Kapel ’t Trumke en ’t Tröötje Zitterd viert zondag 4 x 11 jarig jubileum

Kapel ’t Trumke en ’t Tröötje Zitterd viert zondag 4 x 11 jarig jubileum

De Sittardse Sjtadskapel’t Trumke en ’t Tröötje viert zondag 19 augustus haar 44 jarig jubileum in de kloostertuin. De kapel werd in 1974 opgericht. Kijk hier voor alle info:

Persbericht

Kapel ’t Trumke en ’t Tröötje 4 x 11 jarig jubileum

Op zondag 19 augustus zal de bekende Sittardse Sjtadskapel’t Trumke en ’t Tröötje haar 44 jarig jubileum vieren op devlonder in de kloostertuin (achter hotel Merici).

Van 14:00 tot 16:00 is er een receptie voor genodigden en belangstellenden die zal worden gevolgd door een spetterend feest met de bekende band Batôn Rouge en DJacky.

Oprichting

De kapel werd in 1974 opgericht door een aantal vrienden in de jongeren sociëteit ’t Kelderke. De meeste leden konden in detijd amper een noot spelen.

Vastelaovend

In de jaren ’70 en ’80 was het maken van ‘vastelaovesmeziek’en deelnemen aan de rijke carnavalscultuur in en rond Sittard het belangrijkste doel. Met een grote groep en familie, vrienden en bekenden werd ieder jaar deelgenomen aan de grote optocht met een grote groep van wel 120 personen waarbij vele eerste- en ereprijzen werden gewonnen.

Ook aan de halfvasten viering in Hasselt werd in samenwerking met de bekende Hasseltse groep “de Koekerellen” tientallenjaren intensief mee gedaan.

De kapel veroverde al snel een vaste plaats in het vastelaoves- en culturele muziekleven in Sittard en organiseerde vele jarenhet bekende Auwt Mènkesbal, eerst in café ’t Sieske aan deRijksweg zuid, later in ’t Gulikshoes en café ’t Menke aan dePutstraat. Ook werd al snel gestart met de financiering van de organisatie van een carnavalsbal voor mensen met een geestelijke beperking door stichting Sportinstuif, iets dat tot op de dag van vandaag wordt voortgezet.

Fortuna

In de late jaren ’70 nam de kapel vele jaren deel aan hethuisorkest van Fortuna Sittard waarmee het kampioenschap van de eerste divisie, de promotie en de bekerfinale in Rotterdam intensief werden beleeft. Ook nam de kapel samen met de Fortuna selectie in 1978 in studio Jan Thelen de single Nao Veure Fortuna op, nog steeds het officiële clublied van de club.

In de loop van de tijd werden de muzikale kwaliteiten stilaan beter en reisde de kapel jaarlijks naar de wijnfeesten in Winningen aan de Moezel, waar op de zondagmorgen op het dorpsplein een uitgebreid frühshoppen werd gespeeld iets wat we 35 jaar hebben volgehouden.

Diverse malen werd deel genomen aan de jaarlijkse wedstrijd voor de Limburgse Zaate Hermeniekes, het LKZH waarbij enkele 2de plaatsen, maar in 2004 ook een eerste plaats werd behaald. Daarop organiseerde de kapel in 2005 een groots feest in de Sjtadssjporthal waarbij in 4 dagen 10.000 bezoekers werden geteld.

Kanon van het Balkon

In het jaar 2003 koos de Sjtadskapel haar domicile in het bekende hotel restaurant de Limbourg op de markt in Sittard en in 2004 werd van daaruit begonnen met de organisatie van het eerste “Kanon van het Balkon” op de zaterdag vóór decarnaval. Inmiddels heeft de kapel dit 15 jaar achter elkaargeorganiseerd en is het “Kanon” uitgegroeid tot een van dehoogtepunten van de Sittardse vastelaovend.

Standbeeld

Bij gelegenheid van het 22 jarig bestaan in 1996 werd het initiatief genomen om een permanente hommage aan de Zaate Hermeniekes van Sittard te creëren in de vorm van een bronzen standbeeld ontworpen en gemaakt door de bekende Limburgse kunstenaar Sjir Jacobs genaamd de “Trööttemènkes”dat door de Gemeente Sittard werd geplaatst op een locatie in de Paardestraat vlakbij de markt.

Huidige tijd

Sinds het jaar 2000 is het muzikale niveau van de kapel met sprongen omhoog gegaan en is het repertoire veranderd naar Duitse volksmuziek en met name naar Egerländer en Tiroler muziek. In de afgelopen 5 jaar is de kapel dan ook 3 keer afgereisd naar Tirol voor een concertreis naar Söll, Ellmau en Kitzbühel. Trots was de kapel dan ook vorig jaar een uitnodiging te krijgen voor de muzikale omlijsting van de Oktoberfeestmis in de basiliek hetgeen een bijzondere ervaring was voor onze leden die op uitmuntende wijze werd ingevuld.

Op dit moment bestaat de Sjtadskapel ’t Trumke en ’t Tröötjeuit 18 leden + de Beschermheer. Twee van de leden zijn al lid van vereniging sinds de oprichting in 1974; Wim Clerx en Martin Pfeifer. Natuurlijk zullen zij als 4 x 11 jubilarissen op gepaste wijze in het zonnetje worden gezet. Ook de Beschermheer Harie Fiddelers, is al lid sinds 1976.

Logo 1Limburg