Jonge Makers: Bryan Raets uit Heerlen

Jonge Makers: Bryan Raets uit Heerlen

Eigenlijk wilde hij vroeger bij het korps Mariniers, omdat zijn opa daarover zo enthousiast was. Maar uiteindelijk werd Bryan Raets (30) componist en musicproducer. Sinds afgelopen jaar heeft hij zijn eigen studio in Carbon6, het voormalig CBS-gebouw in Heerlen.

|

Motivatie
Op de middelbare school zat hij aanvankelijk op het VWO, maar dat ging niet van een leien dakje. “Ik had gewoon niet veel motivatie.” vertelt hij. Nadat hij op een tiende punt voor levensbeschouwing zou zakken en het jaar over zou moeten doen was hij er klaar mee. “Mijn decaan was volgens mij ook blij dat ik weg kon. Mijn motivatie was toen namelijk helemaal weg.” In de Schepenbank in Oirsbeek waren destijds avonden waarop bandjes speelden. “Daar regelde ik toen vaak het geluid voor, die decaan zag toen ene match en zei dat er een nieuwe opleiding was op het Arcus waar ik naartoe kon gaan.”

Van VWO naar MBO
De componist stapte daarop over van het VWO naar de MBO podium- en evenemententechniek en studeerde af als geluidstechnicus. Daarna bleef hij een aantal werken bij Marlstone Music, waar hij ook zijn stage liep en de kneepjes van het vak leerde. Hij is voor een groot deel ook autodidact; zijn studio staat vol met instrumenten zoals gitaren, een accordeon en keyboards die hij allemaal bespeelt. “Eigenlijk heb ik alleen les gehad in toetsen, maar die andere instrumenten speel ik ook ‘zo goed als’”, lacht hij.

Successen
Pas sinds afgelopen jaar voelt Bryan dat hij zich heeft ontpopt. In zijn studio ‘TØNE Productions’ schrijft hij muziek voor artiesten, en produceert hij sfeermuziek. Zo maakte hij voor de website ‘Akkers van Margraten’, die een internationale prijs kreeg, de muziek. Ook maakte hij het lied ‘Racing with the best’, dat werd verkozen tot de tune van de wereldbekerwedstrijd droneracen in 2021.

Film soundtracks
Daarnaast ontwerpt hij ook soundtracks voor films. Dat laatste gebeurt vaak middels wedstrijden, zogenaamde ‘scoring competitions.’ Waarin een producent zijn werk kan pitchen. De muzikale duizendpoot gebruikt software waarin hij de tracks programmeert. “Ik maak dan een soort muzikale schets, dan ga ik eerst kijken naar zo’n film en dan onderzoeken wat er bij de sfeer past. Bijvoorbeeld een tango of eerder een wals. Vanuit daar bouw ik het dan verder uit.” Het liefst wil hij ooit nog een soundtrack maken voor een indie-film die in filmhuizen draait.

Bekende artiesten
Toch waagt hij ook regelmatig een gokje bij grotere artiesten, waaraan hij samen met een collega producer soms ook liedjes pitcht. Aan wie precies, dat wil hij liever niet zeggen; “Ik vind namedropping niet cool om te doen, ik zeg dat liever pas als er ook daadwerkelijk iets wordt opgepikt!” vertelt hij. Het gaat in ieder geval over bekende Nederlandse- maar ook internationale artiesten. Mocht er een nummer van zijn hand door komen, dan zijn wij de eersten die het horen, laat hij weten.

L1 Cultuurcafé

Iedere zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur op L1 Radio.
Ontdek hier eerdere afleveringen van L1 Cultuurcafé

Live optredens uit het L1 Cultuurcafé verzamelen we hier, ook in abonnement als podcast.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Postbus 31 - 1 augustus 2021

Postbus 31 - 1 augustus 2021

Week van de Limburgse Popmuziek 2021 - Rewind

Week van de Limburgse Popmuziek 2021 - Rewind

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal - 31 juli 2021

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

L1mburg Centraal: de roerige start van Camille Oostwegel

L1mburg Centraal: Week van Limburgse popmuziek nog in volle gang

L1mburg Centraal: Week van Limburgse popmuziek nog in volle gang

L1mburg Centraal: de Spelen door de lens van George

L1mburg Centraal: de Spelen door de lens van George

Logo 1Limburg

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

Brand Valkenburg: Twee panden gesloopt

De grote brand heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee leegstaande panden aan de Plenkertstraat in Valkenburg volledig verwoest. Alleen de gevels staan nog overeind. Vanwege instortingsgevaar worden beide gebouwen zondagochtend gesloopt. Een groot…

Programma's