L1 Cultuurcafé - 28 maart 2020

L1 Cultuurcafé - 28 maart 2020

Ook deze zaterdagochtend gaan we op zoek naar kunst en cultuur in tijden van corona. De cultuursector ligt stil, maar eigenlijk ook weer niet, want het zijn juist de creatieve geesten die met allerlei mooie en troostrijke initiatieven komen. Die kunnen we meer dan ooit gebruiken.

Terugluisteren zaterdag 28 maart 2020

|
|
|

Boeken Drive-inn in Roermond

We hebben ineens weer massaal tijd om te lezen. Misschien wel een van de voordelen van de coronacrisis. Stichting CPNB, die natuurlijk ook de Boekenweek organiseert, lanceerde vorige week de hashtag #IKLEESTHUIS, om zoveel mogelijk mensen juist nu dus aan het lezen te krijgen. Maar ja, de bieb is dicht. De boekhandel is dan misschien nog wel open, maar echt op je gemak uitgebreid rondstruinen is er ook niet bij. Bij Boekhuis De Kleine Tovenaar in Roermond hebben ze daar wat op bedacht, de Boeken Drive-inn. Uniek in Nederland zeggen ze zelf. Aan de telefoon Nicole Kleinen van de Kleine Tovenaar.En we spreken ook met een collega uit Sittard, Wim Krings van Boekhandel Krings, die verhalen voorleest op Facebook.

|

Het culturele seizoen nu al ten einde?

De Vlaamse singer-songwriter Joost Sweegers oftewel Novastar zou in mei een concert geven in het theater in Heerlen, maar dat gaat natuurlijk niet door. Het culturele seizoen is met de uitbraak van de coronacrisis min of meer ten einde gekomen. Daar lijkt het tenminste op. We praten met Bas Schoonderwoerd, directeur Parkstad Limburg Theaters over wat dat nu precies betekent.

|

De lege agenda van Toneelgroep Maastricht

Was alles volgens plan verlopen, dan had vrijdag een nieuwe voorstelling van Toneelgroep Maastricht het levenslicht gezien. Jungfrau, met op de planken Wilfried de Jong en Wim Opbrouck in een regie van Michel Sluysmans. In werkelijkheid kijkt Michel, samen met collega-regisseur en artistiek leider Serve Hermans, naar een blanco agenda. Dat leidt tot de volgende bespiegelingen.

|

Buma Blaasmuziek Award voor Hardy Mertens

De Buma Blaasmuziek Awards 2020 gaan naar Hardy Mertens en Bert Appermont. Dat is door radiomaker Ab Nieuwdorp bekend gemaakt in het programma De Klassieken op Radio 4. De ‘Edisons van de blaasmuziek’ worden jaarlijks toegekend aan personen die een grote en positieve bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de blaasmuziek in Nederland en daarbuiten. Hardy Mertens (60) krijgt de award omdat hij in zijn veertigjarige loopbaan als componist een omvangrijk oeuvre van 150 werken heeft opgebouwd dat door orkesten over de hele wereld met plezier wordt gespeeld.

|

Zussen Carla en Miriam Wijnen vloggen

De zussen Carla en Miriam Wijnen uit Grubbenvorst maken samen cabaret. Dat doen ze al heel lang. Ooit stonden ze in de finale van Camaretten, toerden ze langs de Nederlandse theaters en toen werd het ineens stil. Tot ze twee jaar geleden de draad weer oppakten. Aangezien spelen in het theater nu niet kan, zijn ze aan het vloggen geslagen.

|

Emil praat met pianoreparateur- en stemmer Pie Leijser

Tijd ook voor Emil Szarkowicz. Zelf radiomaker en muzikant natuurlijk. Hij verdiept zich in het werk van de mensen die instrumenten bouwen en repareren. Dus gaat hij langs bij pianoreparateur- en stemmer Pie Leijser uit Maastricht.

Beluister hier de hele reportage


Het gedicht COVID-19 van Maarten van den Berg

Dichter Maarten van den Berg uit Maastricht laat zich graag inspireren door de dagelijkse realiteit. Zo bleek maar weer eens deze week. Hij publiceerde op Facebook het gedicht COVID-19. Waar hij veel reacties op kreeg.

|

Kunst uit Bonnefantenmuseum op de radio

Beeldende kunst moet je ervaren, moet je zien en in sommige gevallen ook horen. Maar dat is op dit moment lastig, want alle musea zijn dicht. Dus gaan we de uitdaging aan om beeldende kunst op de radio te brengen. Met niemand minder dan Stijn Huijts, directeur van het Bonnefantenmuseum, die vandaag 1 werk uit de collectie bespreekt.

|

De filmtip van Jan Salden voor de zaterdagavond

Filmrecensent Jan Salden bespreekt normaal gesproken films die net verschenen zijn. Maar de wereld staat op zijn kop en dus wijken wij ook af van wat we in de regel doen. Dus mag Jan vrijelijk kiezen uit alle films die er ooit gemaakt zijn. Jan, wat is jouw tip voor de zaterdagavond?

|

OLS 2020 schuift door naar 2021

Het Oud Limburgs Schuttersfeest, het OLS, gaat dit jaar vanwege de uitbraak van het coronavirus niet door. Het jaarlijkse evenement wordt verplaatst naar 2021, zo laat de organisatie weten. Het OLS zou in juli plaatsvinden in Meijel. Tom Doesborg over wat dat allemaal betekent.


Terugluisteren zaterdag 28 maart 2020

|
|
|

Volg L1 op social media

Volg L1 op de diverse kanalen en deel jouw moment met #LiefdevoorLimburg.

L1mburg Centraal - 28 mei 2020

L1mburg Centraal - 28 mei 2020

AvondGasten: corona in Limburg - het vaccin en de maatregelen

AvondGasten: corona in Limburg - het vaccin en de maatregelen

Jouw Plat-eweg Top 3 van donderdag 28 mei

Jouw Plat-eweg Top 3 van donderdag 28 mei

L1mburg Centraal: zorgelijke situatie dreigt door extreme droogte

L1mburg Centraal: zorgelijke situatie dreigt door extreme droogte

L1mburg Centraal: skeelers terug van weggeweest

L1mburg Centraal: skeelers terug van weggeweest

L1mburg Centraal: trekdrop verdwijnt uit snoepwinkel

L1mburg Centraal: trekdrop verdwijnt uit snoepwinkel

Logo 1Limburg

Boze buurman laat broek zakken en gaat de cel in

Boze buurman laat broek zakken en gaat de cel in

Een burenruzie in Venlo-Zuid is volledig uit de klauwen gelopen. De rechter heeft één van de betrokken mannen veroordeeld tot een korte celstraf, omdat hij zijn broek liet zakken en een snijdend gebaar langs zijn keel maakte.

Programma's