Jonge Makers: Nigel Otermans

Jonge Makers: Nigel Otermans

Een klasgenoot liet hem ooit een goocheltruc zien. Sindsdien is hij helemaal in de ban van het illusionisme. Als elfjarige begon hij op zijn slaapkamertje met het oefenen van kaarttrucs, maar inmiddels is Nigel Otermans te gast bij shows van Hans Klok, speelde hij in Ahoy en deed hij mee aan TV-programma’s. Afgelopen zomer speelde hij een aantal keer zijn eerste eigen illusionismeshow in het openlucht theater in Valkenburg.

|

Jongste illusionist

Eigenlijk is hij een heel rustige en ingetogen jongen. Maar op het podium verandert Nigel in een wervelende showman.

Met zijn negentien jaar is hij misschien wel de jongste professionele illusionist van Nederland. De HAVO heeft hij dit jaar afgerond, maar een vervolgstudie gaat hij niet doen. Althans; niet dit jaar. “Ik heb nu in ieder geval een tussenjaar. Ik ga hiermee door, er zijn ook geen studies: er is geen illusionisme opleiding. Ik kan ook geen toneelopleiding doen, want dan ben ik daar zoveel mee bezig dat ik dat goochelen aan de kant moet zetten, dat wil ik niet. Want ik wil ook geen acteur worden, ik heb veel meer met dat illusionisme.”

Problemen en obsessie

Dat goochelen heeft hij namelijk al eerder aan de kant moeten zetten. Of in ieder geval op een lager pitje. Toen Nigel door zijn vader werd meegenomen naar een show van Hans Klok in Heerlen, realiseerde de tiener zich dat dit was waaraan hij zijn leven zou wijden. En hoewel zijn ouders Nigel’s hobby aanvankelijk aanmoedigden, sloeg dat om toen bleek dat de rest van zijn leven op een laag pitje kwam te staan doordat het goochelen een obsessie werd.

“Het ging ten koste van alles, op school ging het niet goed, sociaal gezien trok ik me helemaal terug op mijn kamer, ik was alleen maar aan het oefenen.” Daarop werd de illusionist in spe gesommeerd om toch echt eerst zijn school af te maken. “Daar heb ik me tegen verzet, ik bleef gewoon doorgaan. En uiteindelijk begon ik ook prijzen te winnen. In 2018 werd ik derde en het jaar daarna eerste op de Nederlandse kampioenschappen toneel goochelen. Mijn vader is ondernemer en zag ook toen wel dat er ook wat geld mee te verdienen viel dus toen geloofde hij er ook wel iets meer in.” Dat ondernemerschap zit Nigel in het bloed; hij is immers een nazaat van Jan Albert Otermans, oprichter van pretpark de Valkenier.

Middelbare school

Hoewel het lijkt alsof goochelen alleen maar leidde tot problemen, ziet Nigel die bezigheid ook juist als uitlaatklep en vlucht voor wat hij destijds moeilijk vond. “Ik ben sowieso niet echt een schooltype. Ik heb altijd wel iets creatiefs in mezelf gevoeld maar ik kon het niet uiten. Met dat goochelen had ik dat eindelijk gevonden.”

Op de middelbare school durfde hij eerst niet te vertellen over zijn passie voor goochelen, tot dat iemand een pakje speelkaarten in zijn tas vond. “Toen vroegen ze waarom ik dat in mijn tas had. En durfde ik wel een trucje te laten zien omdat ik die jarenlang geoefend had. Toen reageerden ze heel enthousiast en kreeg ik door dat mensen dat leuk vonden. Dus dat werkte ook wel verslavend en kwam ik elke week weer met een nieuwe truc.” Dat inspireerde jongens om hem heen ook om te gaan goochelen. “Die zagen mij als een soort leraar. Uiteindelijk vond ik het heel leuk om mensen hun reactie te zien. Ik zag in hen mijn eerste reactie terug toen ik de eerste goocheltruc zag.”

Verwondering

Nigel wil mensen het liefst meenemen naar een magische wereld, om heel even de problemen van alledag te vergeten. Precies dat waar goochelen hem vroeger ook heeft geholpen. En dat breidt hij steeds meer uit. Naast de kaarttrucs laat hij nu mensen uit kooien verdwijnen en kisten boven de grond zweven. Dát maakt het goochelen tot illusionisme; de show.

Verwondering bewerkstelligen vindt de ambitieuse Otermans dan ook het belangrijkste. “Dat stukje verbazing maakt al die volwassenen ook weer even kind, als je ze dan ziet sprankelen is dat magisch eigenlijk. Daarnaast is het ook wel een les, dat niet alles wat je ziet ook realiteit is. Dat veel dingen alleen maar in je hoofd gebeuren”

Superbowl en Hans Klok

Een truc uitvoeren tijdens half-time bij de Amerikaanse Superbowl staat nog op de bucketlist van de ambitieuze creatieveling. “Er zingen meestal alleen maar artiesten, die komen dan gewoon het veld op lopen. Maar hoe gaaf zou het zijn als zo’n artiest plotseling uit het niets zou verschijnen?”

Voordat het zover is, heeft de illusionist nog heel wat andere dingen op de planning staan.

Inmiddels heeft hij een heel team van assistenten om hem heen verzameld en speelt hij zijn eerste eigen theatershow. Afgelopen zomer waren die zelfs avonden op rij te zien in openlucht theater Valkenburg. Ook speelt hij deze winter een hele reeks circusvoorstellingen voor de Nederlandse Kerstcircussen en is hij te gast bij de show van Hans Klok in Maastricht. Zo is de cirkel rond. Althans; voor nu. Want als de Klok-generatie van illusionisten van het podium verdwijnt, staat Nigel klaar om die leegte op magische wijze te vullen.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal - 22 oktober 2021

L1mburg Centraal - 22 oktober 2021

L1mburg Centraal: Wiesnfest Sittard van start

L1mburg Centraal: Wiesnfest Sittard van start

L1mburg Centraal: vluchtelingenopvang op vroegere legerbasis in Schinnen

L1mburg Centraal: vluchtelingenopvang op vroegere legerbasis in Schinnen

L1mburg Centraal: coronapas wordt amper gecontroleerd in Limburg

L1mburg Centraal: coronapas wordt amper gecontroleerd in Limburg

L1mburg Centraal: kickbokser Reichling vecht voor plek bij Glory

L1mburg Centraal: kickbokser Reichling vecht voor plek bij Glory

Plat-eweg: drie muziekjaren, Schintaler, Bordon, Roger Villevoye, Harold K

Plat-eweg: drie muziekjaren, Schintaler, Bordon, Roger Villevoye, Harold K

Logo 1Limburg

Programma's