Jonge makers: Jessica Kulka, filmmaker en muzikant

Jonge makers: Jessica Kulka, filmmaker en muzikant

Ze groeide op als schipperskind dat veel tijd doorbracht in een internaat in Maasbracht. Dat was niet altijd even makkelijk, maar kunst en muziek bleken in woelige tijden haar veilige haven. Nu vaart ze daarmee haar eigen koers. Met haar band Foreign Bloom combineert Jessica Kulka samen met Frederik Tings muziek met videokunst en hoopt daarmee ooit de grote podia te veroveren.

|

Visual EP
Met die band studeerde ze afgelopen jaar ook af aan de kunstacademie in Maastricht. Althans; met de visual EP ‘Echoes’ die ze maakte rondom Foreign Bloom. “Het is eigenlijk een groot verhaal. Het is niet gewoon een videoclip maar een soort short-film die langer mag zijn dan de muziek, bijvoorbeeld met spoken-word en lange introductie.” Dat combineert Jessica met beelden die symbolisch een verhaal vertellen, in dit geval over een meisje dat terecht komt in een huis dat herinneringen ophaalt. Elk lied is een hoofdstuk in de film.

Kunstacademie
De jonge kunstenares is altijd al veel bezig geweest met muziek. Zo had ze tien jaar lang klassieke zangles van Heidi Pittie, die onder andere zong bij Andre Rieu. Ook zong Jessica regelmatig tracks in voor producers uit de drum ’n bass scene, een niche stroming binnen de elektronische dancemuziek. Toch koos ze uiteindelijk niet voor het conservatorium, maar voor de kunstacademie. Dat liep eigenlijk vanzelf zo. “Ik deed eerder een MBO-opleiding dynamic design. Binnen die opleiding kregen we in het laatste jaar een minor en als je die zou halen, dan werd je toegelaten op de kunstacademie. Dat heb ik toen gedaan.” Op de kunstacademie kwam ze erachter dat de discipline film haar het meeste aansprak, enerzijds omdat ze dat het beste zou kunnen combineren met muziek en omdat ze die richting het meest veelzijdig vindt.

Schipperskind
En die veelzijdigheid past ook goed bij de artieste. Ze groeide op als kind van binnenvaartschippers. Haar ouders waren doordeweeks altijd weg en Jessica zat daarom op een internaat. Ze maakte over haar ouders de documentaire Vaarwater die onder andere te zien was op NPO 2Doc. Dat bestaan was voor Jessica ook niet altijd makkelijk. “Je woonde met een hoop mensen samen, in het begin zaten we met zestien kinderen op een groep. Je ouders zijn elke week weg, dat zorgt ook voor de nodige heimwee en dat soort dingen. Ik viel in het begin ook best wel buiten de groep. Ik denk dat ik het fijn vond om me terug te trekken op mijn kamer en daar mijn eigen wereldje te creëren.” Zo ontstond in haar kamer van het internaat de passie voor muziek en kunst.

Van alleen naar zelfstandig
De kunstenares in spe leerde al gauw zelfstandig en onafhankelijk te zijn. “Je leert in zo’n internaat je eigen problemen op te lossen en alles zelf te doen.” De stap op om haar 15e in haar eentje in het huis van haar ouders te gaan wonen die zelf doordeweeks op de boot zaten, was dus niet groot. “Ik vond het ook wel fijn om eindelijk die rust te hebben en mijn eigen regels te volgen.” Op haar 18e verhuisde ze naar Roermond en uiteindelijk ging ze naar Maastricht toen ze ging studeren aan de kunstacademie.

Complexe relaties
De muziek van Foreign Bloom is sferisch en ook wel melancholisch te noemen. “Mijn teksten gaan veelal over relaties, over complexe relaties. Dat hoeft niet perse een liefdesrelatie te zijn” Vertelt Jessica. “Ik denk dat dat ook komt door hoe ik ben opgegroeid. Je had altijd weer andere mensen om je heen die voor je zorgden en je ouders zijn vaak weg. Het zijn je ouders, maar je krijgt er toch een andere band mee. Daarnaast is er altijd de vraag wie je vrienden zijn en waarom relaties zo zijn als ze zijn wel een vraag die voor iedereen herkenbaar is denk ik.”

Grote podia
Foreign Bloom is klaar om live op te gaan treden, maar dat is in deze tijd moeilijk. Jessica is samen met haar bandgenoot Frederik Tings van plan om een heel album om te gaan nemen waarbij ze dan ook een film gaat maken. De twee hopen die begin 2022 uit te kunnen brengen. Verder hoopt Kulka op een toekomst op de grote podia. “Laat maar komen, ik kan niet wachten. Het zou geweldig zijn als we daar dan ook muziek kunnen combineren met film op een doek. Het allerliefste wil ik mensen raken met wat we doen en daarvan kunnen leven.”

Foreign Bloom live tijdens de Week van de Limburgse Popmuziek 2021

Nog meer...

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: Chemelot verduurzamen

L1mburg Centraal: Chemelot verduurzamen

L1mburg Centraal: Randstedelingen vinden gewenste rust en ruimte in Limburg

L1mburg Centraal: Randstedelingen vinden gewenste rust en ruimte in Limburg

L1mburg Centraal: World Cleanup Day Sittard

L1mburg Centraal: World Cleanup Day Sittard

Tot en met woensdag droog en rustig weer met 19 tot 21 graden

Tot en met woensdag droog en rustig weer met 19 tot 21 graden

Plat-eweg: Fiorenza bie de kapper

Plat-eweg: Fiorenza bie de kapper

Plat-eweg: Limburg oet de drup concert

Plat-eweg: Limburg oet de drup concert

Logo 1Limburg

Chemelot hoopvol over schonere toekomst

Chemelot hoopvol over schonere toekomst

Industriecomplex Chemelot bij Sittard-Geleen is optimistisch over de gewenste aanleg van nieuwe buisverbindingen met de haven van Rotterdam om groener te kunnen gaan produceren.

Programma's