan produceren. De prijs voor dit papier is de laatste jaren gestegen omdat veel producenten hiermee zijn gestopt. Een klant heeft Meerssen Papier al. Filtropa in Maastricht. Een bedrijf dat ook van Pijsel is en koffiefilters maakt. Daarom kijkt hij met veel vertrouwen naar de toekomst.

Wat als...?
Krijgen de critici toch gelijk en gaat het bedrijf uiteindelijk toch failliet? Dan krijgt de provincie waarschijnlijk het hoofdpijndossier weer toegeschoven. De kans is dan groot dat het alsnog voor de sloopkosten van zo’n 5 miljoen moet opdraaien. Het hoofdpijndossier wordt op dat moment een flinke migraineaanval voor de provinciebestuurders.

Logo 1Limburg

Programma's