Jonge Makers: Jacob Drescher uit Margraten

Jonge Makers: Jacob Drescher uit Margraten

Hij leerde pas drie jaar geleden gitaar spelen. Toch werd Jacob dit jaar al aangenomen op het conservatorium in Haarlem. De 21-jarige singer-songwriter doet het liefst alles alleen en hecht veel waarde aan onafhankelijkheid. Hij maakt zijn muziek met behulp van een loopmachine; een pedaal waarmee je als muzikant in je eentje meerdere sporen kunt opnemen en afspelen. Sinds hij is gestopt met zijn studie werktuigbouwkunde in Aken, is hij terug verhuisd naar Klein-Welsden, waar zijn ouders wonen. Jacob kocht een caravan en zette die daar in de achtertuin. Dat is nu zowel zijn werk-als woonplek.

|

Caravan
Hij onderhoudt er zelfs een kleine moestuin rondom de caravan. Dat is geheel in de lijn van hoe de muzikant is; liefst loopt hij op blote voeten rond en leeft hij in de natuur. Dat is hij ook gewend; zijn ouders zijn beiden kunstenaar en zijn vader kocht op zijn 25e een deel van de boerderijhoeve waar ze nu wonen. Deze knapte hij eigenhandig op. Jacob vond het opgroeien in het klein stukje Zuid-Limburg prima. Vrijheid en natuur zijn twee dingen waar de jonge muzikant veel waarde aan hecht. "Mijn buurjongen van toen daar deed ik altijd dingen mee samen, en dat is nu nog altijd mijn producer" vertelt hij. "Dat is wel mooi dat die lijn zich zo heeft doorgezet."

Smit
"Toen ik 15 was wilde eerst professioneel klimmer worden, want daar was ik toen heel serieus mee bezig" Vertelt hij. "En daarna wilde ik gaan smeden. Dat was een van mijn hobby's, ik had zelfs een kleine smederij hier op het erf." Daarom koos hij ervoor om rond zijn 18e naar Aken te gaan om daar werktuigbouwkunde te gaan studeren. Dat deed hij met het idee dat hij dan later zijn eigen smederij op poten zou kunnen zetten. Maar al snel bleek de studie hem niet te liggen. "Dat was super theoretisch, daar had ik helemaal geen interesse in."

Looper
Dat was ook net het moment dat hij interesse kreeg in gitaar. Hij leende er eentje van iemand en begon erop te pingelen. Eerst speelde hij met bestaande liedjes mee, maar al gauw begon hij zelf nummers te maken. Omdat hij destijds op een kamertje in Aken woonde had hij geen ruimte om er nog andere instrumenten bij te halen. Hij ontdekte toen de looper. Dat is een pedaal waarmee je in je eentje meerdere sporen kan opnemen. Zo kun je akkoorden opnemen en dat schema laten doorlopen terwijl je op een ander spoor een melodie speelt of ritme tikt. Zo gebruikt Jacob in zijn nummers beatboxing (geluiden maken met de mond) en tikken op de gitaar als drums. De baslijn speelt hij in op de lage E snaar. Ook de zanglijnen in zijn nummers bestaan vaak uit wel vijf of zes sporen waardoor er een harmonie ontstaat. "Die muziek werd toen echt een beetje een obsessie voor me" vertelt hij.

Coronatour
Uiteindelijk besloot Drescher na anderhalf jaar te stoppen met zijn studie werktuigbouwkunde. Dat was aanvankelijk wel eng, maar nu is hij er blij mee. "Toen heb ik ook meteen besloten om die caravan te kopen, zodat ik dan ook al mijn focus op muziek kon richten zonder dat ik iemand tot last was. En zonder dat ik me zorgen moest maken over bijvoorbeeld hoge woonlasten." Het bleek een succes. Hij besteedde al zijn tijd en aandacht aan muziek en besloot tijdens de coronacrisis zelfs een kleine tour door Europa te maken. Hij speelde als straatmuzikant maar boekte ook kleine optredens. Ook speelde hij met een van zijn grote voorbeelden; Borja Catanesi. Dat is een bekende Spaanse straatmuzikant die ook werkt met een loopmachine.

Tiny House
Muziek bleek dan ook de richting waar Jacob in door wilde. Hoewel hij het liefst alles zelf uitzoekt en maakt, wil hij zichzelf graag professioneel ontwikkelen. Daarom schreef hij zich in bij meerdere conservatoria. Uiteindelijk werd hij aangenomen in Haarlem, en daarmee is hij erg blij. "Die school heeft veel modules die gericht zijn op het ontwikkelen van andere kwaliteiten dan alleen een goede muzikant zijn of goed kunnen spelen. Daar red je het tegenwoordig niet meer mee. Je moet ook weten hoe je je muziek kunt opnemen, of hoe je je management moet doen." Voor Jacob is het dus een middel om zijn onafhankelijkheid te handhaven in de toekomst. "Het liefst wil ik nog meer van de wereld zien, op mooie plekken spelen. Maar ook uiteindelijk kunnen leven van de muziek en mijn eigen plekje hebben. Zoiets als deze caravan alleen dan misschien iets anders, een tiny house ofzo. Daar word ik gewoon heel blij van."

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

L1mburg Centraal: maatregelen tegen overstromingen

L1mburg Centraal: maatregelen tegen overstromingen

L1mburg Centraal: hybride werken na corona

L1mburg Centraal: hybride werken na corona

L1mburg Centraal - 17 oktober 2021

L1mburg Centraal - 17 oktober 2021

Column Jos van Wersch: Feike en Hugo

Column Jos van Wersch: Feike en Hugo

De Stemming: IKL-kwestie, corona en jeugd, verengelsing

De Stemming: IKL-kwestie, corona en jeugd, verengelsing

Limburg Doc: Wat bezielde die twee? Van Bommel van Dam verhuist

Limburg Doc: Wat bezielde die twee? Van Bommel van Dam verhuist

Logo 1Limburg

Hybride werken de toekomst? Limburgse werknemers tasten af

Hybride werken de toekomst? Limburgse werknemers tasten af

Steeds meer bedrijven bieden de kans om gedeeltelijk thuis te werken. De Universiteit Maastricht is onder werknemers een onderzoek gestart naar het hybride werken, gedeeltelijk thuis en gedeeltelijk op kantoor. Ook Vodafone in Maastricht zet hierop in.

Politie haalt groep vechtersbazen uit trein naar Weert

Politie haalt groep vechtersbazen uit trein naar Weert

De politie heeft zondagochtend vroeg rond 00:45 uur vlakbij Eindhoven een groep vechtersbazen uit een trein gehaald. De trein was net vertrokken vanuit Eindhoven richting Weert, toen de politie gealarmeerd werd dat een grote groep mensen in de coupés…

Programma's