'Kiezen welke rekeningen ik deze maand betaal'

'Kiezen welke rekeningen ik deze maand betaal'

Door achterstand bij de Belastingdienst met het uitbetalen van toeslagen, ontvangen tienduizenden huishoudens geen maandelijkse bijdrages.

Problemen
Bij een gezin uit Sittard leidt dat tot grote financiële en psychische problemen. De familie Kruts moet rondkomen van een uitkering en is afhankelijk van de toeslagen. Om de touwtjes toch aan elkaar te knopen, heeft de familie een lening moeten afsluiten.

"Ik heb moeten kiezen welke rekeningen ik wel of niet betaal," vertelt John Kruts. "Om te voorkomen dat ik dadelijk een handvol schuldeisers heb, heb ik ervoor gekozen om deze maand geen huur te betalen. Maar nu moet de Belastingdienst snel geld overmaken. Als ik volgende maand weer niet kan betalen, word ik uit mijn huis gezet."

Nieuwe regels en achterstanden
De toeslagen zijn sinds kort nog maar op één rekeningnummer te ontvangen. Die nieuwe regels zijn ingegaan om fraude te voorkomen. Door de nieuwe regels en de achterstanden bij de Belastingdienst krijgen 125.000 huishoudens al twee maanden bijvoorbeeld geen zorg- of huurtoeslag.

Logo 1Limburg

Programma's