Jonge Makers: Isis Cloudt uit Heythuysen

Jonge Makers: Isis Cloudt uit Heythuysen

Op haar tiende begon ze met het mixen van platen en het produceren van elektronische muziek. Inmiddels heeft ze al gedraaid op festivals en clubs in Azië, Scandinavië, Duitsland en Nederland. 

Zo stond ze onder andere op Parkcity Live en werd ze verkozen tot resident DJ in de grootste club van Keulen. We zijn op bezoek in de thuisstudio van de twintigjarige DJ Producer Isis Cloudt uit Heythuysen.

|

Tienjarige DJ

Eigenlijk was het Isis´ vader die het mixvlammetje aanwakkerde. Omdat hij zelf veel interesse had in elektronische muziek en DJ-vaardigheden. ‘Mijn vader heeft dat vroeger ook graag willen doen en dan gaven we hem vaker DJDJ-workshops en dan mocht ik altijd mee gaan. Hij merkte toen dat ik dat ook heel erg leuk vond en voor mijn tiende verjaardag heeft hij me toen een kleine DJ-set cadeau gegeven. Toen ben ik begonnen met platen draaien op de draaitafels.

Mixen
De jonge DJ heeft daarop veel lessen en cursussen gevolgd in ‘beatmatchen’. Dat betekent dat je twee of meer platen synchroon aan elkaar mixt. Het tempo van de platen verschilt meestal, dus dan moet je het aantal ‘beats per minute’ met de DJ-set gelijk trekken.

DJ en producer
Platen draaien als DJ of muziek maken als producer zijn twee heel verschillende dingen, vertelt Cloudt; “Bij DJ-en draai je bestaande platen, meestal van andere artiesten.” Door middel van ‘beatmatching’ en het gebruik van geluidseffecten en samples draai je dan die platen in elkaar over. “Als ik muziek produceer maak ik zelf de muziek via softwareprogramma’s in de computer, dan is het echt mijn eigen muziek.”

Eerste grote optreden
Het eerste grote optreden kan ze zich nog goed herinneren, dat was namelijk een optreden in Scandinavië bij de grootste ‘autotuning show’ in die regio. Isis’ nicht was betrokken bij het grootschalige evenement en vroeg de toen twaalfjarige DJ om te draaien. Dat bleek een groot succes; niet alleen vanwege haar jonge leeftijd, maar ook vanwege de aanstekelijke muziek die ze draaide. “Ik denk dat er wel vijf- tot tienduizend mensen waren!’ Vertelt ze.

Verlegen
Dat smaakte naar meer, zo vertelt Isis. En dat is opvallend. “Ik ben eigenlijk een verlegen, teruggetrokken persoon, dat kindje dat teruggetrokken achter in de klas zit. Maar als ik op het podium sta ben ik een heel ander persoon. Dat heb ik ook moeten leren. Maar als je die energie voelt van het publiek, dan geeft dat gewoon een boost. Je moet ook energie teruggeven, dat hoort er gewoon bij.”

Als vrouw onderschat
Vanwege haar jonge leeftijd, maar ook vanwege het feit dat ze vrouw is wordt ze nog wel eens onderschat. “Als ik ergens kom en ik zeg ‘ik kom hier draaien’ dan kijken ze me wel eens vaker aan zo van ‘jij?? Dat zal wel niks worden.” Maar als ik mijn set dan heb gedraaid komen ze naar me toe om te zeggen dat ze onder de indruk waren.”

Ambitie
De coronacrisis heeft wat roet in het DJ-eten gegooid, maar Cloudt staat wel op de radar van verschillende labels en booking agencies. Zo werd ze vlak voor de crisis gevraagd voor een tour in China. Ook haar rol als resident DJ in een van de grootste clubs van Keulen bleef liggen. Tot de coronacrisis was haar werk als DJ en producer haar hoofdinkomen. Als back-up is ze een paar jaar geleden gestart met een MBO studie maatschappelijk werk, als back-up. Toch blijft Isis ambitieus; “Mijn grote droom is om met mijn eigen muziek over heel de wereld te reizen en mensen daarmee blij te maken.”

Cultuurcafé

Cultuurcafé is een L1-programma vol kunstzinnige en minder zinnige cultuur.

L1 Radio
Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 live op L1 Radio.  Presentatie: Jolien Linssen, Judith Kuypers, Peter Beeker, Wouter Nelissen en Tom Doesborg.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren.

L1 TV
Iedere maand een nieuwe aflevering op L1 TV. Kijk in de programmagids voor de exacte uitzendtijden.

Ontdek hier alle afleveringen van Cultuurcafé

L1mburg Centraal - 8 juni 2023

L1mburg Centraal - 8 juni 2023

Komende dagen warmer met maxima rond 30 graden: hittegolf

Komende dagen warmer met maxima rond 30 graden: hittegolf

Op verzeuk op bezeuk: Ylka Kolken

Op verzeuk op bezeuk: Ylka Kolken

Limburg Doc: Mirakel van Meerssen

Limburg Doc: Mirakel van Meerssen

Juni is de maand van de Limburgse film bij L1

Juni is de maand van de Limburgse film bij L1

Natuur en Zo TV: stikstof, heggenvlechten, kruidentuin, Meinweg

Natuur en Zo TV: stikstof, heggenvlechten, kruidentuin, Meinweg

Programma's