Jubileum Jocus levert Venlo twee kunstwerken op

Jubileum Jocus levert Venlo twee kunstwerken op

Het jubileum van het Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus levert Venlo twee kunstwerken in de openbare ruimte op.

Een van de beelden is 'De Krijger' van de Beeselse kunstenaar Rik van Rijswick dat eerder uit Venlo moest verdwijnen omdat er geen geld was voor een permanente plaatsing van het metershoge kunstwerk. Lees hier het persbericht van Jocus:

Persbericht ‘De Krijger en De Haan’

Bij gelegenheid van het Jocus jubileum 16x11 biedt Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus de inwoners en bezoekers van de gemeente Venlo een tweetal kunstwerken in de openbare ruimte aan.

Op de elfde van de elfde 2019 wordt een groots kunstwerk “De Haan” geplaatst aan de Keulse Poort dat samen met de Venlose gemeenschap wordt gemaakt en verwijst naar de ‘Stad van Lol en Plezeer’, de Venlose vastelaovend en Jocus. Vooruitlopend daarop wordt over enkele weken op 15 december 2018 het beeld “De Vreedzame Krijger” teruggeplaatst op de Kop van Weerd.

De plaatsing van beide kunstwerken wordt mogelijk gemaakt door enkele vooraanstaande Venlose ondernemingen, instellingen, privépersonen en de Provincie Limburg in samenwerking met de gemeente Venlo en de Stichting Kunswerk Jocus 16x11.

Dit jaar is het 176 jaar geleden dat Jocus werd opgericht. Nederlands’ oudste vastelaovesgezelschap viert daarmee een bijzonder vastelaovesjubileum: 16x11. Een jubileum dat onlangs een bijzonder Koninklijk randje kreeg door de uitreiking van de Koninklijke erepenning.

De feestelijkheden zijn voor Venloosch Vastelaoves Gezelschap Jocus aanleiding een geschenk aan te bieden aan de Venlonaren in de vorm van een tweetal kunstwerken in de openbare ruimte. Blijvende verbeeldingen van de onlosmakelijke verbinding tussen Venlo en Jocus.

In dit kader heeft Jocus enige tijd geleden contact gelegd met beeldend kunstenaar Rik van Rijswick en het initiatief genomen om de terugplaatsing van “De Vreedzame Krijger” op de Kop van Weerd op 15 december 2018 mogelijk te maken. Een initiatief dat, gelet op de reuring die het weghalen van het beeld in 2015 veroorzaakte, nu door een brede groep Venlonaren met veel positiviteit zal worden ontvangen.

In combinatie met de terugplaatsing van “De Vreedzame Krijger” zal door Rik van Rijswick gedurende de komende maanden een nieuw en bijzonder Vastelaoves-kunstwerk worden gemaakt: “De Haan”. Dit betreft een groots expressief beeld, een landmark met de haan als belangrijkste creatieve uitgangspunt. De haan is het beeldmerk van Jocus en tevens een krachtdier. Het symboliseert de krachtige en trotse stad Venlo, die al sinds jaar en dag de geuzennaam draagt “Stad van Lol en Plezeer”. Het kunstwerk staat voor de vrolijkheid en positiviteit van de stad. Het wordt ter verwelkoming van alle gasten op een prominente plek geplaatst aan de Keulse Poort (richting NS-station). Hierdoor staat “De Haan” ook voor de gastvrijheid van de stad.

Het beeld wordt gemaakt met materialen, die aangereikt worden door de maakindustrie van Venlo; de krachtige economische motor van de stad. Vanuit de aangeleverde materialen (bijvoorbeeld machineonderdelen, glas, ventilatorbladen, gietmallen, printeronderdelen restmetaal etc.) wordt “De Haan” gevormd. Het wordt als het ware een “Gesamtkunstwerk” waarmee een link wordt gelegd met de positiviteit en vrolijkheid van de Venlonaren, het brede draagvlak voor de Jocus-vastelaovend, de maakbaarheid van de stad en Cradle to Cradle (recycle-art).

De onthulling van “De Haan” is voorzien op 11 november 2019.

Zowel de terugplaatsing van ‘De Vreedzame Krijger’ als de plaatsing van “De Haan” worden mogelijk gemaakt door enkele vooraanstaande Venlose ondernemingen, instellingen, privépersonen en de Provincie Limburg in samenwerking met de gemeente Venlo en de Stichting Kunswerk Jocus 16x11.


Maastricht krijgt nieuwe vastelaovesrevue

Maastricht krijgt nieuwe vastelaovesrevue

Harmonieorkesten gezocht die vastelaovesfilm live willen begeleiden

Harmonieorkesten gezocht die vastelaovesfilm live willen begeleiden

Blerickse liedjesavond opnieuw live op Omroep Venlo

Blerickse liedjesavond opnieuw live op Omroep Venlo

LVK van 60 naar 44 halve finalisten

LVK van 60 naar 44 halve finalisten

Velden wil Gekke Maondaag met zomerversie inhalen

Velden wil Gekke Maondaag met zomerversie inhalen

Nieuwe vastelaovestichting De Laammaekesj opgericht in Zitterd

Nieuwe vastelaovestichting De Laammaekesj opgericht in Zitterd

Logo 1Limburg