Jonge makers: Simone Schuffelen

Jonge makers: Simone Schuffelen

Ze maakt kunst die je doet vermoeden dat je in een LSD-trip bent beland. Niet alleen de grenzen tussen realiteit en fictie vervagen in haar werk, maar ook die tussen beeldende kunst, theater, comedy en film. Simone Schuffelen is een kunstenares die de grenzen opzoekt en het hokjesdenken overstijgt.

|

Jong talent

Vaak staat ze zelf centraal in haar werk. In haar kunstinstallaties doet ze voordrachten of speelt ze typetjes. Maar ze neemt ook haar hele familie mee in haar kunstuitspattingen. Dat heeft haar geen windeieren gelegd. Zo geeft ze nog steeds workshops op de Kunstacademie in Maastricht waar ze in 2017 afstudeerde als autonoom kunstenaar. Ook werd ze vorig jaar door het Mondriaan Fonds gehonoreerd met een werkbijdrage voor Jong Talent.

Beppie Kraft en zomerdisco

Inmiddels woont de kunstenares in Rotterdam. Na jaren gewoond te hebben in Maastricht wilde ze nieuwe horizonten verkennen en in contact komen met nieuwe soortgenoten in het werkveld. Maar haar Limburgse roots zal ze nooit loslaten. “Beppie Kraft is een van mijn idolen, van kleins af aan al. Ik denk dat ik mijn performance-skills wel van haar heb afgekeken!”

Simone groeide op in Kunrade, waar ze als kind al snel opviel door haar expressieve passies. “Momenten dat ik dan mocht optreden of een presentatie moest geven, daar haalde ik heel veel voldoening uit.” Zo was ze fanatiek deelnemer aan de zomerdisco in het dorp, een soort bonte avond. “Dan zorgde dat ik genoeg vriendinnetjes om me heen overtuigde om daaraan mee te doen. Als zij dan uiteindelijk niet meer wilden, deed ik dat dan alleen, daar had ik geen problemen mee.”

Zachte G

Haar passie voor performance schrijft ze toe aan haar familie. “Mijn ouders en opa’s en oma’s zijn allemaal enthousiaste carnavalisten. Ik denk dat ik veel heb meegekregen vanuit de carnaval, kijkende naar mijn kunstpraktijk. Daar wordt ook veel gespeeld met verkleden, karakters die je kunt worden voor een dag en humor.” De vraag is dus waarom ze niet naar de kleinkunstacademie of toneelschool is gegaan. “Dat heb ik mezelf ook wel eens afgevraagd. Maar toen ik achttien was en klaar was met de HAVO, was het logisch om door te stromen naar een HBO. Toen had ik nog niet de ballen om naar de toneelacademie te gaan. Ik ben wel naar een open dag gegaan maar daar werd al heel snel gesproken over de zachte G”. Die zit bij mij erin en die kan ik niet zo een-twee-drie-logopedie eruit gooien. Toen ben ik naar de kunstacademie gegaan want daar kun je alles doen en op je eigen manier toch je ei kwijt.”

Verwarring

Het jonge kunsttalent houdt ervan om mensen te verwarren. Dat doet ze niet alleen met haar kunstinstallaties, maar ook met haar eigen persoonlijkheid. Ze speelt in haar kunstwerken en de daarbij behorende theaterperformances vaak verschillende typetjes. Maar ook in dagelijks contact is het nog wel eens onduidelijk of ze zichzelf is, of een typetje speelt. “Dat is ook het doel van een kunstenaar en een artiest om die grens te vervagen. Dat hoort bij de magie van kunst. Verwarring kan er ook voor zorgen dat er verbazing komt waardoor je misschien toch blijft kijken naar iets omdat je niet goed weet waar je naar zit te kijken. En waardoor je geïnteresseerd raakt in een onderwerp waarnaar je – als je dat van tevoren had geweten- misschien helemaal niet had geluisterd.”

Familie als kunstwerk

Haar eindexamenwerk voor de kunstacademie was een totaalinstallatie met films, live performances, bouwwerken en beeldende kunst. Opvallend was dat ze in deze installatie ook haar opa en oma betrok; zo zong haar opa in de installatie ‘Louise’ het lied ‘Langs de Geul’ en haar oma moest gedichten voordragen. Wanneer de kunstenares erover vertelt moet ze zelf een beetje lachen. Haar familie heeft namelijk nogal wat te verduren als het gaat om haar kunstpraktijken. Zo maakte Schuffelen samen met haar moeder de film Mother Modder waarbij Simone’s moeder haar op een regenachtige dag moest ingraven in de Limburgse klei. “Ik ben nog steeds wel trots op die film. Het gaat vooral om de handeling van het ingraven.” De film gaat volgens de kunstenares ook over een herkenbare strijd die iedereen wel eens heeft met een van zijn familieleden.

Strijd

Die strijd was er tussen haar ouders en haar zelf ook wel eens; “Mijn moeder en vader hebben me altijd gestimuleerd met al dit soort dingen. Maar soms hadden ze ook wel eens zoiets van ‘oh mijn god wat is dit nu weer?’ Sommige dingen zei ik op een gegeven moment ook niet meer tegen mijn vader omdat die er dan een stokje voor had gestoken, zoals met dat filmproject. Dat hebben we pas achteraf verteld. Soms betrok ik ze misschien ook wel iets te erg in mijn werk.” Lacht ze.

Gekke nachtclub

Het allerliefst wil Schuffelen nog naar Londen en New York om daar de kunst-en performancewereld in te duiken. “Ik wil heel graag een nachtclub beginnen. Als het daar niet lukt dan doe ik dat hier in Maastricht, of ergens anders in Nederland of België. Een gekke nachtclub waar je kunt dineren en waarin performances centraal staan. Beppie Kraft wordt sowieso uitgenodigd, dan dekken we wel van tevoren het zwembad af, als we in die nachtclub een zwembad krijgen.” Lacht ze.

Hoewel het lijkt alsof ze een grap maakt meent de kunstperformer het wel degelijk: “Ik ga sowieso een eigen zaak beginnen. Vooral in Maastricht vind ik het best wel saai qua clubs. We hebben niet echt een club hier. Nouja, we hebben ze wel, maar het mag wel wat extravaganter en exclusiever.

Hoe die club gaat heten, daar denkt ze nog over na. “Mijn achternaam is Schuffelen, dus misschien iets met The Shuffle! Haha.”

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: Chemelot verduurzamen

L1mburg Centraal: Chemelot verduurzamen

L1mburg Centraal: Randstedelingen vinden gewenste rust en ruimte in Limburg

L1mburg Centraal: Randstedelingen vinden gewenste rust en ruimte in Limburg

L1mburg Centraal: World Cleanup Day Sittard

L1mburg Centraal: World Cleanup Day Sittard

Tot en met woensdag droog en rustig weer met 19 tot 21 graden

Tot en met woensdag droog en rustig weer met 19 tot 21 graden

Plat-eweg: Fiorenza bie de kapper

Plat-eweg: Fiorenza bie de kapper

Plat-eweg: Limburg oet de drup concert

Plat-eweg: Limburg oet de drup concert

Logo 1Limburg

Chemelot hoopvol over schonere toekomst

Chemelot hoopvol over schonere toekomst

Industriecomplex Chemelot bij Sittard-Geleen is optimistisch over de gewenste aanleg van nieuwe buisverbindingen met de haven van Rotterdam om groener te kunnen gaan produceren.

Programma's