Jonge Makers: Peter Willems uit Maastricht

Jonge Makers: Peter Willems uit Maastricht

Toen hij zeven jaar was ontdekte hij The Beatles. Dat wekte zijn interesse om zelf muziek te gaan maken. Hij begon met piano, daarna met gitaar en mandoline om uiteindelijk uit te komen bij de contrabas. Met dat instrument trekt Peter Willems de muziekwereld in om bestaande en eigen nummers te spelen en zingen. Op dit moment is de 21-jarige singer-songwriter zelfs bezig om een duo-EP op te nemen met de Amerikaanse gitaarvirtuoos Garry Lucas, onder andere bekend als gitarist van Jeff Buckley.

|

Muzikaal nest
Peter groeide op in een muzikaal nest; zijn ouders leerden elkaar kennen op het conservatorium. Toch zijn zij niet professioneel doorgegaan in de muziek. Maar de piano heeft wel altijd een grote rol gespeeld. De jonge Maastrichtenaar begon al vroeg met les. Toen hij een keer een filmpje zag van een parodie op het nummer ‘Hey Jude’ van The Beatles wekte dat zijn interesse voor die band. Daarop besloot hij ook gitaar te gaan spelen, wat hij later ook in verschillende pop-bandjes ging doen.

Van mandoline naar contrabas
Thuis werd er vooral veel klassiek gedraaid. Peter raakte echter in folkmuziek en Americana geïnteresseerd nadat hij de film ‘Inside Llewin Davis’ zag, waar een hoop Engelse folkmuziek in voorkomt. Hij raakte specifiek onder de indruk van een muzikant die daar Mandoline speelde; Chris Thile. Daarop besloot hij zelf ook een mandoline aan te schaffen. Zijn ouders bleken daar minder blij mee. “Ze raakten op een gegeven moment licht geïrriteerd door al dat gepingel met hoge tonen.” En er gebeurde nog iets; “Ik kwam op een gegeven moment een opname tegen van Chris Thile samen met Edgar Meyer, dat is een hele grote contrabassist. En dat is ook wel indrukwekkend!” Willems stapte daarop over van de mandoline op de contrabas.

Jazz
Dat ging hem bijzonder goed af. “Ik speelde nog geen maand en toen werd ik al aangenomen bij de Junior Jazz, een soort vooropleiding voor het conservatorium. Dan gaat het heel snel, want dan kom je in aanraking met mensen die ook dezelfde muziek maken en je gaat samen met anderen muziek maken.” Uiteindelijk werd Peter ook aangenomen op het conservatorium in Maastricht, waarin hij twee hoofdvakken volgt; zang en contrabas.

Prijs
In 2019 besloot hij mee te doen aan het Prinses Juliana Jazz Concours. Dat is een landelijk concours voor jonge muzikanten. Daar won hij de tweede prijs. “Ik had dat helemaal niet verwacht, sterker nog, ik ben daarheen gegaan zonder me te verdiepen in de prijzen en juryleden, daar zou ik alleen maar heel nerveus van worden omdat het best wel een concours met aanzien is.”

Bekende gitarist
Doordat hij de tweede prijs won werd hij door hoofdjurylid Co de Kloet in contact gebracht met de Amerikaanse gitaarvirtuoos Gary Lucas. Die is onder andere bekend van zijn gitaarspel voor Jeff Buckley en Captain Beefheart. Ook maakte Peter een reis naar New York, die onderdeel was van de prijs die hij won. Daar speelde hij met Lucas samen en deed hij ook mee met jamsessies.

Hij nam in de afgelopen maanden zelfs een duo-EP op met de bekende gitarist. Daar staat zelfs een eigen nummer van Willems op.

Positief nihilism
Hoewel het een droom is van de jonge contrabassist en zanger om met Gary Lucas op North Sea Jazz Festival te kunnen spelen, is hij in zijn doelen en wensen heel nuchter. “Als ik ooit zou kunnen leven van muziek maken, dan ben ik al heel erg blij.” De muzikant mag dan jong zijn, zijn relativeringsvermogen werkt op volle touren. “Je leven kan van de ene op de andere dag totaal veranderen dus het heeft niet veel zin om hele concrete einddoelen te stellen. Je weet nooit wat er gaat gebeuren.” De singer-songwriter noemt dat positief nihilisme. “Eigenlijk is niets belangrijk, en daarom kun je zelf bepalen wat belangrijk is. Voor mij is dat muziek, mijn vrienden en familie.” Dat hij niet alles als vanzelfsprekend neemt heeft te maken met een donkere periode in zijn leven. “Ik kan wel zeggen dat ik zo’n twee jaar stevig depressief geweest. Dat begon toen ik achttien, negentien was. Soms heb ik er nu nog wel eens last van.”

Tegelijkertijd heeft hem dat geholpen om helder te krijgen wat hij zelf wil en wat hij echt belangrijk vindt. “Dat is wel de drijfveer van wat ik nu doen. Ik denk dat je dat ook wel kunt terug horen in mijn muziek. En het is ook zo dat muziek heel helend en goed kan zijn voor zulke periodes in je leven.”

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: Chemelot verduurzamen

L1mburg Centraal: Chemelot verduurzamen

L1mburg Centraal: Randstedelingen vinden gewenste rust en ruimte in Limburg

L1mburg Centraal: Randstedelingen vinden gewenste rust en ruimte in Limburg

L1mburg Centraal: World Cleanup Day Sittard

L1mburg Centraal: World Cleanup Day Sittard

Tot en met woensdag droog en rustig weer met 19 tot 21 graden

Tot en met woensdag droog en rustig weer met 19 tot 21 graden

Plat-eweg: Fiorenza bie de kapper

Plat-eweg: Fiorenza bie de kapper

Plat-eweg: Limburg oet de drup concert

Plat-eweg: Limburg oet de drup concert

Logo 1Limburg

Chemelot hoopvol over schonere toekomst

Chemelot hoopvol over schonere toekomst

Industriecomplex Chemelot bij Sittard-Geleen is optimistisch over de gewenste aanleg van nieuwe buisverbindingen met de haven van Rotterdam om groener te kunnen gaan produceren.

Programma's