Jonge Makers: Merlijn Huntjens uit Heerlen

Jonge Makers: Merlijn Huntjens uit Heerlen

Hij koos eerst voor de PABO, haakte daar af en begon daarna aan een studie Toegepaste Psychologie. Inmiddels is Merlijn Huntjens (29) zelfstandig kunstenaar en schrijver.

|
Kinderen handelen gewoon en dat is voor mij als kunstenaar heel belangrijk. Steeds meer doen en beginnen vanuit het handelen, in plaats van heel lang en heel hard nadenken over wat je nou wil schrijven of wat je wil met je leven. Merlijn Huntjens

Euregionale Poetry Slam
Tot voor kort was hij ook stadsdichter van Heerlen. Inmiddels organiseert hij in de Euregio ook de Borderlines Poetry Slams en is hij betrokken bij allerlei andere kunst- en cultuurprojecten. Zo is hij bij VIA ZUID Talentontwikkeling actief als jonge dichter en theatermaker.

Geitjes
De gedichten die hij maakt zijn eigenlijk portretten van gewone mensen in ogenschijnlijk gewone situaties. Merlijn schrijft regelmatig in zijn schrijfkamertje in Heerlen en kan zich daar uren terugtrekken. Maar inspiratie doet hij op op andere plekken. “Het schrijverschap bestaat eigenlijk uit twee dingen; uit schrijven en uit niks doen.” vertelt hij. Dat niets doen doet hij onder andere bij de geitjes in het park bij Aambos. De jonge dichter observeert vooral; mensen, dieren en dingen die gebeuren kunnen hem verwonderen.

Buitenbeentje
Het schrijven van Merlijn is vaak een uiting van dingen die indruk op hem maken. Ook toen hij nog geen woorden kon geven aan zijn ervaringen, was hij al gevoelig voor dingen die hij zag, hoorde, voelde of meemaakte; “Ik moest als kind heel veel huilen en als je veel huilt als kind dan zegt iedereen dat je gevoelig bent, en dan geloof je dat. Ik hoorde gister nog van iemand die ik al heel lang ken dat ik altijd al een buitenbeentje was. Zelf heb ik dat eigenlijk nooit zozeer ervaren.”

Boven in het klimrek
Toch besloten zijn ouders de latente dichter van het reguliere basisonderwijs af te halen en hem op zijn zevende naar de vrije school te sturen. Hoe hij dat destijds zelf ervaren heeft weet hij niet meer goed. “Wat ik wel weet is dat ik vroeger vaak in mijn eentje bovenop het klimrek zat. En dan zei de leraar tegen de klas ook gewoon tegen de klas dat ik daar zat omdat ik dat fijn vond. Dat werd dan ook helemaal niet geproblematiseerd op de vrije school.”

Jules Deelder
Dat was ook de plek waar hij kennismaakte met het werk van Jules Deelder. “Ik dacht echt ‘he he!’ toen ik dat las; eindelijk iets dat ik niet meteen moet begrijpen! Ik vond dat toen een enorme opluchting.” De absurditeit van Deelders werk sloot aan bij Merlijns muzieksmaak destijds. “Ik luisterde toen veel naar System Of A Down en allerlei metal, en ik zag in die bundel dezelfde absurditeit en rock 'n roll. Nu terugkijkend als volwassene ben ik dat heel erg aan het combineren.”

Niet toetsbaar
Na de middelbare school probeerde hij twee jaar de PABO, maar dat ging niet goed; de wijze waarop hij lessen benaderde sloot niet aan bij de zienswijze van de opleiding. “Mijn manier van nadenken is niet toetsbaar” vertelt hij. Samen met de docenten besloot hij met de opleiding te stoppen. “Een verstandige keuze!” lacht hij. Daarna studeert hij Toegepaste Psychologie, waar hij afstudeert met een filosofisch essay dat gaat over hoe lezen pubers kan helpen zichzelf beter te begrijpen.

Dat begrijpen heeft hij zelf ook geprobeerd; “Dat had ik nodig om te ontdekken dat dat toch niet lukt!” Of dat dan volwassenheid heet, dat weet hij niet. “Het is in ieder geval verstandig om die vraag te laten rusten!”

Kind of volwassene
Het verschil tussen de mens als kind en de mens als volwassene is volgens hem dan ook kleiner dan we denken. Hij haalt dan ook inspiratie uit de manier waarop kinderen situaties benaderen; “Kijk, ik zie nu bijvoorbeeld die stoel in de vorm van een zuignap, waar ik precies in pas met mijn kont, en ik heb die dus beoordeeld op zijn functie. Maar ik zie nu dat daar een kind is die dat vult met zand. Daar is het niet voor bedoeld, maar wel goed bedacht. Kinderen handelen gewoon, en dat is voor mij als kunstenaar heel belangrijk. Steeds meer doen en beginnen vanuit het handelen, in plaats van heel lang en heel hard nadenken over wat je nou wil schrijven of wat je wil met je leven.“

Meer hierover

Foto: Gaby Jongenelen
Foto: Gaby Jongenelen

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: grote brand Valkenburg sloopt twee panden

L1mburg Centraal: grote brand Valkenburg sloopt twee panden

L1mburg Centraal: grote brand Valkenburg sloopt twee panden

L1mburg Centraal: grote brand Valkenburg sloopt twee panden

L1mburg Centraal: hoop op milieu zone Maastricht ondanks positieve cijfers

L1mburg Centraal: hoop op milieu zone Maastricht ondanks positieve cijfers

Volgende week wisselvallig en niet warmer dan normaal

Volgende week wisselvallig en niet warmer dan normaal

Postbus 31 - 1 augustus 2021

Postbus 31 - 1 augustus 2021

Week van de Limburgse Popmuziek 2021 - Rewind

Week van de Limburgse Popmuziek 2021 - Rewind

Logo 1Limburg

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

Een grote brand heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee leegstaande panden aan de Plenkertstraat in Valkenburg volledig verwoest. Alleen de gevels staan nog overeind. Vanwege instortingsgevaar worden beide gebouwen zondag gesloopt.

Programma's