Jo Erens-Priès voor Fiorenza

Jo Erens-Priès voor Fiorenza

Gisteravond tijdens de opnames van Plat-eweg bij Grenswerk in Venlo kwam kersverse Jo Erens-pries winnares Fiorenza spontaan binnengewandeld.

In het fragment hoor je eerst organisator Finbar van der Veen vertellen over het waarom van deze toekenning en daarna Fiorenza zelf aan het woord.

|

Mooie avond rond 20 jaargangen L1mbo top 10!

Zaterdagmiddag 28 september te horen in Plat-eweg op L1 Radio.

De Nach van 't Limburgse Leed over Fiorenza

Op het hoofdpodium op de Markt in Venlo werd de overwinning van Fiorenza tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed bekendgemaakt. De andere genomineerden waren Luister (Sittard-Geleen, Born, Maastricht), PIM (Kessel) en Net Oèt Bed (Reuver). Fiorenza volgt met haar overwinning Harold K op, die de prijs in 2018 won. Op de Markt werd ook de Veldeke Oeuvre Pries uitgereikt aan Neutjesrang, de formatie trad vervolgens nog één laatste keer op.

De keuze voor Fiorenza
De organisatie van de Nach van ’t Limburgse Leed complimenteert alle genomineerden. Voorzitter Neal van den Eertwegh: ‘Het is verbazingwekkend hoe nieuw talent zich blijft aandienen. Uit alle hoeken van de provincie staan er steeds weer nieuwe acts op, met stuk voor stuk een eigen geluid. Kijk alleen maar naar wie er dit jaar genomineerd waren, wat een weelde! En als festival plukken wij daar de vruchten van: we proberen elke jaar enkele jonge artiesten op de Nach te laten optreden. Op deze manier kunnen we nog jarenlang vooruit.’

Zangeres Fiorenza ging er uiteindelijk met de Jo Erens Priès vandoor: ‘Als bestuur van de Nach van ’t Limburgse Leed zijn we erg onder de indruk van de vocale prestaties van Fiorenza, net zoals van de manier waarop zij zichzelf op de kaart heeft gezet. Op social media is ze ijzersterk aanwezig en dat is knap. Ook in die zin is ze een voorbeeld voor anderen, net zoals ze dat als zangeres is: ze laat zien hoe ver je het kunt schoppen met talent en wilskracht.’ Fiorenza stond op piepjonge leeftijd al in de LVK-finale en won het TVK, de tienervariant van het LVK. Samen met haar vriend Dwayne Horbag lanceert ze met regelmaat liedjes, liedjes die bijzonder goed in de smaak vallen. Dat belooft nog heel wat voor de komende jaren.’

De Jo Erens Priès
Tot en met 2011 heette de prijs die de Nach jaarlijks toekende de Priès van ’t Limburgs Leed. Vijf jaar geleden werd de in dialectmuziekland belangrijke erkenning omgedoopt tot de Jo Erens Priès. Deze gaat steevast naar een artiest of band die het voorbije jaar vernieuwend met dialectmuziek bezig is geweest en moet worden gezien als een aanmoediging om ook de komende jaren inspiratie uit het dialect te halen. Daarbij is de winnaar een voorbeeld voor andere muzikanten en tekstdichters. De winnaar krijgt een beeldje van de kunstenaar Ger Janssen en uiteraard eeuwige roem.

Jo Erens
Met de Jo Erens Priès wordt de legendarische troubadour Jo Erens jaarlijks geëerd. De in 1928 in Sittard geboren Erens geldt als een pionier op het gebied van dialectmuziek. Jo speelde gitaar en zong liedjes die hij schreef in het Sittards dialect. In de periode na de oorlog was het iets heel speciaals om in je eigen dialect te zingen, maar het was wel een uiting die erg goed paste bij de hang naar warmte na de ellendige oorlogsjaren.

Plat-eweg

Elke zaterdag drie uur lang van 13:00 tot 16:00 uur. Van maandag tot en met woensdag tussen 19:00 en 20:00 uur telkens een uur herhaling. Op donderdag en vrijdag zijn er weer verse uitzendingen vol Limburgstalige muziek.

24/7 op L1.nl/PlatEweg of plateweg.nl.

Luister L1 Radio via L1.nl/Radio of op FM 95.3 en 100.3. L1 Radio is ook via DAB+ te beluisteren, op kanaal 7A.

Logo 1Limburg

Programma's